Amerikanke u britanskoj monarhiji

Fatalna žena zbog koje je kralj učinio nezamislivo: Da li se istorija ponovila? (FOTO)

Imala je 40 godina i dva neuspešna braka iza sebe. Osim bivših supruga, u prilog joj nije išla ni činjenica što je dolazila iz Amerike, a njenim venama nije tekla plava krv. Ali sve to nije smetalo kralju Edvardu VIII

Vip priča
Autor:
Fatalna žena zbog koje je kralj učinio nezamislivo: Da li se istorija ponovila? (FOTO)
Foto: Profimedia

U jeku skandala koji su svojom odlukom da se povuku sa kraljevskih dužnosti izazvali princ Hari i Megan Markl, nije bilo moguće ne setiti se najvećeg skandala u istoriji britanske kraljevske porodice - abdikacije kralja Edvarda VIII zbog ljubavi prema Amerikanki Volis Simpson, koja je umesto plave krvi imala dva neuspešna braka iza sebe.

Njena priča je bila potpuno neverovatna za jednu članicu kraljevske porodice!

Za prvog supruga i američkog vojnog pilota Erla Vinfilda Spensera udala se kao dvadesetogodišnja devojka - 1916. godine. S njim je putovala širom sveta, a pred kraj 1924. našla se u Kini gde je upoznala šarmantnog italijanskog grofa Galeaca Đana, s kojim je navodno imala tajnu aferu. Iako ovaj podatak nikada nije potvrđen, ubrzo su Volis i Erl počeli da žive na različitim adresama, a 1927. godine su predali papire za razvod.

Dva razvoda

Volis se potom zaljubila u bogatog industrijalca Ernesta Aldriha Simpsona koji je takođe bio sveže razveden i zbog kojeg se doselila u London. Zahvaljujući njegovim vezama u visokim krugovima upoznala je neke članove britanske kraljevske porodice, uključujući i princa Edvarda od Velsa. Iako je Volis bila udata za drugog muškarca, s princem Edvardom je navodno započela intenzivnu ljubavnu aferu 1934. godine.

Šta je pravi razlog raskola među braćom: Princ Hari otkrio zašto ne priča sa Vilijamom, i koliko su žene za to krive!

foto: Profimedia

Osim oštrog uma, Volis je bila poznata i po svom posebnom modnom stilu. Jednom prilikom je priznala:

"Nisam predivna žena. Nema se što videti na meni, pa jedinu stvar koju mogu da učinim jeste da se obučem bolje od svih ostalih."

Princ ju je obasipao pažnjom, novcem i nakitom, a njegova ljubav nije minula ni dve godina kasnije kada je krunisan za kralja Ujedinjenog kraljevstva i Indije. Novi britanski kralj - Edvard VIII želeo je da ozakoni svoju vezu sa Volis zbog čega je ona zatražila razvod od svog supruga Ernesta.

Ali to nije bilo dovoljno za ostvarenje njegovih planova. Anglikanska crkva u Engleskoj nije priznavala njene razvode, pa samim time nije ni mogla da da blagoslov novoj zajednici. Volis je bila bez odgovarajućih veza, a povrh svega verovalo se da ne može da ostane trudna i da svojoj novoj domovini da naslednika krune.

Na povratku u domovinu, premijer Stenli Boldvin ponudio je svom kralju tri opcije: da zaboravi Volis, da je oženi protiv volje naroda i svojih ministara, i da abdicira. Na veliko iznenađenje Britanaca i sveta, kralj Edvard VIII odabrao je poslednju varijantu – odrekao se britanske krune zbog ljubavi, a njegovu poziciju preuzeo je njegov brat Džordž VI.

Evo koga je princ Hari najviše povredio odlukom da napusti dužnosti: Ovo mu nikad neću oprostiti!

foto: Profimedia

Šest meseci kasnije u privatnoj ceremoniji i bez prisustva kraljevske porodice, Edvard je izrekao sudbonosno da svojoj voljenoj Volis. Iako su oboje dobili titule vojvode i vojvotkinje od Vindzora, imali su loš odnos s Edvardovom porodicom, a posebno sa Elizabetom II.

Ljubav do smrti

Kad su ga pitali o braku s Volis, vojvoda od Vindzora je znao da kaže:

"Naravno, imam malu prednost pred svim drugim muškarcima. Pomaže to što svoju dragu mogu s vremena na vreme da podsetim da sam se zbog nje odrekao prestola."

Njihova velika ljubav bila je mamac za medije, pa su postali pravi kraljevski selebriti par. Živeli su uglavnom van granica Ujedinjenog Kraljevstva na relaciji Francuska-Španija-Sjedinjene Američke Države, sve do vojvodine smrti 1972. nakon čega se Volis povukla iz javnosti.

Osim što je Amerikanka koja je plemića odvojila od porodice i domovine, strani mediji pronašli su još činjenica po kojima Megan liči na Volis, a Hari na Edvarda.

- Njihovi brakovi bili su u centru pažnje medija;

- I Megan i Volis su od početka bile na meti najoštrijih kritika javnosti;

- Hari i Edvard bili su najomiljenije kraljevske ličnosti u javnosti, svaki u svom vremenu;

foto: Profimedia

- Kralj Edvard obožavao je ples, muziku i odlaske na igranke. O Harijevim žurkama takođe se naširoko pisalo;

- Edvard i Hari su se potpuno promenili od kada su pristupili vojsci, koja je o njima probudila strast i gotovo postala njihova opsesija;

- Obojica su dugo bili poznati kao neženje i imali su brojne ljubavne veze;

- Svoje supruge Edvard i Hari upoznali su preko zajedničkih prijatelja;

- Volis i Megan teško su se uklapale u kalupe britanske monarhije i postale su osobe o kojima mediji najviše pišu, a najčešće negativno;

- Hari i Edvard sukobili su se sa rođenom braćom zbog ljubavi.

Jedina razlika kada je reč o ljubavi ovih parova jeste to što Volis monarhija nikada nije prihvatila, dok je Megan dočekana oberučke, iako je imala prošlost koja nije poželjna za članove kraljevske porodice.

Venčanje Volis i Edvarda bilo je skromno i nije mu prisustvovao nijedan član kraljevske porodice, dok je venčanje Harija i Megan bilo jedan od najraskošnijih i najvećih događaja godine.

Nakon abdikacije, Volis i Edvard punu 31 godinu nisu prisustvovali nijednom javnom događaju na koji su dolazili članovi kraljevske porodice, dok za Megan i Harija to tek ostaje da se vidi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs