U 5. razredu napustio školu da bi prehranio romsku porodicu: Bakšiš od 25. 000€ narodni pevač umeo da uzme za par minuta

Teško detinjstvo, težak put do uspeha, ali je zauzeo važno mesto na našoj javnoj sceni kad je u pitanju narodna muzika

Celebrities
21:59h Autor:
U 5. razredu napustio školu da bi prehranio romsku porodicu: Bakšiš od 25. 000€ narodni pevač umeo da uzme za par minuta
Foto: preentscreen/Youtube

Ljuba Aličić rođen je 1960. godine u Šapcu. Na pravi hit je čekao do 1980. kada je snimio album na kojem je bilo osam pjesama, od kojih su se izdvojile "Nisi znala za bol srca moga" i "Šeherzada".

Hitove po kojima je danas poznat ovaj pjevač otpjevao je naredne godine, a sa albuma se izdvojila pjesma "Svirajte mi za Željanu".

"Ti ne ličiš ni na jednu" snimio je na albumu 1984. godine, a "Samo ona može u život da me vrati" i "Plači a digni glavu", izdvojile su se sa albuma 1986. godine. Dvije godine kasnije snimio je album sa koga se izdvojio evergrin "Plačite sa mnom jesenje kiše".

Ljuba Alicic, Ljuba Aličić
foto: Printscreen Youtube / Fantastic Show

Do 1993. Ljuba je snimio još četiri albuma koji su uglavnom prošli bez jačih hitova, da bi te godine snimio "U Šapcu kraj Save". Vjerovatno album decenije snimio je 2003, na kojem su se našle i pjesme "Ciganin sam al' najlepši", "Jedinac sam u majke", "Crveno obuci" i ostale. Nakon toga snimio je još tri albuma, od kojih je posljednji, "S prvom kišom", uradio ove godine.

Jednu od najskupljih kuća na srpskoj estradi ima pevač Ljuba Aličić, a kada se zaviri u nju, jasno je i zašto je to tako. No, kako je on sam rekao u emisiji "Premijera - Vikend specijal", ničega od toga ne bi bilo da nije njegove supruge Željane.

Ljuba Aličić, kuća Ljube Aličića
foto: Printscreen Youtube / Emisija Premijera

Ljuba je priznao da je već 37 godina u braku sa Željanom, ali i da ju je, kako kaže "uzeo iz škole".

- Moja supruga i ja živimo 37 godina u braku. Imam dva sina, jedan iz prvog braka, a mi se lepo slažemo, dugo smo godina zajedno. Kuća je na ženi, barem je to tako meni. Ja sam nju iz škole uzeo - ispričao je Ljuba.

Njegova supruga ne voli da se pojavljuje u javnosti, ali je priznala da se dobro slažu.

Pa prve godine braka nisu bile lake, ali navikne se čovek. Ljuba je dobar muž, dobar otac - rekla je njegova supruga.

Pevač koji je prvu ploču snimio sa samo 16 godina, a sa koje se izdvojila pesma "Pruži mi ruku, prijatelju moj“, dugi niz godina je jedan od najpopularnijih pevača narodne muzike. Popularnost mu je donela veliki broj obožavateljki koje ga opsedaju kada im zapeva čuvenu numeru "Ti ne ličiš ni na jednu".

A za Ljubu je Željana ta jedna jedina i u njenu čast je osamdesetih snimio veliki hit koji nosi njeno ime, refren tog hitaglasi: "Svirajte mi za Željanu, moju ljubav, moju ranu, svirajte za dane sreće, njoj poklanjam ovo veče".

Pesma je, doduše, oda staroj neprežaljenoj ljubavi, a kada bi Ljuba pesmom dočarao višedecenijski brak sa Željnom, to bi bili najradosniji stihovi.

U životu Ljube Aličića nije bilo samo radosti već i dosta teških trenutaka. U detinjstvu ga je otac stalno tukao, u petom razredu osnovne napustio je školu i počeo da peva po tezgama, od 12. godine nastupa na svadbama.

Sreća ga je pogledala pa potpognuta njegovim, kako kažu poznavaoci narodne muzike, sjajnim vokalom doveli do muzičkog trona.

Popularnost su mu doneli i nastupi na brojnim festivalima poput Ilidže 1979. kada je otpevao "Hoću ljubav, neću prijateljstvo".

Među njegovim najvećim hitovima su i "Sumorno jutro", "Ciganin sam al' najlepši", "S prvom kišom", "Njen oproštaj".

Ljuba iza sebe ima jedan brak u koji je ušao sa samo 20 godina i u njemu dobio sina Dejana koji se bavi pevanjem. Posle razvoda sreo je Željanu i ostalo je istorija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs