MARIJA KALAS

U ŽIVOTU OPERSKE DIVE TRAGEDIJE SU SE REĐALE KAO NA TRACI: Majka ju je mučila, ljubavnik psihički i fizički zlostavljao!

Njen život bio je prava grčka tragedija

Vip priča
Autor:
U ŽIVOTU OPERSKE DIVE TRAGEDIJE SU SE REĐALE KAO NA TRACI: Majka ju je mučila, ljubavnik psihički i fizički zlostavljao!
Foto: Profimedia

U najnovijoj biografiji operske dive Marije Kalas objavljena su javnosti nepoznata pisma koja otkrivaju drugu stranu njenog života. Između ostalog, burnu ljubavnu aferu sa Aristotelom Onazisom, poznatim grčkim brodovlasnikom i milijarderom. Fatalan susret dogodio se u jednom balu u Veneciji dok su oboje bili u braku.

Ona je bila smrtno zaljubljena, a on očaran njenom slavom i harizmom. Onazis se nije razumeo u umetnost, a operu nije mogao da podnese. Umesto da odlazi na koncerte, radije je plesao u tavernama na način kako se to radi u njegovoj domovini, a oko sebe je razbijao tanjire. Često je govorio: Za mene je slušanje tih arija, kao kada bi dva italijanska kuvara uzvikivala recepte za rižoto.

Pa, ipak, ostalo je upamćeno da je svojevremeno kupio čak sto karata kako bi dokazao Mariji Kalas koliko mu je stalo da je vidi na sceni. Dešavalo se i da je često ponižava rečima: Imaj na umu, ljubavi, da ti nisi moja žena ili domaćica u kući. Ti si samo gost ili Ti si kao pevačica iz noćnog kluba sa zviždaljkom u grlu.

Aristotel Onazis, Marija Kalas
foto: Profimedia

Grčki milijarder se tokom njihove veze drogirao kako bi je seksualno zlostavljao.

Ništa lošije prema njoj nisu se odnosili njen tri decenije stariji suprug, agent Đovani Batista Menegini, kao ni otac Džordž Kalogeropoulos. Pored toga, priča da ju je majka Evangelia Dimitriadou ucenjivala i pokušavala da natera na prostituciju je takođe šokantna i neverovatna.

Možda je Mariju kao pevačicu zaista dotakla božja ruka, kako je često isticala, ali izvan tog muzičkog sveta, bila je žrtva neverojatnih okolnosti’, rekla je to biografkinja Lindzi Spence, autorka knjige ‘Cast A Diva: The Hidden Life Of Marija Kalas".

Marija Kalas
foto: Profimedia

Legendarna Marija inspirisala je mnoge, stoga ne čudi to da je o njoj napisano čak 30 biografija, ali jedino je Lindzi uspe da pronađe nepoznate detalje iz njenog života, a dobila je i pristup kutijama njenih pisama koja bila u arhivi Stanforda.

Iz tih pisama koja je razmenjivala sa suprugom Đovanijem Batistom Meneginijem moglo se videti kako mu je bila podređena i poslušna, kakva je zapravo bila prema svima.

"Bila je izuzetno odana kao osoba, što je sušta suprotnost njenoj scenskoj verziji, divi Kalas. A kada ste takvi, ne treba da čudi to da privlačite zlostavljače, među kojima su bili i Menegini i Onazis, ali i njeni roditelji’, otkrila je biografkinja, dodavši kako je najveći zlostavljač u njenom životu zapravo bio ljubavnik Aristotel Onazais, milijarder i brodski mag koji ju je podjednako zlostavljao psihički, ali i fizički, pre negoli što ju je ‘odbacio poput stare krpe’ zbog Džeki Kenedi, s kojom se venčao 1968. godine.

Takođe, biografkinja je dušla u posed i tajnih dnevnika osobe bliske Mariji Kalas, a koji su otkrili da je Onazis krivac što je pevačica postala zavisna od snažnog sedativa metakvalona, kao i od barbituratima.

Dobrovoljno je uzimala tu kombinaciju lekova, nakon čega bi se uspavala, a sve kako bi Onazis zadovoljio svoje izopačene seksualne apetite, koji su svojevremeno šokirali i vlasnicu poznatog pariškog bordela.

Marija Kalas
foto: Profimedia

Navodno, nakon što bi je uspavao, Onazis ju je zlostavljao na ponižavajući način, što mu vrlo verovatno ne bi dozvolila da je bila svesna svega.

Prema rečima biografkinje, Kalasova je u to vreme već patila od psihičkih problema, koji su posledica pritiska zbog karijere, ali i činjenice da su je stigle godine. Ti pritisci su se pojačali kada je saznala da njen grčki ljubavnik u svom domu u Parizu ima prostoriju uređenu po uzoru na svoj omiljeni bordel.

Iako je fizički bio neatraktivan i loš kao čovek, Mariju Kalas je veoma privlačio seksualno. Onazis je pomalo voleo žene androgenog izgleda, one koje su, poput operne dive, bile fizički iscrpljene.

Naime, Marija je bila sklona gojenju, zbog čega se veći deo života borila s poremećajem ishrane. Držala se drastične dijete, merila svaki zalogaj, da bi u na kraju postala toliko malaksala da je jedva hodala, a sve kako bi što više ‘odgovarala njegovom idealu’.

Iako su kružile priče da je u tajnosti držala dijete s Onazisom, te tvrdnje su odbačene. Naime, poznato je to da je početkom 60-ih, dok je još bila u braku s Meneginijem, zatrudnela. Ali, nažalost, doživela je spontani pobačaj, zbog pretnji muža da će joj oduzeti dete.

Da nije samo u trenucima slave imala loše trenutke, govore podaci iz njene mladosti. Rođena je 1923. u Njujorku kao Ana Marija Sofija Sesilija u porodici

siromašnih grčkih imigranata, koji su se loše odnosili prema njoj.

Kada je napunila 10 godina, već je izvodila arije iz opere ‘Karmen’, a majka ju je često terala da nastupa pred drugima.

Aristotel Onazis, Marija Kalas
foto: Profimedia

Nakon što se raspao brak njenih roditelja, Marija se 1937. s majkom i starijom sestrom Džeki vratila u Atinu. Njena majka je tokom Drugog svetskog rata skrivala britanske vojnike i prostituisala se s italijanskim i nemačkim vojnicima kako bi prehranila ćerke. Njih je terala da rade isto.

I dok je Džeki pod uticajem, krenula tim putem, Marija je uspela da osvoji vojnike na drugi način, a oni su joj plaćali kada bi pevala za njih.

Sa 13 godina započela je svoje muzičko školovanje, a majci nije oprostila do njene smrti. 1945. vratila se u Ameriku da živi sa ocem, a nakon audicije, primljena je u Metropolitan Operu u Njujorku.

Kada je postala slavna, majka ju je emocionalno ucenjivala, kako bi se dočepala njenog novca.

Pretila je samoubistvom, puštala lažne priče u medije...

Ništa bolji nije bio ni njen otac, koji je takođe bez srama uzimao novac svoje ćerke, a jednom ju je čak slagao da umire samo kako bi došao do para. Ali, Marija nije mogla da im kaže "ne".

I sama je priznala da je posebno osetljiva na one koji pokažu barem malo emocija za nju.

’Dobrotom ljudi od mene mogu dobiti sve, a mogu napraviti i budalu od mene’, govorila je Kalasova, koja je ceo život tražila ljubav koju joj njeni roditelji nisu dali.

Ne treba se čuditi da je upravo zbog toga mislila kako će joj Đovani Batista pruživiti ljubav.

Kada se udala za njega, imala je 23 godine, a u džepu nije imala novca. Iako je Menegini bio 27 godina stariji od nje, venčali su se 1949. godine, a on ju je finansirao i brinuo se o njenoj karijeri. Navodno, on nije želeo da osnuju porodicu, želeći da ona radi do poslednjeg atoma snage kako bi što više zaradila.

Skrivao je njenu zaradu na tajnim računima u švajcarskim bankama, ali i plaćajući njima svoje dugove.

Bila sam budala što sam mu verovala’, napisala je u jednom svom pismu, a otkrila je i kako joj nije bio veran. Menegini je voleo jedva punoletne devojke.

A onda se u njen život ušao Aristotel Onazis. Upoznala ga je 1957. na balu u Veneciji. Zaveo ju je tako što joj je slao bukete cveća, a njoj to nije smetalo. Marija je čak priznala kako je zapravo čini srećnom što je privlačna takvom muškarcu i što on na nju gleda kao na seksi ženu.

Ljubavnici su postali tek u leto 1958. godine, kada se Kalasova sa suprugom odazvala pozivu da se pridruži Vinstonu Čerčilu i njegovoj porodici na tronedeljnom krstarenju Onazisovom luksuznom jahtom "Kristina", na kojoj su domaćini bili upravo on i njegova tadašnja supruga Tina.

Prema pričama, Čerčilova porodica je bila zgrožena ponašanjem operne dive, naročito kada je Onazisa hranila sladoledom na kašiku. Ali, ona se na to nije obazirala.

Kada su započeli aferu, videla je njegovo pravo lice, ali i dalje mu je bila odana i trpela njegovo nasilje. To što mu je Marija bila ljubavnica, nije ga spriječilo da se viđa i s drugim ženama, uključujući Džeki Kenedi i njenu sestru Li Radzivil.

Iako su mnogi mislili da je njihova ljubavna priča bajkovita, biografkinja tvrdi da to nije istina. Pričalo se i da ju je Onazis jednom zamalo ubio kada je fizički nasrnuo na nju i izudarao je. Jednom joj je i pred društvom opalio šamar, nazivajući je pogrdnim imenima.

Ali, svaki udarac nagrađivao je skupocenim poklonima, posebno nakitom, a ona je radila sve što je on želeo- bila mu je pratnja u striptiz-klubovima, a u krevetu je, po njegovoj želji, nosila dijamante.

A njen susret s drogom dogodio se i pre veze s Onazisom, a to se desilo u Njujorku kada je upoznala Maksa Jacobsona, poznatog i kao Dr. Feelgood, koji je slavnim osobama ubrizgavao ‘vitaminske injekcije’ kako bi im povećao izdržljivost, a on su bile prepune amfetamina i metamfetamina.

To se nastavilo i tokom afere sa Onazisom, koji ju je psihički uništio, uvidevši koliko je nesigurna, naročito zbog svoje kilaže.

Kada je 1968. oženio Džeki, udovicu Džona Kenedija, izgledalo je da je njihovoj vezi došao kraj.

Međutim, mesec dana nakon venčanja na privatnom grčkom ostrvu Skorpiosu, Onqazis je poželeo da se vrati opernoj divi. Ona je pristala tek nakon njegovih pretnji da će se svojim automobilom zaleteti kroz njena vrata.

Kada su krenuli u spavaću sobu, on je skinuo sve sa sebe i legao u krevet, ali ona ga je izbacila’, napisala je biografkinja, dodavši da je Marija tek tada skupila dovoljno snage da ga otera od sebe.

Sve to je ostavilo posledice po njen glas, pa je morala da se povuče sa muzičke scene. Penzionerske dane porovodila je u svoj domu u Parizu, gledajući televiziju i prejedajući se sladoledom u društvu svoje sestre.

Poslednje godine života provela je usamljena, a preminula je 1977 od posledica srčanog udara u 53. godini.

Biografkinja je uspela da stupi u kontakt s neurologom koji je lečio Mariju Kalas pre smrti i koji je otkrio da je dugo patila od dermatomiozitisa, upalne bolesti koja joj je zahvatila središnji živčani sistemi uzrokovala joj progresivnu slabost mišića.

Međutim, budući da su je lekari i pre toga prozvali hipohondarom, umesto da joj pomognu, okrenula se tabletama za spavanje koje su joj uništile život, ali i glas, zbog čega je prerano okončala svoju karijeru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs