bacite pogled

IMA DIPLOME NAJPRESTIŽNIJIH UNIVERZITETA, MALO JE FALILO DA POSTANE PEVAČICA: Ovo sigurno niste znali o Meril Strip!

Godine 2009, kada je američka glumica Meril Strip napunila šezdesetu, ona je rekla svom mužu da je imala dobru karijeru u Holivudu, ali da ne očekuje da će biti tražena glumica u budućnosti, osim ponekad za sporedne uloge starijih gospođa.

Vip priča
Autor:
IMA DIPLOME NAJPRESTIŽNIJIH UNIVERZITETA, MALO JE FALILO DA POSTANE PEVAČICA: Ovo sigurno niste znali o Meril Strip!
Merilin Strip, Foto: Profimedia

Dvanaest godina kasnije, međutim, čini se da je Meril aktivnija nego ikada. Ona igra u nekoliko filmova godišnje, sarađuje sa najboljim režiserima i glumcima, a u međuvremenu je postala i televizijska zvezda zahvaljujući uspehu serije Nevine laži.

Nastavite sa čitanjem, ako biste želeli da otkrijete neke zanimljivosti iz karijere i života ove poznate holivudske glumice.

Meril Strip
foto: AP / Chris Carlson

Meril nije njeno pravo ime

Glumica koju znamo kao Meril Strip rođena je kao Meri Luiz Strip. Svoje ime je dobila po mami i babi, koje su se takođe zvale Meri, dok srednje ime Luiz potiče od Luiz Bakman, najbolje prijateljice njene majke. Nadimak Meril predstavlja kombinaciju njena dva imena, a tako ju je najčešće zvao njen otac.

Ona ima nekoliko diploma univerziteta Ajvi lige

Meril Strip je 1969. dobila diplomu Vasar koledža, a master je završila 1975. na Dartmut univerzitetu. Ista institucija joj je dodelila počasni doktorat, a ovim priznanjem su je nagradili i Harvard i Prinston.

Meril Strip
foto: Profimedia

Ona je vrlo lako mogla da postane operska pevačica

Čuvena operska pevačica i učiteljica pevanja Estel Libling svojevremeno je podučavala Meril Strip ovoj veštini. Mada je entuzijazam slavne glumice za pevanje vrlo brzo splasnuo, lekcije koje je tada dobila su joj se ipak isplatile, budući da je mnogo godina kasnije igrala u veoma uspešnom mjuziklu Mama mia! (2008), njegovom nastavku Mama mia! Idemo ponovo (2018) i filmskoj bajci Začarana šuma (2014).

Ona je nominovana za Oskara čak 21 put

Meril Strip je najviše puta nominovana za prestižnu nagradu Američke filmske akademije, a Oskar je u njenim rukama završio tri puta, i to za uloge u filmovima Kramer protiv Kramera (1979), Sofijin izbor (1982) i Čelična dama (2011).

Meril Strip
foto: Profimedia

Ona je donirala svoj ceo honorar za ulogu u filmu Čelična dama

Uloga Margaret Tačer u biografskoj drami Čelična dama (2011) donela je Meril njenog trećeg Oskara. Honorar od milion dolara za ovaj angažman, međutim, ona nije želela da zadrži, već ga je donirala Istorijskom muzeju u Vašingtonu s željom da ova institucija posveti veću pažnju dostignućima žena kroz istoriju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Meril Strip