obavezno pročitajte

Poznati javno progovorili o bipolarnom poremećaju: Prolazim kroz neverovatno dobre trenutke i jako, jako loše! (FOTO)

Na novom albumu je reper Kanje Vest otkrio da mu je u 39. godini dijagnostifikovan bipolarni poremećaj, a pre samo dva meseca isto je otkrila i pevačica Maraja Keri pa se time pridružila listi slavnih koji su otvoreno progovorili o tome.

Celebrities
Autor:
Poznati javno progovorili o bipolarnom poremećaju:  Prolazim kroz neverovatno dobre trenutke i jako, jako loše! (FOTO)
Ketrin Zita-Džouns, Foto: Profimedia

Iako se sve više govori o važnosti mentalnog zdravlja, psihički poremećaji i dalje spadaju u tabu teme. Jedan od razloga je i taj što se radi o problemima koji nisu vidljivi golim okom, a većinom se radi i o simptomima koji okolinu, ali i samog pojedinca, navode na pogrešan trag.

Jedan od takvih je i bipolarni poremećaj koji se u poslednje vreme sve češće spominje. Radi se o poremećaju u kojem se izmenjuju manične i depresivne epizode, s time da depresija većinom traje duže - par nedelja do nekoliko meseci. U maničnoj fazi pojedinci su euforični, impulsivni, puni energije i samouvereni. Ta faza ne mora nužno da utiče na njihovu svakodnevicu, ali ako se radi o težem obliku tada se većinom javlja neodgovorno ponašanje, skloni su zavisnostima, nerealnim planovima kao i trošenju novca - koji možda i nemaju.

S druge strane je depresivna faza u kojoj osoba postaje letargična, nemotivisana, tužna, odustaje od aktivnosti koje je volela pa se javljaju suicidalne misli. Zbog šarenila simptoma, iako poremećaj nije retkost, teško ga je pravilno dijagnostifikovati pa se često otkriva tek sa zakašnjenjem.

Bipolarni poremećaj je hronična bolest s kojom pojedinac živi do kraja života, ali uz pravilnu terapiju - koja uključuje lekove, ali i savetovanje sa psihijatrom ili psihologom, smanjuje uticaj epizoda na svakodnevicu pojedinca. O poremećaju se sve više govori delomično zahvaljujući slavnim osobama koje su svoju dijagnozu otkrile javnosti i otvoreno o njoj progovorile.

Kanje Vest

foto: Profimedia

Nakon godina nepredvidljivog ponašanja pa sada i nekoliko nedelja nepredvidljivih objava, reper Kanje Vest je na svom novom albumu "Ye" potvrdio da mu je dijagnostifikovan bipolarni poremećaj. U pesmi "Yikes" on govori kako to nije "nikakva nesposobnost, to je moja supermoć". Dijagnozu je nakon toga potvrdio i u intervjuu i da je otkrio da ima bipolarni poremećaj tek prošle godine.

Maraja Keri

foto: Profimedia

I dok je Kanje svoju dijagnozu sa svetom podelio samo godinu nakon, pevačica Maraja Keri skrivala ju je gotovo dve decenije.

- Nisam želela da poverujem. Do nedavno sam živela u izolaciji i stalnom strahu da će me neko otkriti. To mi je postalo preteško, nisam više mogla da nastavim tako da živim pa sam potražila pomoć. Okružila sam se pozitivnim ljudima i potpuno sam se posvetila onome što volim – pevanju i pisanju muzike – izjavila je pre dva meseca slavna pevačica koja se s dijagnozom suočila još 2001. godine.

Ketrin Zita-Džouns

foto: Profimedia

Borba s bipolarnim poremećajem Ketrin Zite-Džouns došla je u fokus kada je njen suprug Majkl Daglas prolazio kroz poslednje tretmane lečenja raka grla, ali glumici je njena dijagnoza stigla kao veliko rasterećenje.

- To je najbolje što mi se dogodilo. Kada sam saznala da postoji naziv za moje emocije i da mi profesionalac može objasniti moje simptome, odahnula sam. Prolazim kroz neverovatno dobre trenutke i jako, jako loše, ali moj cilj je da pronađem sredinu.

Rasel Brend

foto: Profimedia

Njemu najbliži su od njegovih najranijih godina sumnjali da bi mogao biti bipolaran, ali trebale su godine da mu poremećaj bude dijagnostifikovan. Tokom tih godina borio se s alkoholizmom i zavisnosti o drogama, ali je zato danas „čist“ gotovo 15 godina pa se s poremećajem nosi pomoću meditacije i molitve, a u svemu mu pomaže i personalizovani program od 12 koraka zahvaljujući kojem je toliko godina trezan.

Demi Lovato

foto: Profimedia

Pevačica Demi Lovato svoju je dijagnozu dobila je sa 22 godine, kada je bila na rehabilitaciji zbog depresije – kako su joj godinama pogrešno tumačeni simptomi. Ona je danas jedna od zvezda koja redovno govori o svojim borbama sa psihičkim zdravljem kako bi skinula stigmu s mentalnih bolesti.

Među onima koji kroz život moraju s bipolarnim poremećajem su i glumac Žan Pol van Dam, pevačica Šined O'Konor, a s istim su se borili i Merlin Monro, Nina Simon,Ernest Hemingvej, Virdžinija Vulf, Frenk Sinatra i mnogi drugi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs