NIJE BILO ŽENE KOJA JE MOGLA DA MU ODOLI

TRAGIČAN KRAJ JUGOSLOVENSKOG ŠMEKERA:Bio je zvezda akcionih filmova, jedan pogrešan potez ga prerano odveo u smrt!(FOTO)

Aleksandar Aca Gavrić mlađim generacijama uglavnom je nepoznat. Oni stariji ga se možda sećaju kao Koste Hadživukovića iz čuvenog "Marša na Drinu" ili kao komandira Ranka iz "Signala nad gradom". Uloga kapetana Lešija ga je učinila zvezdom, a fatalna automobilska nesreća zauvek ju je ugasila.

Vip priča
20:16h Autor:
TRAGIČAN KRAJ JUGOSLOVENSKOG ŠMEKERA:Bio je zvezda akcionih filmova, jedan pogrešan potez ga prerano odveo u smrt!(FOTO)
Foto: Printscreen Youtube / Nikola Markovic

Aleksandar Gavrić Aca, među starijim generacijama ostao je upamćen kao opasni momak koji postiže nemoguće, razbija negativce i osvaja ženska srca.

Aleksandar Gavrić rođen je 28.maja 1932. godine u Beogradu. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1956. godine. Prvu ulogu je ostvario u filmu “Potraga” iste godine. Dve sezone je igrao u zadarskom i splitskom pozorištu.

Visok, markantan i snažnih crta lica mnogim generacijama ostao je u sećanju kao kapetan Leši, koji uništava sve koji mu se nađu na putu kako bi uspeo svog posrnulog brata da vrati na pravi put.

Iako da je uloga kapetana Lešija učinila pravom zvezdom, ostao je upamćen i po ulozi u čuvenom Maršu na Drinu kao Kostu Hadživukovića i u Signalu nad gradom kao komandira Ranka.

Igrajući kosovskog Albanca, partizana iz Prizrena Ramiza Lešija, koji uništava zaostale balističke bande, Aca Gavrić postao je prava zvezda jugoslovenskog filma. Film je doživeo neverovatnu popularnost, da je kasnije snimljen i nastavak “Obračun”, a čak je po njegovom liku nastao i strip “Kapetan Leši”.

Zbog upečatljivog fizičkog izgleda, reditelji su ga smatrali američkim tipom glumca koji nije baš prolazio kod Jugoslovena, pa su mu dodeljivali manje i stereotipne uloge dobrog i neustrašivog momka.

Ovakav odnos reditelja prema njemu nije mu prijao, te je jedno vreme isključivo igrao u pozorištima u Zadru i Splitu.

Tumačio je glavne uloge u svim filmovima Živorda Žike Mitrovića, uključujući i čuvenu ulogu Bata Koleta u hitu “Marš na Drinu” iz 1964. godine. Glumio je i u nemačkim i u italijanskim skcionim filmovima.

Među publikom je stekao popularnost kao “opasan momak”, a u pokušaju da promeni ovakav imidž koji ga je pratio, Aleksandra Gavrića sprečila je teška saobraćana nesreća. Jugoslovenski šmeker nije uspeo da izbegne vozilo koje mu je dolazilo u susret i to ga je koštalo života.

Na vrhuncu popularnosti, poginuo je u svojoj 40. godini u teškom udesu kod Inđije 6.decembra 1972. godine. Sa njim je bila i njegova devojka Jasmina Lisac, koja je imala samo 18. godina i koja je, takođe, nastradala.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs