HEROJSKA PRIČA O DANI RIV: Odustala je od karijere da bi se brinula o svom suprugu "Supermenu" nakon užasne tragedije

Izgovorila je reči koje su mu se urezale i to mu je dalo snagu kada mu je bilo najteže: „Ti si još uvek ti. I ja te volim."

Ljubav
14:36h Autor:
HEROJSKA PRIČA O DANI RIV: Odustala je od karijere da bi se brinula o svom suprugu "Supermenu" nakon užasne tragedije
Odustala je od karijere da bi se brinula o suprugu nakon tragedije., Foto: Roger Wong/INF / StarMax / Profimedia

Dana Riv je imala samo 25 godina kada joj se život potpuno preokrenuo. Upoznala je glumca Kristofera Riva dok je nastupala u jednom kabareu. Nije ni slutila da će joj ova noć promeniti život.

Bili su zaista srećni pre nesreće.

Tokom intervjua za „Dobro jutro Ameriko“, Dana Riv podelila je svoje iskustvo rada u kabareu u kom su glumci nastupali nakon radnog vremena. Na ovom živahnom događaju izašla je na scenu i izvela „Muzika koja me tera da plešem“. Sudbonosno, njen prijatelj, koji je sedeo blizu Kristofera Riva, kasnije je spomenuo: „Znam definiciju udara groma“ dok su posmatrali njen nastup.

Bila je to ljubav na prvi pogled a venčanje je usledilo 1992. godine, a te iste godine su dobili i sina Vila. Usledile su potpm tri godine čiste radosti i zadovoljstva, sve dok se nije dogodila nesreća koja im je promenila život.

Kristofer i Dana Riv
foto: Ron Sachs / Zuma Press / Profimedia

Njegov hobi postao je razlog tragedije.

Dana 27. maja 1995., tragičan događaj zauvek je preoblikovao živote Kristofera i Dejne Riv, što ih je podstaklo na duboka razmišljanja o njihovim životnim izborima. Poznati glumac Supermena naišao je na mučan incident tokom takmičenja u jahanju u Kalpeperu u Virdžiniji.

Fascinacija Kristofera Riva konjima je u počela još kada je stekao osnovne veštine jahanja za potebe filma Ana Karenjina iz 1985. Bilo je to tokom takmičenja koje je održano te godine kada je Riv, uzjahao svog konja po imenu Bak, i suočio se sa stazom ispunjenom raznim preprekama.

Odisao je samopouzdanjem dok je zajedno sa svojim konjem graciozno savladavao početne prepreke, međutim, tragedija je nastala kada je konj počeo da okleva pre svog trećeg skoka. Ono što je usledilo uznemirilo je sve prisutne.

Naime, Kris je pokušavao da navede Baka da preskoče visoku ogradu ali se usled nehotičnog trzaja i naglog zaustavljanja konja pre skoka rukama upleo u uzde i pao preko glave konja na suprotnu stranu ograde. Tom prilikom je izgubio svest i hitno je prevezen u Medicinski centar Univerziteta u Virdžiniji, gde je došao svesti nakon što je proveo pet dana na jedinici intenzivne nege. Tragično, njegovo stanje je ostalo kritično zbog teške povrede kičme, uključujući prelom dva gornja pršljena u kičmenoj moždini.

Kristofer i Dana Riv
foto: VINCE BUCCI / AFP / Profimedia

Nikada ga nije napustila.

U svojoj knjizi, on po prvi put opisuje težinu svojih povreda, otkrivajući tom prilikom i kako je njegova majka preklinjala njegov medicinski tim da prestane sa održavanjem života. Ipak, ostao je jak zahvaljujući velikoj podršci i ohrabrenju svoje supruge Dane.

Njene iskrene reči bile su prekretnica: „Podržaću te šta god da želiš da uradiš, jer ovo je tvoj život i tvoja odluka. Ali želim da znaš da ću biti uz tebe.''Štaviše, prisetio se da je izgovorila reči koje su mu se urezale i dale snagu „Ti si još uvek ti. I ja te volim."

Dana je jedna posvećena osoba koja je napravila nesebičan izbor da ostavi svoju glumačku i pevačku karijeru iza sebe kako bi se brinula o svom mužu. Svakog dana mu je bila potrebna pomoć kako bi ujutru ustao ali i uveče da se pripremi za spavanje.

Uz pomoć Dane i njihovog petogodišnjeg sina Vila, Riv je živeo normalnim porodičnim životom. Dana je podelila svoje gledište: „Odlučili smo da ja moram da budem njegova žena, a ne njegova medicinska sestra." Povremeno mu je pomagala sa kupanjem, jer je to ipak bio intiman čin. Bilo je trenutaka kada se osećao psihički loše a ona ga je jednostavno slušala i nastojala da pronađe način da mu pomogne. Njihova bliska povezanost je igrala ključnu ulogu u ovom procesu.

Kristofer i Dana Riv
foto: HECTOR MATA / AFP / Profimedia

Dokazao je da je Supermen i počeo samostalno da diše.

Dana i Kristofer prisustvovali su događaju, gde je imao čast da uruči Robinu Vilijamsu nagradu za njegove izuzetne dobrotvorne doprinose. Binu je okružila publika od 700 ljudi, a kada je Riv izašao na binu, dobio je srdačne ovacije.

Njegova snaga je počela da se vraća, i on je ponovo postigao izuzetnu prekretnicu u oporavku a to je bilo disanje bez pomoći. Sa povraćenim samopouzdanjem, prihvatio je pozitivnu perspektivu prema svojim zdravstvenim izazovima.

Zatim se 1996. godine u invalidskim kolicima pojavio na dodeli Oskara, postavši inspiracija milionima. Zaista, on je otelotvorio duh stvarnog Supermena!

Supermen
foto: ©Dovemead Films / Film export A. / AFP / Profimedia

Kada je Kristofer doživeo nesreću, Dana se suočila sa izazovom prilagođavanja njihovom transformisanom životu. Dok se njen muž hrabro borio za oporavak, Danina želja je bila da uspostavi snažnu mrežu podrške za one pojedince, porodice i negovatelje koji su se takođe suočili sa izazovima paralize.

Dana Riv, kao članica osnivača Fondacije Kristofer Riv, preuzela je rukovodstvo 2004. godine, nasledivši svog pokojnog supruga Kristofera Riva na mestu predsednika Upravnog odbora.

Kristofer i Dana Riv
foto: STEPHEN CHERNIN / AFP / Profimedia

Dana je svoj život posvetila dobrotvornom radu u pomaganju paralizovanim osobama.

Njena nepokolebljiva posvećenost i izuzetan doprinos doneli su joj niz prestižnih priznanja, uključujući nagradu "the Shining Example Award from Proctor & Gamble" 1998. i "the American Image Award from the AAFA" 2003. Štaviše, Američko udruženje za borbu protiv raka joj je dodelilo titulu „Majka godine“ 2005.

Dana je takođe napisala dirljivu knjigu „Paketi nege“, koja sadrži iskrena pisma i beleške od prijatelja, članova zajednice i poštovalaca porodici Riv nakon Kristoferove povrede. Ovu dirljivu kompilaciju objavio je Random House 1999. godine.

Kris je preminuo 2004. od srčane slabosti u 52. godini i zauvek će ostati upamćen kao Supermen. Samo 17 meseci nakon što je njen muž preminuo, Dana je podlegla raku pluća.

Prava ljubav je duboka i trajna veza koja prevazilazi iskušenja i nevolje života. To je veza koja podnosi oluje i postaje još jača, izgrađena na poverenju, poštovanju i nepokolebljivoj naklonosti. Ova ljubav prevazilazi površinu, zadire duboko u dušu, gde se mane i nesavršenosti ne samo prihvataju već i neguju.

Kristofer i Dana Riv
foto: Dennis Michaels / Newscom / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs