saznajte više

NJENA LEPOTA JE BILA NJENO PROKLETSTVO: Uspon i pad najlepše manekenke 80-tih - Đije Karađi! (FOTO)

Đija Karađi je bila popularna američka manekenka tokom sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka. Mnogi je smatraju da je bila prvi supermodel, mada je ova titula pripisivana i Dženis Dikonson i Dorjan Li.

Vip priča
09:39h Autor:
NJENA LEPOTA JE BILA NJENO PROKLETSTVO: Uspon i pad najlepše manekenke 80-tih - Đije Karađi! (FOTO)
Đija Karađi, Foto: Instragram / _rkfashionlookingglass

Rođena je 1960. godine u Filadelfiji, poreklom je Italijanka, u čijoj lepoti su se ogledali i irski i velški geni. Kada se 1977. godine preselila iz Filadelfije u Njujork, trebalo joj je nepuna godina dana da bude najtraženija manekenka. Bila je veoma tražena i svi su želeli da je angažuju. Krasila je naslovnice mnogih modnih magazina uključujući "Vog", kao i magazin "Kosmopoliten" na kom se pojavila na naslovnoj strani dva puta u istoj godini. Radila je sa čuvenim fotografima Krisom von Vengehajmom, Frančeskom Skavulom... Slava joj je donela status poznate ličnosti, ali i probleme. Postala je redovni gost u kultnom klubu "Studio 54", a počela je sa korišćenjem droga - marihuanom, kokainom i heroinom.

Njena seksualna orijentacija je često bila dovođena u pitanje. Dok su neki tvrdili kako je isključivo homoseksualnog opredeljenja, drugi su navodili kako je biseksualna. Jedno je sigurno, bila je u vezi sa određenom studentkinjom Elisom Golden. Takođe, postoje i priče da je na jednom snimanju upoznala kozmetičarku u koju se jako zaljubila. Dosta se govorilo o njenoj agresivnoj i posesivnoj ljubavi, ali oni koji su je poznavali govorili su da njene "ljubavne taktike nisu agresivene i predatorke, nego više naivne".

Takođe, njena zavisnost nije bila tajna, ali se neko vreme to tolerisalo. Ipak, Đija je prekoračila granice prihvatljivog - njeno ponašanje, tragove uboda od igala i upaljene rane na rukama na mestima gde je stalno ubrizgavala heroin nisu bili prihvatljivi.

U više navrata pokušala da se suoči za problem zavisnošću od narkotika, ali nije uspela. Tokom zime 1985. godine, počela je da sumnja da ima HIV. Nekoliko meseci ovo je i potvrđeno, a pretpostavlja se da se virusom HIV-a zarazila preko igle kojom je uzimala heroin.

Njena majka nije dopuštala posete i boravila je u njenoj blizini sve do Đijine smrti 18. novembra 1986. godine, a niko nije znao za Džijinu smrt, pa se niko nije pojavio na sahrani. Tek nakon nekoliko nedelja bila je vest koja je izazvala šok. Mnogi smatraju da je njena lepota bila zapravo prokletstvo, a o njenom životu 1998. godine snimljen je i film "Gia", a nju je glumila Anđelina Džoli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs