Maltretiranje

Mračna strana Zlatnog Holivuda: Glumicama vadili zube, terali ih da abortiraju, zabranjivali da se udaju!

Decu glumce terali su da sede na ledu, ako ne bi strogo slušali šta im se govori

Vip priča 05.05.2020. - 14:51h Autor: Stil / index.hr
Džoan Kraford, Foto: Profimedia

Stare holivudske filmove obično povezujemo s glamurom i dramom, ali mnogi nemaju pojma o mračnoj strani zlatnog doba Holivuda. Predstavljamo vam uznemirujuće činjenice koje retki znaju, a koje bi mogle zauvek da vam promene način na koji gledate filmove tog razdoblja.

 

1. Glumice su u to vrijeme bile toliko opterećene svojim izgledom da je Džoan Kraford izvadila zadnje zube kako bi imala lepši oblik vilice.

 

"Imala sam samo 23 godine. To se zvalo kopča, kad uklonite zadnje zube, vilica vam se savija na elegantniji način. Agent mi je rekao da, ako želim da radim nakon 25. godine, moram da investiram u sebe pa sam to uradila. To nije bila retkost", ispričala je svojevremeno.

 

2. Džoan je takođe svake nedelje na očne kapke stavljala bornu kiselinu kako bi joj oči blistale.

 

3. Kad bi dečji glumci bili neposlušni na setu, ponekad bi ih poslali u takozvanu "crnu kutiju", gde bi za kaznu morali da sede na komadu leda.

 

4. U Hičkokovom hitu Ptice za glumicu Tipi Hedren vezali su žive ptice, a takođe su ih bacali na nju kako bi se snimila legendarna scena na tavanu. Kad je posetio set, keri Grant joj je navodno rekao: "Ti si najhrabrija žena koju sam ikad video."

 

Buran život Ingrid Bergman: Filmska diva kojoj Holivud nije oprostio što je bila žena! (FOTO)

Tipi Hedren
Tipi Hedrenfoto: Profimedia

5. Odri Hepbern je svoj karakteristični "srneći pogled" održavala tako što su joj, nakon nanošenja maskare, iglom razdvajali svaku trepavicu pojedinačno.

 

6. Džeki Kuper je u svojoj biografiji otkrio da nije nikako mogao na silu da zaplače u ključnoj sceni kad su snimali film Skippy, pa mu je reditelj (koji je mu je inače bio ujak) zapretio da će ubiti njegovog psa ako ne bude plakao.

 

"Počeo sam da jecam toliko histerično da je bilo previše za scenu, morali su da me smiruju", otkrio je.

 

Kuper je inače 1931. za tu ulogu bio nominovan za Oskara. Bilo mu je samo devet godina. Do dana današnjeg to je najmlađa nominovana osoba u istoriji Oskara.

 

7. Ugovori su u to vreme imali "moralnu klauzulu" koja je glumice obavezivala da se ne udaju i da moraju da pobace ako zatrudne. Navodno su Lana Tarner, Džudi Garland i Dženet Mekdonald tajno abortirale, a u javnosti se pričalo kako su u bolnici zbog operacije slepog creva ili infekcije uha.

 

8. U dvadesetim i tridesetim na filmskim setovima su koristili azbest kako bi se snimale scene u kojima pada sneg. Neki glumci, poput Stiva Mekvina, kasnije u životu su se zbog toga teško razboleli.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...