NEVEROVATNA PRIČA

BILA JE MUZA NAJVEĆIH MUZIČARA, OSTALA SAMA U 43. GODINI: Ljubavni život Pati Bojd! (FOTO, VIDEO)

Engleski sinonim lepote 60-ih. Žena koja je birala između Džordža Herisona i Erika Kleptona. Plavuša kojoj su podarene neke od najslavnijih rok balada.

Vip priča
19:21h Autor:
BILA JE MUZA NAJVEĆIH MUZIČARA, OSTALA SAMA U 43. GODINI: Ljubavni život Pati Bojd! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

"Something in the way she moves” Bitlsa, “Wonderful Tonight” i “Layla”, dela Erik Kleptona. Pati Bojd, engleski model i fotograf. Epitomizovala je britanski izgled tog vremena – mini suknja, ravna kosa i teško opisiva ljupkost. Čak je i čuvena Tvigi, bazirala svoj izgled po uzoru na Pati. Simbol rokerskog življenja na ivici, punog strasti, intriga, poroka, slave i patnje.

Modna karijera išla je uzlaznim tokom, ali teško da bi ikada došla do visina i popularnosti do kojih se vinula, da nije izabrana za statiskinju u filmu "A Hard Day’s Night" (1964), tada već planetarno popularnih Bitlsa. U filmu je izgovorila samo jednu jedinu reč, igrajući školarku na proputovanju vozom. Više nego dovoljno da očara tada stidljivog Džordža Herisona, koji joj se ljubazno predstavio, kao da ona ne zna o kome se radi.

ODRASLA U SIROTIŠTU,IZGUBILA LJUBAV SVOG ŽIVOTA,ĆERKA JOJ ZADALA TEŽAK UDARAC:Život najpoznatije dive je kao film!(FOTO)

Pati Bojd
foto: Profimedia

Po povratku na stanicu Pedington u Londonu, pitao je da li bi želela da odu na piće. Pošto je tada imala momka, odbila ga je. Snimanje je nakon izvesnog vremena dobilo svoj nastavak, u međuvremenu je ostala sama. Ostalo je istorija, koja je dve godine kasnije rezultirala brakom.

Upravo je Pati Bitlse povezala sa meditacijom, i učestalim odlascima u Indiju. Nije postojala devojka u muzičkom svetu koja je izazivala više pažnje od nje. Tendencija je tada bio mladolik izgled, naivno nesofisticiran, a to je bilo više od onoga što su oni sofisticirani mogli i da sanjaju.

BILI SU NA VRHUNCU SLAVE 70-IH I ZAGOVARALI APSTINENCIJU PRE BRAKA: Iza osmeha porodice Osmond krile su BOLNE TAJNE!

Pati Bojd
foto: Profimedia

Herison postaje ne samo fizički udaljen, već i spiritualno. Droga, pijanstva, neverstva, samo su se nadovezivala na sveobuhvatnu odsutnost. Kasnije će u svojim memoarima (uz blagoslov bubnjara Bitlsa Ringo Stara) otkriti da ju je Džordž varao i sa njegovom ženom. Rok nekada baš pogazi i minimum kavaljerskih kodeksa.

Tih godina nastaje neraskidivo prijateljstvo Herisona saErikom Kleptonom, koji postaje slavno gitarsko ime. U isto vreme otpočinje i Erikova opsesija zvana Pati. Njegovu afekciju je primetila odmah, ali joj je svaku sumnju otklonilo ljubavno pismo koje je od Kleptona dobila, uz “E” u posveti.

Tek nekoliko nedelja kasnije Erik joj je potvrdio da se on krije iza pisma. Brana Erikovoj pažnji i zanesenosti bio je važeći brak sa gitaristom Bitlsa, ali i Kleptonova heroinska zavisnost. U bezizlaznom ljubavnom trouglu nastaje pesma “Lejla”. Pati je odmah shvatila da je ona “Lejla”.

Ona je KRALJICA SOULA, žena koja se do kraja BORILA ZA PRAVDU: Životna priča neprežaljene dive - NINE SIMONE! (FOTO)

Pati Bojd
foto: Profimedia

Strast, kreativnost, požuda, zavodljivost. Žena koja se voli uprkos činjenici da je nedostižna. Jednom prilikom dok su šetali ulicom Oksford, Erik je pitao “da li ti se sviđam samo zato što sam poznat?”, Peti se nasmejala i konstatovala da je ona baš to njega htela da pita.

Početkom 70-ih Pati je prisustvovala žurci Erikovog menadžera. Kada im se Herison priključio nešto kasnije, spazio je Erika i Pati kako razgovaraju u bašti, otišao je do njih i upitao šta je po sredi. U tom momentu Erik mu je saopštio da voli njegovu ženu. Pun gorčine, pitao je Peti sa kime odlazi kući. Njen izbor je i u naredne tri godine bio Džordž, sve do potpunog kraha braka. Da li je to horoskopska kletva njenog znaka (ribe), dve ribe koje plivaju u odvojenim pravcima, tek, bila je miljama daleko od sreće.

Godine 1974. Razvodi se od Herisona, a 1977. stupa u brak sa Kleptonom. Ne samo što prijateljstvo prve gitare Bitlsa, i jedne od najvirtuoznijih gitara sveta nikada nije narušeno, već je Herison prisustvovao njihovoj svadbi. Ne znamo da li ih to čini šmekerima ili ravnodušnim osobama, ali danas se puca i za krivi pogled.

Klepton je u jednom intervjuu izjavio za njega da je “Kavaljer, pun mudrosti. Sve je bilo irelevantno u odnosu na njegovu širu sliku, a ona je uključivala i međuljudske odnose”.

Brak sa Kleptonom je bio sve samo ne sreća. Pio je dve flaše brendija dnevno, napravio je dete drugoj ženi, u jeku njenih pokušaja da zatrudni. Svetao trenutak njihovog braka doduše, postao je vanvremenski. Pesma "Wonderful Tonight" posvećena je upravo njoj. Veče na tremu, kada je video u haljini, kada je izgledala poput…pa, Pati. Nakon 14 burnih godina, ostala je sama, u 43-oj, sama i bez identiteta.

Jedna od najvećih muza današnjice posvetila se fotografiji, ali za razliku od drugih žena, ona je imala muzičku utehu za svoje ljubavne krahove. Po sopstvenom priznanju te melodije su je, kada ih je slušala iznova činile ispunjenom, ne tužnom ili punom gorčine. Ne radi se o pukoj sujeti, već o percepciji da ste bili muza, i pobudili u nekome tako vredne i retke osećaje.

Na pitanje ko je ljubav njenog života, setnu zbunjenost, zamenila je nakratko tuga, pa ponovo sreća, odgovorila je kao iz topa – “Džordž Harison”. U to ime i pesma, ispod ovog teksta, da se ne naljuti Klepton, odnosno njegova Leila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs