"Nesuđeni svekar princeze Dajane bio je monstrum i silovatelj: Rekla sam da ne želim, a onda ga osetila na sebi"

Nesuđeni svekar princeze Dajane našao se na meti optužbi da je silovao.

Celebrities
"Nesuđeni svekar princeze Dajane bio je monstrum i silovatelj: Rekla sam da ne želim, a onda ga osetila na sebi"
Foto: Phil Loftus / Capital pictures / Profimedia

Novi BBC- ijev dokumentarac donosi jezive detalje o bivšem šefu Harrods kompanije Mohamedu al Fajedu, nesuđenom svekru princeze Dajane, koji je preminuo prošlog avgusta u Londonu, u 94. godini. Pet bivših radnica pomenute firme tvrdi da ih je pokojni milijarder seksualno napastvovao dok je bio na čelu luksuzne londonske robne kuće.

Nasilje se prema rečima tih žena dešavalo dok je biznismen iz Egipta bio na čelu kompanije, od 1984. do 2010. kada je firma prodata.

Iz korporacije su saopštili da se više od 20 bivših radnica Harrods javilo kako bi ga optužilo za seksualno zlostavljanje.

Mohamed Al Fajed, Harods, Princeza Dajana, Dodi Fajed, Dodi Al Fajed
foto: Profimedia

U dokumentarcu Al Fayed: Predator at Harrods se tvrdi da moćna kompanija ne samo da nije reagovala, dok se dešavalo nasilje, već je i zataškavala zlodela, piše Daily mail. Trenutni vlasnici izjavili da su "potpuno zgroženi" optužbama i uputili su izvinjenje ženama, žrtvama nasilja.

"Paukova mreža korupcije i zlostavljanja u ovoj kompaniji bila je neverovatna i vrlo mračna. Svako radno mesto mora da bude bezbedno za radnike. Nema sumnje, firma je izneverila ove žene.'Zato smo mi uskočili. Jer oni jednostavno nisu učinili bilo šta da to zapravo spreče. Učinili su suprotno. Oni su to omogućili", rekao je advokat koji zastupa neke od žena koje su iznele optužbe.

Napomenuo je da su se napadi dešavali u Londonu (i u stanu Fajeda), u Parizu, u hotelu Ric čiji je vlasnik bio kontroverzni milijarder, Sen Tropeu, Abu Dabiju.

"Mohamed al Fajed je bio monstrum, seksualni predator bez ikakvog moralnog kompasa"

U dokumentarcu jedna žena govori o tome kako ju je Mohamed al Fajed silovao u svom stanu u Londonu. "Dala sam do znanja da ne želim da se to dogodi. Samo sam želela da se sve završi".

Druga žena tvrdi da je silovana kao tinejžerka i da ju je osoblje u kompaniji tretiralo kao igračku. "Mohamed al Fajed je bio monstrum, seksualni predator bez ikakvog moralnog kompasa. Svi smo bili tako uplašeni. Sejao je strah.. Kad bi rekao "skoči", radnici bi ga pitali: "Koliko visoko?".

Jezive detalje iznela je i žena po imenu Džema koja je radila kao njegova pomoćnica od 2007. i 2009. Istakla je da je njegovo ponašanje postalo još strašnije tokom putovanja u inostranstvo. Ispričala je da ju je silovao u vili Vindzor u Parizu, gde je nekada stanovao kralj Edvard VII.

Kada se probudila, on je legao na njen krevet. "Rekla sam mu - ne, ne želim to. On nije odustao. U jednom momentu je ležao na meni i nisam mogla ni da se pomerim. Bila sam licem okrenuta prema krevetu, a on me pritiskao. Mohamed al Fajed je bio silovatelj, serijski silovatelj".

"Današnji Harrods vrlo je drugačija organizacija od one koju je posedovao i kontrolisao Al Fajed, između 1985. i 2010. godine. Iako ne možemo da promenimo prošlost, odlučni smo da uradimo pravu stvar kao organizacija, vođeni vrednostima koje danas negujemo, istovremeno obezbeđujemo da se takvo ponašanje nikada ne ponovi u budućnosti", rečeno je iz kompanije za BBC.

Podsetimo, sin Mohameda al Fajeda Dodi al Fajed bio je veren sa princezom Dajanom. Oboje su poginuli u saobraćajnoj nesreći u Parizu, 1997. Sumnjalo se da je Lejdi Di tada bila u drugom stanju.

(Stil/ Blic Žena)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs