Život ga nije mazio, oca upoznao na filmu, a zbog ovog doživotno imao govornu manu: Svi ga pamte po jednoj mračnoj ulozi

Životna priča glumca Džejms Erl Džonsa nije ono što bi ste očekivali za jednu holivudsku zvezdu, ali je njegov put bio zadivljujući

Celebrities
Život ga nije mazio, oca upoznao na filmu, a zbog ovog doživotno imao govornu manu: Svi ga pamte po jednoj mračnoj ulozi
Foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Legendarni glumac Džejms Erl Džons uprkos teškom životu uspeo je da prebrodi sve nedaće i postane jedno od najvećih imena Holivuda. Njegove police krasile su mnoge nagrade: tri Tonija, dva Emija i jedan Gremi, a ulogom u filmu "The great white hope" zaradio je i nominaciju za Oskara. Ipak najpoznatiji je postao kao glumac koji je davao glas čuvenom Dart Vejderu u "Ratovima zvezda" i Mufasi u "Kralju lavova".

Džejms Erl Džons rođen je 17. januara 1931. u Misisipiju, a već tada sve je slutilo da ga očekuje život koji neće biti nimalo jednostavan. Majka mu je bila spremačica, dok je otac bio bokser koji je za život zarađivao radeći kao šofer i batler, sve dok neposredno nakon Džejmsovog rođenja nije napustio porodicu i postao uspešan glumac u Holivudu.

Džejms Erl Džons
foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada mu je bilo svega pet godina, Džejms se iz Misisipija seli u Mičigen gde će ga čuvati i vaspitavati baka i deka po majci; za njega je ovo bilo toliko traumatično iskustvo, da je ostavilo trajne posledice. Usled nagle promene sredine Džejms je kao malo dete odbijao da govori te je vrlo brzo razvio govornu manu koje nije uspeo da se reši do kraja života.

– Bio sam mucavac. Nisam mogao da pričam. Tako da je moja prva godina škole bila moja prva godina bez glasa, a onda su se te neme godine nastavile sve dok nisam stigao u srednju školu – podelio je jednom prilikom glumac.

Za ponovno pronalaženje svog glasa Džejms je zahvalan svom nastavniku engleskog Donaldu Krauču, uz čiju pomoć je otkrio svoju ljubav prema poeziji i čitanju iste naglas.

Nakon završene srednje škole, studije medicine pauzirao je kako bi služio američkoj vojsci tokom rata u Koreji, da bi nakon toga napravio karijerni zaokret i posvetio se glumi.

Najzad, 1955. godine diplomirao je na dramskom odseku fakulteta u Mičigenu, a tokom pedesetih upoznao je i svog oca, kog nije mogao da se seća jer ga je rano napustio.

Zahvaljujući svom raskošnom talentu i specifično dubokom glasu, Džons je od samih početaka dobijao uloge u značajnim projektima, a ako vam je Dart Vejder iz "Ratova zvezda" ili Mufasa u "Kralju lavova" zvuči poznato, u pravu ste – to je zaista Džejms Erl.

Džejms Erl Džons
foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Svoj brodvejski debi imao je 1957. godine i to u komadu "Sunrise at Campobello". Zahvaljujući zapaženim ulogama koje je ostvario kroz predstave u okviru projekta "Šekspir u parku", vrlo brzo stekao je reputaciju uvaženog i svuda traženog umetnika. Niz predstava odigranih u njujorškom Central parku bazira se na Šekspirovim najvećim delima, među kojima su: "Otelo", "Hamlet" i "Kralj Lir".

"Daske koje život znače" bile su sastavni deo Džonsovog života, a za ulogu u komadu "The great white hope" dobio je Toni nagradu za najboljeg pozorišnog glumca. Kasnije je istu ulogu oživeo i u filmskoj adaptaciji 1970. na osnovu čega je nominovan za Zlatni Globus i Oskara.

Filmski debi imao je ulogom u "Dr. Strangelove" Stenlija Kjubrika, a iz glume se u potpunosti povukao 2022. godine.

Džejms Erl Džons
foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Godine 1968. glumac se oženio svojom prvom suprugom pevačicom Džulijen Meri, koju je upoznao tokom izvođenja predstave Otelo 1964. Par nije imao dece, a razveli su se već 1972. Nakon deset godina drugu šansu braku pružio je sa glumicom Sesilijom Hart, sa kojom je delio sina po imenu Flin. Sesilija je 2016. preminula usled borbe sa kancerom.

Iste godine Džejms je po prvi put progovorio o svojoj višedecenijskoj borbi sa dijabetesom tipa 2 koji mu je dijagnostikovan sredinom devedesetih. Legendarni glumac juče je u 94. godini preminuo u svom domu u Njujorku, a iza sebe je ostavio blistavu karijeru ispunjenu sjajnim ulogama i velikim dostignućima.

Stil / glossy

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs