život je bio surov prema njoj

MUČAN ŽIVOT UKRAJINSKE DIVE: Oca nije poznavala, kao dete bila beskućnik, zbog opake bolesti odstranili joj deo pluća!


Pevačica grupe Go_a, koja se na ovogodišnjoj Evroviziji predstavila pesmom "Šum", pobedila je ogromne prepreke da bi ostvarila svoje snove

Vip priča
13:25h Autor:
MUČAN ŽIVOT UKRAJINSKE DIVE: Oca nije poznavala, kao dete bila beskućnik, zbog opake bolesti odstranili joj deo pluća!
Foto: Profimedia

Nastup elektro-folk benda Go_a na 65. Pesmi Evrovizije bio je sve samo ne tipičan evrovizijski performans, a na svojoj autentičnosti i šarmu ova grupa može da zahvali pre svega dami čini glas nosi posebnu energiju i ton, ali i čiji pogled deluje hipnotišuće. U pitanju je Katerina Pavlenko, žena koja je sve samo ne obična.

Ono što su evropski mediji proteklih dana posebno isticali jeste jedan vrlo neobičan podatak o ovoj devojci nadmoćnog glasa — da Katerina nema deo pluća. Ona zato uopšte ne razume gde se stvara njen glas, piše Glossy.

— Moj zvuk se ne formira u mojim plućima niti u bronhijama jer tu nema mnogo prostora — objasnila je ona. — To vibrira ovde, negde u meni, ne znam otkud to. Sve vreme me čujete kako dahćem. Ima tu izvesnog šarma jer me čujete kako hvatam vazduh iako mi to ne pravi problem pri pevanju. Mogu da "uhvatim" notu i održim je dugo, a ne znam kako to funcioniše!

Katerina Pavlenko
foto: Profimedia

Katerina je odrasla u Nižinu, gradiću sa svega šezdesetak hiljada stanovnika na severu Ukrajine, i to samo s majkom. Oca nije poznavala, a potražila ga je tek kada je napunila 17 godina. Pohađala je muzičku školu i vrlo rano poželela da se bavi muzikom iako to njeno okruženje nije uviđalo na vreme. Očinsku figuru zamenjivao joj je deka, majčin otac, koji je preminuo kada je Katerina imala tek šest godina, nakon čega su njena majka i ona ostale beskućnice. Snalazile su se kako su umele, a u jednom trenutku su živele na jednom gradilištu. Katerina je krila svoje muke od svih: svakog jutra išla je u školu, a zimi je kosu prala u školskom toaletu — kofa vode "kod kuće" bila je puna leda. Niko od njenih školskih drugova niti nastavnika nije primetio ništa neobično.

Katerina Pavlenko
foto: Profimedia

Sumnjali su da nije sve u redu, ali niko nije shvatao koliko je bilo loše. Svi su zato bili šokirani. Sećam se da mi je bilo teško jer nisam želela da neko zna. Shvatila sam da... Plašila sam se da će mi se smejati, da će me ljudi prezirati. Onda sam uvidela da im je zapravo bilo žao, a to je sve pogoršalo. Sažaljenje je bilo poslednja stvar koju sam želela da probudim u ljudima — istakla je nedavno Katerina.

Život u tako teškim okolnostima odrazio se na njeno zdravlje. Sve je počelo bolovima u predelu grudi kojima nije pridavala važnost, da bi se Katerina potom suočila s dijagnozom tumora na plućima. Imala je sve operacije, a u jednoj od njih joj je uklonjen deo pluća.

— Doktor me je hranio kašikom, sećam se. Bio je vrlo ljubazan. Nisu želeli da nam uzmu novac. Šanse su mi bile tako male da nisam ni planirala svoj dalji život. Samo sam šetala Kijevom, gledala momke kako voze snoubord. Slušala sam muziku, svirala gitaru i pokušavala da iskoristim vreme koje sam imala. A onda sam se jedne noći probudila u šok sobi posle operacije i shvatila — živa sam — prisetila se pevačica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs