džesika lang

Životna priča najseksepilnije glumice u istoriji Holivuda: 2 braka, troje dece i kraj najstrastvenije ljubavi!


Na filmskom platnu je osvanula zahvaljujući modnom agentu, ali za ulogu nakon filma 'King Kong' čekala je tri godine. Kao glumica je priznata tek s četvrtim filmom 'Frances', a s njim su usledile velike životne promene

Vip priča
11:18h Autor:
Životna priča najseksepilnije glumice u istoriji Holivuda: 2 braka, troje dece i kraj najstrastvenije ljubavi!
Foto: Profimedia

Džesika Lang je bila američka glumica, rođena 20 . aprila 1949. godine u porodici učitelja i trgovca koji je dosta putovao Alberta Džona Langa i domaćice Doroti Florens.

Njen deda po ocu, čije prezime nosi bio je Nemac, baka po ocu je Holanđanka, ali zanimljivo je da je Džesika pola Finkinja. Deda po majci bio je Finac, a baka po majci je bila jedina rođena u Americi, ali u porodici Finaca koji su doselili u Minesotu.

Zbog prirode očevog posla, život u najranijoj mladosti bio joj je dosta dinamičan, pa se nakon raznih selidbi po Minesoti konačno skrasila u rodnom gradu Klokeju u Minesoti, gde je završila srednju školu.

Nakon toga, 1967. godine dobija stipendiju za studije umetnosti i fotografije na Univerzitetu Minesota.

U intervjuu za časopis Rolling Stone iz 2019. godine, otkrila je kako je na fakultetu krenula sa predavanjima iz fotografije jer nije mogla ići na časove slikarstva.

Strogo čuvana tajna Koko Šanel: Mračna strana kraljice mode, koja se krije i dan danas! (FOTO)

Džesika Lang
foto: Profimedia

"Fotografija me u početku nije interesovala, ali na časovima je bilo nekoliko mladića koji su probudili moje interesovanje. Pobegli smo u Evropu, a na kraju sam se i idala za najboljeg prijatelja sa predavanja. Živeli smo u istom potkrovlju kao i Robert Frank, prvi fotograf koji me je snimio dok smo radili jedan mali film, pa nekako sve tamo počinje', kaže Lang koja se 1970. godine udala za španskog fotografa Pakoa Grandea.

Lang se u francuskoj prestolnici vratila u fakultetske klupe, studirajući mimiku u klasi Etienea Dekrouksa. U Parizu je usledio i prvi scenski nastup kao plesačica u komičnoj operi.

Dok je živela u Parizu cimerke su joj bile američke manekenke i glumice Džeri Hol i Grejs Džons.

Tamo ju je primetio modni ilustrator Antonio Lopez, nakon čega postaje model agencije Vilhelmina.

Džesika Lang
foto: Profimedia

Nakon što se vratila u Ameriku, Džesika počinje najpre da radi kao konobarica, ali nastavlja sa modelingom. Tako je otkriva holivudski producent Dino De Laurentis, ponudivši joj ulogu u svom rimejk filmu 'King Kong' iz 1976. godine. Tada je prvi put osvanula na filmskom platnu.

"Išla sam časove glume u Njujorku i radila kao konobarica u pivnici, i u nadi da bih mogla imati veću zaradu od konobarisanja, posetila sam modnog agenta. Nikad nisam bila uspešna u modelingu, ali agent je znala i da sam ozbiljna kada je reč o glumi, pa me se setila kad ju je kontaktirao De Laurentiis", govorila je za časopis Vanity Fair Lange.

"Uopšte nisam bila tip devojke kakvu su tražili za film, ali budući da sam već došla iz Los Anđelesa, dogovorili su se da ću stati pred kameru. Mislim da se drugi asistent reditelja pojavio samo da bi mi rekao da snimanje kreće. Kad smo snimili scenu, pitao me je da li bi želela da snimim još jednu', priseća se Lang i dodaje kako ju je nakon druge scene drugi pomoćnik reditelja zamolio za malo strpljenja.

Ubrzo je na set stigao pomoćnik reditelja, snimio još nekoliko scena, a onda su pozvali i reditelja da dođe. I s njim je Džesika odradila još nekoliko scena, a onda je stigao i producent.

'De Laurentis je došao na set i nakon tog dana dobila sam ulogu. Bila je to jedna od onih neverovatnih priča u koje je teško poverovati, ali tako se to dogodilo', prepričala je Lang i dodaje:

'U tom trenutku to je bilo bolje nego da budem konobarica. To je ono o čemu sam dalje jedino i mogla razmišljati, ovo je malo zanimljivije nego odlaziti svake večeri u pivnicu. Ne previše, ali dovoljno', pričala je sa osmehom Lang.

Iako je njena prva filmska uloga nagrađena Zlatnim globusom za najbolju novu zvezdu godine, zbog loših kritika filma Lang je tri godine bila van filmskog platna, a onda je stigla mala, simpatična uloga Anđela smrti u filmu Boba Fosea iz 1979. godine 'All That Jazz'.

'Bobi je bio stvarno drag prijatelj i prepoznao je nešto od mog talenta što niko drugi u to vreme nije video. Ili ih je videlo vrlo malo, jer nakon 'King Konga' vladalo je mišljenje da zapravo nisam glumica', priseća se.

Brak s Packom Grandeom trajao je mnogo duže nego njihova ljubav

Razišli su se brzo nakon odlaska u Evropu, negde sredinom 1970-ih, ali su tačku na brak stavili tek početkom 1980-ih. Od 1976. do 1982. Džesika je bila u vezi s poznatim ruskim baletanom Mihailom Barišnikovim, kome je 1981. rodila prvo dete Aleksandru 'Šuru' Barišnjikov.

Džesika Lang i Mihail Barašnjikov
foto: Profimedia

U to vreme dovodili su je u ljubavnu vezu s Bobom Foseom, s kojim je ostala u prijateljskim odnosima sve do njegove smrti 1987. godine.

Prvu zapaženiju ulogu ostvarila je u filmu 'Poštar uvek zvoni dvaput', ali životna prekretnica stigla je s filmom 'Frances'

Snimanje filma 'Poštar uvek zvoni dvaput', zahvaljujući sjajnom reditelju Bobu Rafelsonu i glumcu Džeku Nikolsonu, otvorio joj je nove poglede na glumu.

'Moj način razmišljanja o sebi kao glumici promenio se s filmom 'Poštar uvek zvoni dvaput'. Obojica su bili velikodušni prema meni, i prvi put sam se osećala kao dramska glumica, sa željom da nastaviti time da se bavim. Puno sam naučila gledajući rad Džeka, jer je uvek imao osećaj za kameru. Nije to bila vrsta glume, što sam učila na časovima glume, bilo je to nešto novo, način na koji svoj performans stvaraš pred kamerom', kaže Džesika koja ovaj film smatra početkom svog ozbiljnijeg rada, u kojem je glumačka performans krenuo od emocije u koju je prethodno trebalo uroniti do dna.

Kad je Graham Kliford, urednik filma 'Poštar uvek zvoni dvaput', odlučio da režira film 'Frances' o glumici Frances Farmer, glavna uloga 1982. je pripala Džesiki.

Znala je da to može raditi i bila uverena da bi joj rad na tom filmu mogao doneti životnu prekretnicu, što se i dogodilo.

'Odjednom su me počeli da me smatraju pravom glumicom', kaže Lang koja je od početka znala da će to biti jedna od najboljih uloga koje je ikad odigrala.

'Ideja o istraživanju ludila nešto je što me oduvek fasciniralo. Kad sam razgovarala s Grahamom o njenom životu na dnu i odnosu s majkom, rekao mi je da bi tu ulogu voleo ponuditi Kim Stanlej, meni najdražoj glumici ikad', priseća se Lang kojoj se i sama pomisao da bi mogla igrati ovu ulogu i ispričati ovu priču s njoj najdražom glumicom izgledala kao dar od boga.

Glumica je jednom prilikom priznala kako je kroz život uvek zadržavala bes u sebi, umesto da ga izbaci.

Čim je započela s radom na filmu 'Frances', otkrila je da je to bunar bez dna.

'Osamnaest nedelja bila sam uronjena u ovo besno stanje dvanaest do osamnaest sati dnevno, što me je razaralo, ali se potpuno prelilo na druga područja moga života. Zaista je bilo pakleno svima u mojoj blizini', priznala je Lang koja je za ulogu u filmu 'Frances' dobila je nominaciju za Oskara za najbolju glavnu glumicu. Te godine Oskara je i osvojila, ali kao sporedna glumica u filmu 'Tootsie'

Iako je ranije izjavljivala kako je Sidneju Polaku dugo trebalo da je nagovori na snimanje filma 'Tootsie', jer se pitala želi li ulogu površnog i nesrećnog lika netom nakon završetka snimanja 'Frances', ulogu je ipak prihvatila bez puno razmišljanja.

Bilo je to fantastično vreme, 'Frances' i 'Tootsie'. Bila je to stvarno jako dobra godina', kaže Lange, jedna od 12 vrhunskih glumaca koji se mogu pohvaliti da su u istoj godini nominirani za Oskara u kategorijama glavne i sporedne uloge.

Oskara za najbolju glumicu dobila je 1995. godine za film 'Modro nebo', a jedna je od 16 glumica i ukupno 24-ero glumaca koji su nagrađeni prestižnim glumačkim triom nagrada – Oskar, Emi i Toni.

Televizijskim nagradama Emi nagrađena je 2009. za glavnu ulogu u istorijskoj drami 'Sivi vrtovi', 2012. za sporednu i 2014. za glavnu ulogu u seriji Ryana Murphyja 'Američka horor priča'.

Nagradu Toni dobila je 2016. za najbolju glumicu u predstavi 'Long Day's Journey into Night'.

Glumica kojoj može pozavideti i velika Meril Strip

U muziklu 'Slatki snovi' iz 1985. godine, Lang je odigrala još jednu zapaženu ulogu, ulogu kantri pevačice Petsi Klajn, jednu od retkih, ako ne i jedinu, koju prema soipstvenom priznanju nikad neće prežaliti trostruka oskarovka Meril Strip. Meril je međutim kasnije priznala da taj film ne može zamisliti bez Džesike Lang.

Džesika Lang
foto: Profimedia

Zanimljivo, u drugoj sezoni serije 'Male laži' lik Meri Loiz Louis Vrajt, majke ubijenog Perija, prihvatila je Meril Strip, ali tek nakon što ju je odbila Džesika Lang.

Iako je u velikoj prednosti po broju nominacija za Oskara, Stripova je kući ponela samo jedan Oskar više od Langove. Zanimljivo, na dodeli 1983. godine Džesika je imala dve nominacije, za sporednu i glavnu ulogu, a kući je ponela Oskara za sporednu ulogu. Onaj za glavnu žensku ulogu pripao je te godine Meril Strip za ulogu u filmu 'Sofijin izbor'.

Film 'Frances' joj nije doneo nagradu, a osim u glumačkoj karijeri doneo je promenu i u privatnom životu

Možda joj je s filmom 'Frances' promakao Oskar za najbolju glavnu žensku ulogu, ali kako je i sama rekla, nakon njega su je počeli doživljavati kao pravu glumicu. Priznao joj je to i ugledni filmski časopis Premiere 2006. godine, dodelivši joj 85. mesto na listi 100 najboljih glumačkih performansa svih vremena.

Međutim, na snimanju ovoga filma upoznala je glumca Sema Šeparda, s kojim je kasnije snimila filmove 'Dužna zemlja' (1984.), 'Zločini srca' (1986.) i 'Iskupljenje' (2005.).

Džesika Lang i Sem Šepard
foto: Profimedia

Osim dugogodišnjeg partnera na filmskom platnu, Šepard joj je bio i ljubavni partner gotovo tri decenije. U 27 godina dugoj vezi dobili su i dvoje dece – Hanu Džejn Šepard (1986.) i Samuela Volkera Šeparda (1987.).

Glumac je preminuo 2017. godine od komplikacija ALS-a, a jedna od najstrastvenijih veza u istoriji Holivuda nije okončana njegovom smrću u 74. godini.

Oboje su bili iskreni u vezi poteškoća s kojima su se suočavali, a glumac je o njihovoj burnoj vezi govorio 2010. godine za The Gardijan.

'Mislim, bio je to dug i miran period, ali onda... Definitivno smo neverovatan par, ali znate, ne bez vatrometa... U ovom trenutku, ona je jedina žena s kojom sam mogao živeti. Ko bi mogao živeti sa mnom! Koja bi me druga žena trpela?', rekao je Šepard. Džesiku je neverovatno cenio i smatrao ju je najiskrenijom osobom koju je ikad upoznao.

'Ne znam da je ikada nešto slagala. A to ne bih mogao reći za sebe, niti bilo kog drugog. Muškarci sve vreme lažu, dok je ona bila potpuno iskrena', rekao je o tada veće bivšoj partnerki, pripisujući tu njenu osobinu Srednjem zapadu i sredini u kojoj je odrasla.

'Još jedna sjajna stvar , osim njene izvanredne prirodne lepote, je njena poniznost', rekao je tada.

Džesika Lang i Sem Šepard
foto: Profimedia

Krajem 2011. godine predstavnik za odnose za medije Džesike Lang potvrdio je za časopis People da se slavni par razišao pre gotovo dve godine.

Kada je 2009. godine u svom domu u Minesoti, slomila ključnu kost i iščašila ruku, prenoćila je u bolnici i sutradan je puštena na kućni oporavak. Ubrzo nakon toga, okončana je 27 godina duga ljubavna veza, što je podstaklo nagađanja da je stvarni uzrok njenih povreda porodično nasilje.

Malo pre Šepardove smrti, Džesika se pojavila na naslovnici časopisa AARP the Magazine i prisetila njihove burne veze, aludirajući na česte nevolje.

'Ne bih ga nazvala ni ležernim ni zabavnim, ali svi imaju svoju mračnu stranu, a on je uvek to radio sa smislom za humor', rekla je o bivšoj ljubavi Lange.

Jeziva sudbina pevačice: Lepotom i talentom je osvojila Jugoslaviju, u 42. godini tragično skončala! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs