Napravio fatalnu grešku i umro od tuge za njom u 24-oj: Hteo da joj rasturi svadbu kad je čuo za dete, pa skončao jezivo

Kada je Džejms Din umro, Elizabet Tejlor doživela je nervni slom, a pričalo se da su bili ljubavnii dugo vremena, dok je on patio do poslednjeg trena za prelepom Italijankom.

Celebrities
12:41h
Napravio fatalnu grešku i umro od tuge za njom u 24-oj: Hteo da joj rasturi svadbu kad je čuo za dete, pa skončao jezivo
Foto: The Legacy Collection / Hollywood Archive / Profimedia

Džejms Din bio je američki glumac koji je stekao legendarni status uprkos preranoj smrti i kratkoj karijeri. Svojim stavom i maestarlnim ulogama ostao je ikona tinejdžerske buntovničke kulture i simbol nesputane mladosti 1950-ih. Međutim, ljubavni život mu je zadao najveću bol, iako je bio izuzetno mlad. Ni vrtoglavi uspeh nije uspeo da nadomesti tu prazniku u njegovom srcu.

Zahvaljujući svojoj magnetskoj privlačnosti i neosporivoj harizmatičnosti uspeo je čak i najobičnije komade odeće – plave farmerice i belu majicu – pretvoriti u modni trend koji se i danas kopira. Nevaljali dečko mekog srca često je menjao raspoloženja, te se munjevito transformisao iz tihog i povučenog – katkad sramežljivog momka u šašavog komedijaša koji može razvedriti celo društvo.

Džejms Din
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Džejms Din je bez sumnje imao „ono nešto“ što je privlačilo ljude bez obzira na njihov pol. Nisu mu odolele ni Merilin Monro, Elizabet Tejlor, Džoan Kraford, Natali Vud i Džudi Garland. Ali, on gubitak ljubavi jedne glumice nije mogao da preboli– Ana Marija Pjer Anđeli.

Italijanska glumica Pjer Anđeli i Džejms Din nisu dugo bili u vezi, a nekoliko je razloga za njihov raskid. Njena majka nije odobravala to što Din nije bio katolik, njegov stil života, brze automobile i način odevanja. Takođe, ljudi iz filmskog studija s kojim je sarađivao pokušavali su ga odgovoriti od braka s Anđeli.

Džejms Din
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Din je i sam priznao mladoj glumici kako nije još spreman za brak, a nedugo nakon njihovog raskida Anđeli se verila za pevača Vika Damonea, te su se 1954. godine i venčali. Slavni glumac bio je šokiran i slomljenog srca.

Kako je bio u neverici, te se sam morao uveriti da je to sve istina, na dan venčanja Din je seo na svoj motor i otišao pravo do crkve, sa željom da je odvrati od udaje za drugog.

"Išli bismo zajedno na kalifornijsku obalu i tamo bismo u tajnosti ostajali u jednoj kućici na plaži, što dalje od znatiželjnih pogleda. Većinu vremena provodili smo na plaži, sedeći, zabavljajući se, baš poput klinaca na fakultetu. Razgovarali bismo o sebi samima i našim problemima, o filmovima i glumi, o životu i životu posle smrti. U potpunosti smo razumeli jedno drugo. Bili smo poput Romea i Julije, zajedno i nerazdvojni. Ponekad smo na plaži toliko voleli jedno drugo da smo samo hteli zajedno da uđemo u more držeći se za ruke, znajući da bismo onda bili zauvek zajedno", istakle je svojevremeno Pjer Anđeli, 14 godina nakon njihovog raskida.

Pjer Anđeli
foto: Profimedia

Govorkalo se i da se Ana Marija Pjer Anđeli udala zbog trudnoće, a da je Džejms Din verovao da je to bilo njegovo dete. Posle kraja ove ljubavi, sve više je počeo da uživa u ekstremnoj brzini.

Neverovatna karijera za tako malo godina

Rođen je u malom gradiću Marion u američkoj saveznoj državi Indijani 8. februara1931. godine. Od najranijeg detinjstva bio je vrlo povezan i privržen svojoj majci Mildred Vilson, za koju je tvrdio da ga jedina razume. Kad ju je iznenada izgubio od raka kad je imao svega devet godina, život mu se promenio iz korena. Otac ga šalje da živi na farmi kod ujaka i ujne što će dramatično poremetiti njihov odnos sve do glumčeve prerane smrti. Na studijama prava u Kaliforniji otkriće svoju sklonost prema glumi zbog koje će ući u filmsku legendu.

Njegova prva veća uloga bila je u filmu "East of Eden" (1955), gde je briljirao kao mladi Cal Trask. Za ovu ulogu dobio je nominaciju za Oskara, što je bio impresivan uspeh za nekog koji je tek zaokračio u svet glume.

Džejms Din
foto: Profimedia

Verovatno najpoznatija njegova rola je bila u filmu "Rebel Without a Cause" (1955), gde je tumačio lik buntovnog tinejdžera Jima Starka. Ovaj film ga je učinio simbolom nesputane mladosti i bunta.

Nakon toga je nastavio sa snimanjem filma "Giant" (1956), gde je delio ekran s Elizabet Tejlor. Nažalost, pre nego što je film bio završen, Din je tragično izgubio život u saobraćajnoj nezgodi 30. septembra 1955. godine i to sa svega 24 godine.

Iako je Deanova karijera bila kratkotrajna, njegov uticaj na filmsku industriju i popularnu kulturu je neizbrisiv. Njegov buntovnički duh, bezbrižan stil i duboko emotivne izvedbe ostavili su snažan pečat.

1 / 5 Foto: Profimedia

Kako je Džejms Din umro?

Tog kobnog 30. septembra 1955. godine, vozio se na trku u gradu Salinasu kalifornijskim putem 466 u svom poršeu 550 spajder s mehaničarem. Dok su prilazili selu Šolmeu, u susret im je svojim fordom dolazio srednjoškolac koji je u tom trenutku sa glavnog puta skretao u sporednu ulicu ne dajući migavac. Din je pokušao da ga izbegne, ali je ford udario u levu stranu poršea. Mehaničar je kao suvozač prošao s prelomom noge, dok je Dinu pukao vrat i bila mu je smrskana čitava leva strana tela.

Nije mu bilo pomoći. Srednjoškolac je imao samo modrice, a policija ga nije tužila verovatno zato što je pri prvoj rekonstrukciji nesreće utvrdila da je Din vozio oko 120 kilometara na sat. Ipak, nekoliko godina kasnije, ponovnom rekonstrukcijom utvrđeno je da Din nije vozio brže od 100 kilometara na čas. Prema tvrdnjama njegovog mehaničara, Dinove poslednje reči bile su: "Nemoguće da nas ne vidi"…

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs