VLADARKA IZ SENKE

Najvažnija žena u životu Donalda Trampa: Sve oči su uprte u Melaniju, a ona je najmoćnija žena iz senke u Americi!

Mnogi tvrde da Donald Tramp ne bi pobedio na predsedničkim izborima da nije bilo njegove kćerke Ivanke. Ona je najvažnija žena u Trampovom životu, smatraju američki mediji.

Vip priča
Autor:
Najvažnija žena u životu Donalda Trampa: Sve oči su uprte u Melaniju, a ona je najmoćnija žena iz senke u Americi!
Foto: Profimedia

Ivanka Tramp je tipična predstavnica njujorškog visokog društva koja se smeši s naslovnica modnih časopisa: stan u najelitnijem delu Njujorka, pohađanje privatne škole i elitnog fakulteta, bogati suprug, neograničeno blagostanje i uticajne društvene veze. Atraktivna 39-godišnja kćerka Donalda Trampa je "broj 2" u Trampovom imperiju, odmah iza svog oca. Mediji tvrde da je baš ona najvažnija žena u Trumpovom životu!

Iako bi, po svim pravilima života, ali i protokola to trebalo da bude supruga predsednika - Melanija Tramp, američki mediji su odavno Ivanku proglasili za ženu koja ima najveći uticaj na predsednika i čija se reč najviše vrednuje.

Ivanka i njena dva brata Donald Junior i Erik potiču iz prvog braka njihovog oca s češkom sportiskinjom Ivanom Tramp. Ivanka je vrlo privržena ocu i jednom prilikom je rekla da je on njen veliki mentor. "Kada sam bila dete, uvek je govorio: Ivanka, ako već misliš, onda misli u velikim dimenzijama", priseća se Ivanka. Američki mediji je opisuju kao "Trampovu bolju polovinu" i osobu koja je ublažavala efekte njegove priproste i agresivne predizborne kampanje, a nastavila je to da radi i tokom njegovog mandata.

"Ivanka zrači jednom urbanom samouverenošću koju njen otac nikada nije imao", smatra magazin "Politico". A dok njezin otac sipa izjave mržnje, Ivanka svojih 1,8 miliona sledbenika na Tviteru radije informiše o manje kontroverznim temama, poput nesanice ili kako se oblačiti kao poslovna žena. Ni njen profil na Instagramu ne sadrži političke teme. I jedno i drugo, vrlo verovatno, planski i osmišljeno.

Više od kćerke iz visokog društva

Ivanka brani Donalda Trampa, ali i to ima svoje granice. "Ja podržavam svoga oca, ali nisam uvek saglasna sa onim što kaže", izjavila je 2013. u jednom intervjuu za magazin "Forbs". A ona već ima bogato iskustvo u ublažavanju i ignorisanju njegovih verbalnih ispada. Kada je njena fotografija bila na naslovnici magazina "Town & Country", naslednica imperije Tramp razgovor za ugledni magazin je iskoristila za odgovor na optužbe za seksizam, koje se već godinama čuju na račun njenog oca: "On sto posto veruje u ravnopravnost polova."

Šta očekivati od žene koja je uvek živela u zgradi na kojoj piše njeno prezime?

Ali šta možemo očekivati od jedne žene, koja je oduvek živela u zgradi na čijem pročelju ogromnim slovima piše njeno prezime? U jednom izdanju ženskog časopisa "Cosmopolitain" je rekla da se u potpunosti koncentrisana na "unapređenje svog vlastitog posla". U Trampovom imperiju ona je sama odgovorna za poslovanje sa nekretninama. Njeni omiljeni objekti su igrališta za golf Doral u Miamiju i Tramp International Hotel, koji se nalazi u Vašingtonu.

Ivanka Tramp je tokom godina prezentovala idealizovanu ženstvenost: ona slavi žene koje puno rade i koje uz to poziraju sa svojom prekrasnom dečicom. Jednom rečju, sve postižu i prosto su idealne žene. Kako to "lako" funkcioniše, pokazuje redovno na svojim nalozima na Instagramu i Tviteru.

Ivankin recept za uspeh

"Doživljavanje žena kao atraktivnih ljudi potieče iz istorije i ženama je važno", potvrđuje Paula-Iren Vila. Ova profesorka sociologije i rodne ideologije na Univerzitetu Munčen bavi se i načinom predstavljanja žena u medijima. U intervjuu za DW ona je rekla da se prezentacija Ivanke Trump može povezati sa zahtevima tržišta i neoliberalnog društva. "Njeno predstavljanje same sebe sledi logiku ekonomije privlačenja pažnje. Našu vrednost ne određuju uverljivi argumenti ili talenti. Pažnja je sve više valuta današnjice, jer ona je dragocena i teško ostvariva."

Ivanka je objavila i savetnik za ostvarivanje karijere pod nazivom "Uspešna Trumpova karta", koji je bio na listi bestselera "New York Timesa". Kao predstavnica jedne posebne vrste - poslovnih uspešnih žena, koje su uspele doći do samog vrha - i ona koristi ženstvenost u poslovanju. Njena druga knjiga "WomenWhoWork"(Žena koja radi) je popraćena digitalnom platformom Ivanka Trump.com. Žene mogu doslovce postati iste kao Ivanka ako na toj platformi kupe cipele iz njene kolekcije. Njena modna kompanija se procenjuje na 200 miliona dolara. Ženski časopisi poput "Voga" i "Cosmopolitana" proglašavaju ju feministkinjom.

Prijateljstvo s kćerkom Hilari Klinton

Zajedno sa svojim suprugom Džeradom Kušerom Ivanka čini pravi uspešni par. Ona i taj magnat sa Vol strika na prvi pogled imaju svet u šaci. Kušer je već u dobi od 26 godina sklapao milionske poslove za svoj porodični koncern - delomično i zato što je morao. Naime, njegov je otac zbog utaje poreza i drugih dela prevare morao u zatvor. Ivanka je svojedobno postala Jevrejka kako bi mogla da se uda za Džerada.

Njezin profil na Instagramu obiluje zapisima i fotografijama porodične idile.

Profesorka Vila smatra da je takvo predstavljanje uspešne žene deo paradigme današnjice: biti optimalna na svim područjima. Ivanka je takoreći "čudo od žene".

Kod njegove savršene kćerke ipak ima nešto što se Donaldu Trumpu verojatno baš i ne sviđa: ona je već godinama prijateljica sa Čelzi Klinton. "Ona je moja vrlo dobra prijateljica i ja sam to isto tako i za nju", rekla je Ivanka o kćerki Hilari i Bila Klintona.

To, zapravo, ni malo ne bi gtrebalo da čudi, s obzirom da su njihove životne priče i stilovi života - gotovo preslikani.

(Stil.kurir.rs/DW)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs