životna priča

Teško detinjstvo, psihičko rastrojstvo: Tragičan kraj jedne od najvećih zvezda Zlatnog Holivuda!

Neponovljiva Džudi imala je težak život van scene

Vip priča
11:22h Autor:
Teško detinjstvo, psihičko rastrojstvo: Tragičan kraj jedne od najvećih zvezda Zlatnog Holivuda!
Foto: Profimedia

Džudi Garland bila je jedna od najcenjenijih glumica u istoriji Holivuda koja je publiku osvojila lepotom, maestralnim talentom i šarmom. Istom lakoćom glumila je na filmskom platnu, Brodveju i televiziji, kao i na pozornicama na kojima je pevala.

Ali, uprkos velikoj slavi i popularnosti, kada se kamere ugase njen život je bio sušta suprotnost. Turbulentan i tragičan.

Rođena je 10. juna 1922. godine u Grend Repidsu, u Minesoti, kao Frensis Gam , a njena karijera je počela kada je imala samo dve i po godine. Frensis i njene starije sestre Suzi i Džimi su činile trio “The Gumm Sisters”, a sve konce u rukama je držala njihova majka Etel, koja ju je terala u svet šou biznisa.

Kada je Frensis počela da nastupa po celoj Americi, majka joj je od njene desete godine davala tablete za spavanje! Nakon smrti Frensisinog oca, majka je još više počela da je iskorišćava kako bi zaradila na njenom talentu.

" Bila je jako ljubomorna zato što ona uopšte nije bila talentovana. Ako se nisam dobro osećala ona bi mi rekla: ‘Izlazi i pevaj ili ću te slomiti!’, tako da sam uvek izlazila i pevala”, izjavila je u jednom intervjuu.

Saradnju s filmskim studijom MGM potpisala je već s 13 godina, a uloga Doriti u legendarnom filmu "Čarobnjak iz Oza" ju je vinula u zvezde". Tada je promenila ime u Džudi Garland.

Životna priča Džudi Garland: Stotine ljubavnika, brak sa homoseksualcima i smrt u 47. godini! (FOTO)

foto: Profimedia

Već s 18 godina Džudi je zatražila pomoć psihijatra, a trideset godina nakon što se proslavila ulogom Doroti, već je bila žena zavisna od tableta koju publika noćnog kluba tera sa scene.

U svojim nedovršenim memoarima, Džudi je otkrila da su je od 16 godine često seksualno zlostavljali u studiju “MGM”.

Kako je govorila, sam Majer je pohvalio njen glas tako što joj je stavio ruku na levu dojku pod izgovorom da pokazuje na njeno srce odakle je govorio da ona peva.

“Često sam mislila da sam srećna što nisam pevala nekim drugim delom svoje anatomije”, izjavila je Džudi.

Režiser Čarls Voters koji je radio s njom, nazivao ju je “ružnim pačetom industrije", pisale su novine "The Independent". On je tvrdio da je “način na koji je studio tretirao Džudi jako loše uticao na nju i da mu se činilo da je to trajalo večno”.

Neverovatna transformacija poznate glumice: Rene Zelveger kao Džudi Garland! (FOTO)

foto: Profimedia

"Džudi je ponekad radila i po 18 časova dnevno, šest dana u nedelji. Da bi je održali vitkom i dali joj snage za rad, u studiju su počeli da je drogiraju. Nesrećna tinejdžerka je gutala amfetamine da povrati energiju i tablete za spavanje kako bi se smirila".

Londonskoj publici nije lako udovoljiti i često se s izostankom aplauza suočavao i sam krem američkog šoubiznisa. Ali, niko nije doživeo takvo poniženje kao Džudi koja u noćnom klubu 'Talk Of The Town'.

foto: Profimedia

Jedna od najomiljenijih holivudskih glumica bila je tada pred petim brakom, slomljena, zavisna od tableta i toliko izgubljena da kad bi i uspela izaći na scenu, ponekad i uz kašnjenje od sat vremena, jedva je stajala.

Kritičari su njene nastupe opisivali kao 'emocionalni automobilski sudar' za koje nisu bili sigurni treba li se smejati ili plakati.

Zaveo je Grejs Keli, Marlen Ditrih i Ingrid Bergman: Životna priča najfatalnijeg glumca zlatne ere! (FOTO)

foto: Profimedia

Jedne noći 1969. godine kada je imala 46 godina s nastupom je kasnila sat i dvadeset minuta pa je ljuta publika sasula na nju kutije cigareta, hleb, pepeljare. Uspela je da otpeva tri pesme pre nego što se jedan gost popeo na pistu, oduzeo joj mikrofon i odgurnuo ramenom. Dok je odlazila, za njom se rasula i staklena pepeljara.

Samo osam godina ranije Džudi Garland se upisala u istoriju kao prva žena koja je osvojila nagradu Gremi za album godine, a iste godine bila nominovana i za Oskara za najbolju sporednu glumicu u filmu 'Suđenje u Nuernbergu'.

Nesrećan ljubavni život

Udavala se pet puta i rodila je troje dece – ćerke Lajzu Mineli i Lornu Luft, te sina Džoija Lufta.

Njen prvi suprug, Dejvid Rouz uspeo je da je ubedi da abortira kako bi sačuvala izgled nevine devojčice. Poslušala ga je, ali samoj sebi to nikada nije oprostila.

1950. godine je otpuštena iz studija “MGM”, a kasnije i sa snimanja nekih filmova, zato što je kasnila i radila usporeno zbog problema sa drogom i emotivne nestabilnosti.

Nakon toga, dva puta je pokušala da oduzme sebi život. U to vreme je bila u drugom braku sa Vinsentom Minelijem , a njena depresija i stres su je na kraju doveli do kraha braka.

Njen treći suprug, Sid Luft, tvrdio je da se Džudi tokom 13 godina njihovog braka 20 puta pokušala da se ubije.

Poslednji put je sudbonosno “da” izgovorila Mikiju Dinsu.

Za novine “Los Angeles Times” je izjavila da je presrećna u novom braku i da je “napokon, napokon voljena”.

foto: Profimedia

Tragična smrt u nesrećnim okolnostima

Nažalost, ta sreća je bila kratkoh daha jer je samo tri meseca braka suprug Miki našao mrtvu na podu u kupatilu.

Glumica se 21. juna 1969. godine predozirala barbituratima ( sedativima za anksioznost i nesanicu) u 47. godini života, utvrđeno je da je do toga došlo slučajno i da ne postoje nikakvi dokazi da je Džudi Garland izvršila samoubistvo. Miki se nikad više nije oženio.

Imala je nesreću da nadživi sve one koje je volela: Životna priča legendarne Doris Dej! (FOTO)

(Stil.Kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs