Kraljevskoj bebi titula princa/princeze od Kembridža

Beba princa Vilijama i Kejt Midlton, čije se rođenje očekuje uskoro, već je dobila službenu titulu princa, odnosno princeze od Kembridža, u zavisnosti od toga da li će biti dečak ili devojčica
Šuška se
21:54h Autor:
Kraljevskoj bebi titula princa/princeze od Kembridža
Foto: Reuters

Kako je saopštila kraljevska porodica, beba princa Vilijama (prince William) i Kejt Midlton (Kate Middleton), čije se rođenje očekuje uskoro, već je dobila službenu titulu princa, odnosno princeze od Kembridža, u zavisnosti od toga da li će biti dečak ili devojčica.

Princ Vilijam je na dan venčanja u aprilu 2011. dobio titulu vojvode od Kembridža, dok je njegova supruga Kejt postala vojvotkinja od Kembridža.

"Ukoliko bude dečak oslovljavaće se sa njegovo kraljevsko visočanstvo princ (ime) od Kembridža, a ukoliko bude devojčica sa njeno kraljevsko visočanstvo princeza (ime) od Kembridža", izjavio je za AFP portparol Kensingtonske palate.

Dete se neće moći oslovljavati titulom princ, odnosno princeza od Kembridža bez njegovog imena, na isti način kao što je Vilijam, pre venčanja, bio princ Vilijam od Velsa, a ne princ od Velsa, što je titula koja pripada njegovom ocu, Čarlsu.

Titula je u skladu sa odlukom koju je kraljica Elizabeta donela početkom 2013. sa ciljem da se izjednače sva deca koja nasleđuju princa, bez obzira na pol. Dotad su ćerke dobijale titulu dame, a samo sinovi su se nazivali prinčevima.

Osim toga, ukoliko princ Vilijam i Kejt dobiju ćerku, ona će imati jednaka prava na britansku krunu, kao i da je dečak, s obzirom da je kraljica promenila staro pravilo da prednost uvek imaju sinovi, čak i kada imaju starije sestre.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs