Bio je glumac na vrhuncu slave, a onda je pao i ostao zauvek prikovan za kolica: Ono što je rekao nakon pada je jezivo

Glumac Kristofer Riv imao je težak život nakon što je ostao paralizovan. Njegove reči nakon pada mnogima teraju jezu niz kičmu.

Celebrities
18:04h
Bio je glumac na vrhuncu slave, a onda je pao i ostao zauvek prikovan za kolica: Ono što je rekao nakon pada je jezivo
Foto: Christy Bowe / Zuma Press / Profimedia

Kada je pre dvadeset godina preminuo filmski velikan Kristofer Riv, svet je izgubio pravog Supermena.

Dok ljudi i danas smatraju njega za pravim Supermenom, njegovi sinovi Metju, Vil i ćerka Aleksandra pamte ga jednostavno kao "tatu". Rivov svet je bio uzdrman 1995. godine, kada je zbog nesreće na jahanju ostao paralizovan od vrata nadole.

Sada novi dokumentarac - "Super/Čovek: Priča o Kristoferu Rivu" - prikazuje glumčev meteorski uspon do svetske slave, kao i njegovu borbu.

Kristofer Riv
foto: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Govoreći za "Miror" u jednom londonskom hotelu, Rivova deca, filmski producent Metju (44) i advokat za zakonodavstvo iz Vašingtona, Aleksandra (40), slikovito opisuju čoveka iza legende.

Oni otkrivaju kako su im se životi zauvek promenili kada je Riv pao s konja na takmičenju u preskakanju prepona u Kalpeperu, u Virdžiniji.

Takođe su podelili emotivne detalje o njegovom prijateljstvu sa pokojnim komičarem Robinom Vilijamsom, koji je platio posebno adaptiran kombi, kako bi Riv mogao da prisustvuje dodeli Oskara 1996. godine.

Kristofer Riv
foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Prisećajući se strašne nesreće koja se dogodila 27. maja 1995. godine - za vreme vikenda povodom Dana sećanja - Rivov najstariji sin, Metju, kaže: "Bila je to prava noćna mora. Dva puta mu je srce stalo i dali su mu 50 posto šanse da preživi do kraja dana."

Polubrat Vil, 32, sportski novinar za Ej-bi-si u Njujorku, dodaje: "Operacija koju su izveli na tati nikada ranije nije bila izvedena. Ponovo su mu pričvrstili glavu za telo."

U dokumentarcu se emituje snimak iz Rivove autobiografske knjige "Još uvek ja: Život", gde on kaže: "Ležao sam na leđima i shvatio da sam upropastio svoj život i živote svih oko mene. Pomislio sam: 'Neću moći da skijam, plovim ili vodim ljubav sa svojom ženom Danom. Neću moći ništa da radim.' Pomislio sam: 'Ovo mora biti greška.'"

Kristofer Riv
foto: Mark Reinstein / Zuma Press / Profimedia

Opisujući svoju povredu, , dodaje: "Ova povreda je ono što se dešava kada se vrata ispod vešala otvore i omča se stegne."

Sa samo 42 godine, Riv je bio prikovan za invalidska kolica i zavisio je od respiratora sve do svoje smrti 2004. godine, u 52. godini.

Iako su njegova četiri filma o Supermenu zaradila preko 625 miliona dolara na bioskopskim blagajnama, Aleksandra kaže da su godišnji privatni medicinski troškovi od 400 hiljade dolara bili veliki izazov.

Kaže da je njegovo duboko prijateljstvo sa glumcem Robinom Vilijamsom počelo kada su se zajedno školovali na Džulijard školi za izvođačke umetnosti u Njujorku.

Kristofer Riv
foto: Allan S. Adler / Zuma Press / Profimedia

Prisećajući se stresa zbog finansiranja 24-časovne nege, kaže da je Vilijamsova ponuda da finansira specijalno vozilo kako bi Riv mogao da stigne od svoje kuće u Njujorku do dodele Oskara u Los Anđelesu 1996. godine, značila sve.

Aleksandra nastavlja: "Robin je kupio posebno adaptiran kombi i to je tati dalo potpuno novi život. To mu je omogućilo da prisustvuje dodeli Oskara. Kombi je koštao mnogo, jer je morao da ima pneumatski lift kako bi tata mogao da uđe i izađe. Bio je jako modifikovan. Svi koji su invalidi reći će vam da im to pomaže da zadrže nezavisnost."

Putovanje na dodelu Oskara zahtevalo je planiranje u vojnom stilu.

"Bilo je sve u tajnosti", kaže Aleksandra. "Držali smo to u tajnosti, kako bismo mogli da se povučemo ako tata doživi neku hitnu situaciju."

Dana Riv, Kristofer Riv
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

"Ali pomisao na Supermena u invalidskim kolicima i njegov izlazak u javnost na dodeli Oskara bila je ogromna. Bio je to ogroman prelomni trenutak za tatu, da kaže: 'Vratio sam se u svet."

Rivova nagrada bile su ovacije publike kada se pojavio na bini u invalidskim kolicima.

"Robin se pokazao u mnogim situacijama za tatu", kaže Aleksandra. "Njihovo prijateljstvo su zvali bratstvo. Robin i moj otac su ostali bliski celog života, a mi smo i dalje bliski sa Robinovom decom. To je predivan odnos."

Govoreći kako je komičar "uvek bio tu" za njenog oca, dodaje: "Robin se jednostavno pojavio i rekao: 'Biću ovde. Biću deo tvog života.'“

Kristofer Riv
foto: Ralph Dominguez/MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nažalost, Robin je tragično oduzeo sebi život 2014. godine. Ali uprkos svojim borbama sa depresijom, bio je izuzetno pozitivan uticaj u Rivovom životu.

Aleksandra kaže: "Imali smo priliku da vidimo kakav uticaj je imao na tatu. I bio je predivan - terao ga je da se smeje."

U dokumentarcu se takođe pojavljuju i prijatelji Riva iz Holivuda, Suzan Sarandon, Džef Danijels i Glen Klos, koja kaže: "Oduvek sam osećala da bi, da je Kris još uvek živ, i Robin bio živ. Robin i Kris su bili tako dobri prijatelji jer su mogli da pariraju jedan drugom."

U nastavku pogledajte trejler za dokumentarni film o Kristoferu Rivu:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs