Sreća je bila kratkog veka

OSRAMOĆENA I GOLA MIS AMERIKE: Nakon ovog skandala, tražili su joj da krunu i lentu preda prvoj pratilji!

Vanesa Vilijams je bila prva afroamerikanka koja je podnela laskavu titulu Mis Amerike

Vip priča
Autor:
OSRAMOĆENA I GOLA MIS AMERIKE: Nakon ovog skandala, tražili su joj da krunu i lentu preda prvoj pratilji!
Foto: Profimedia

Kad je 17. septembar 1983. proglašena najlepšom Amerikankom, dvadesetogodišnja Vamesa Vilijams rasplakala se od sreće. Kako i ne bi – bila je prva crnkinja u istoriji koja je ponela krunu Mis Amerike!

"Beskrajno sam srećna zbog ove laskave titule i učiniću sve što je u mojoj moći da je nosim s ponosom i dostojanstvom", izjavila je pobednica te dodala rečenicu-dve iz obaveznog gradiva o pomoći potrebitima i miru u svetu.

Međutim, dijamantsku dijademu neće nositi ni godinu dana, a ponos i dostojanstvo biće joj pregaženi u roku od samo par minuta.

Jednog jutra šetala je gradom, kad joj se krupni muškarac isprečio na putu. "Imam tvoje fotografije!", šapnuo joj je na uho.

"Oprostite, a ko ste vi? O kakvim fotografijama govorite?”, pitala je neznanca, vidno drhteći.

Muškarac ju je odmerio od glave do pete i podmuklo se nacerio.

"Znaš ti dobro o kojim fotografijama je reč. Ako želiš izbeći skandal, nazovi na ovaj broj!", rekao je i zamaknuo iza ugla.

Nažalost, Vanesa je imala prilično jasnu sliku o čemu je reč.

"Kao 18-godišnjakinja, radila sam kao kozmetičarka i pomoćnica fotografa Toma Kapela. Jednog dana rekao mi je da želi isprobati "novi koncept svetla i sene", za št su mu bile potrebne dve devojke. Kako je u studiju bila samo jedna manekenka, dobrovoljno sam se ponudila da mu asistiram, ni na trenutak ne pomislivši kako bi se iz toga moglo izroditi nešto loše", ispričala je Vanesa.

Možda je to trebala pomisliti, budući da je Tomu pozirala naga, simulirajući lezbejski seks, što je za ono vreme bilo i više nego kontroverzno.

Kako je odbila da plati ucenjivaču, ovaj je fotografije ponudio Hju Hefneru ali bez uspeha.

"Vanesa je predivna žena i rado bih je vidio na stranicama "Plejboja" ali ona nije dala zeleno svetlo za objavljivanje slika. Ne bih hteo da joj nanesem sramotu", džentlmenski je objasnio vlasnik i urednik čuvenog magazina.

Bob Gučione, vlasnik “Penthousea”, nije bio toliko skrupulozan. Vanesine obnažene fotografije osvanule su u broju za septembar 1984. godine, i to na duplerici, pod bombastičnim naslovom “Gola Mis Amerike”. Gučionu je taj potez doneo lepu svoticu od četrnaest miliona dolara.

Izbio je neverovatan medijski cirkus: sponzori su pretili da će bojkotovati sledeći izbor, dušebrižnici i moralisti pisali su gorljive pamflete protiv lepe grešnice, a imali su ponešto da dodaju i rasisti.

Direkcija Izbora ljubazno ju je zamolila da lentu i krunu preda prvoj pratilji Suzet Čarls, takođe Afroamerikanki, što je bespogovorno i napravila.

Osramoćena mlada dama tada je podnela tužbu protiv fotografa ali i vlasnika časopisa, da bi je, samo nekoliko nedelja kasnije, povukla.

"Nisam htela da se natežem po sudu jer šteta je ionako već bila učinjena. Odlučila sam dignuti glavu i poslušati savet prijateljice, koja mi je rekla da je uspeh najbolja osveta", priseća se. Bio je to mudar savet – nakon skandala, Vanesa je napravila uspešnu glumačku i pevačku karijeru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs