Intervju

JELICA SRETENOVIĆ: Pozvala bih ljude na večeru, ali niko neće da dođe! Najviše mi smeta OVO!

Jelica se raduje novim predstavama, snimanjima, a priznaje da joj smeta to što se komunikacija odigrava samo preko telefona

Vip priča
09:21h Autor:
JELICA SRETENOVIĆ: Pozvala bih ljude na večeru, ali niko neće da dođe! Najviše mi smeta OVO!
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

Odrasla je na Zvezdari, u kući žena: majke Anđelke, bake Zorke i tetke Mirjane. Žurila je da postane glumica i upisala je glumu sa samo 17 godina. Udala se mlada i tokom studija rodila ćerku Anu. Posle 13 godina dobila je i Olju. Rano je ostala udovica, u 45. godini. Tako je i ostalo. Uspomena na supruga Miloša Sretenovića, jednog od osnivača Univerzitetskog kliničkog centra, još uvek je živa u njenom srcu.

Četrdeset godina glumila je u svim pozorištima prestonice i provincije, a veliku slavu doživela je u televizijskim serijama. Njeni likovi Koviljke Koke Stanković u seriji "Bolji život", Ljubičice u "Srećnim ljudima" pamte se i danas, kao i uloga podstanarke u legendarnoj "Tesnoj koži". Fantastična u TV komedijama, na pozori{nim daskama briljirala je u mnogim, pogotovo Nušićevim delima. Naklonjena muzici, snimila je i duet "Ruska čokolada" s grupom Poslednja igra leptira. Pored glume, danas je i narodna poslanica u Skupštini Srbije, posvećena kulturi.

*Ovih dana opraštamo se s vašim kolegom, sjajnim Borisom Komnenićem. Istoga dana napustio nas je kompozitor Sanja Ilić, a nedugo pre toga Đorđe Balašević. Pomislite li, uz tugu, da se današnja Srbija oprašta sa svojom dušom?

"Ovo je baš tužno i teško vreme. U kratkom roku su nas napustili i Ivan Bekjarev, Goran Daničić, Đorđe Balašević i Boris Komnenić. Sa svima sam radila. I s Balaševićem sam igrala u seriji "Bilo pa prošlo", koju je režirao Jovan Ristić. Oboje smo bili skoro na početku. Svaki od njih je imao svoju specifičnost i neponovljivost." *I vi lično doživeli ste teške trenutke - obe vaše ćerke preležale su koronu. Pošto jedna od njih živi u Švedskoj, kako vam je bilo da brinete i strahujete i na blizinu i na daljinu?

"Moja starija ćerka Ana i moj unuk Miloš su preležali koronu u martu prošle godine. Oni žive u Švedskoj, a znamo da su se Šveđani vrlo komotno ponašali. Tek sada su pooštrili mere. Meni je bilo teško jer ništa nisam mogla da pomognem. Moj unuk je sada poslom u Singapuru i kaže da su mere rigorozne: za nenošenje maske kazna je 300 singapurskih dolara ili 180 evra." *Kad smo pomislili da je za glumce posao stao, krenulo je snimanje brojnih serija. Trenutno vas gledamo u seriji "Tate". Na koji način se štitite i pazite na sebe?

"Mene su prošle godine spasla snimanja. Bila sam presrećna što radim serije "Tate", "Kamiondžije", "Nek ide život". Divno je što se toliko serija snima. I Ministarstvo kulture je odvojilo mnogo više sredstava za filmsku umetnost i televizijsku produkciju. Izglasan je i sporazum o kulturno-prosvetnoj saradnji s Meksikom i sporazum o koprodukciji filmova između Srbije i Francuske. To su sve lepe vesti koje pružaju mogućnost zaposlenosti i prosperiteta i za veliki broj slobodnih umetnika i filmskih radnika."

*Radite li još nešto? Šta se dešava s pozorišnim ulogama?

"Počela su pozorišta. Skromno, sa svim merama, ali na zadovoljstvo i nas i publike. Predstave u kojima igram nisu još ni loše prošle. Poslednje su se igrale u oktobru, ali je potrebno obnavljanje."

*Kako ste doživeli film "Dara iz Jasenovca" i sva događanja u vezi s tim?

"Trebalo je mnogo ranije snimiti film o Jasenovcu. Jasenovac je postojao, pa što ne bi film. Gospođa Smilja Tišma, poslanica SPS, živi je svedok Jasenovca. Film gospodina Antonijevića je umetničko viđenje i budi emocije. Ne vidim razlog da bi bilo ko imao bilo čemu nešto da zameri." *Živimo u gadno vreme, svi smo u istom čamcu i borimo se da očuvamo i telo i duh. Gde vi nalazite luft, uspevate li da izlazite, družite se s prijateljima?

"Korona nam je nametnula jedan posve nov način života. Ne pamtim kad sam nekoga pozvala da dođe na večeru. Ja bih i pozvala, ali ljudi neće. Polako se odvikavamo jedni od drugih i sve se svodi na telefon. To mi smeta. Svako živi onako kako se zatekao. Sem nekih radnih obaveza - a i to je sreća da ih ima - sve ostalo je kolotečina... preživljavanje. Nije to dobro. Možda je to budućnost, ali nije obećavajuća."

*Šta vam najviše nedostaje?

"Fale mi putovanja i fali mi more. Fali i viče radosti i smeha. Ali nadajmo se da će i ovo proći i da ćemo se vratiti životu kakav je bio."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs