Afera sa čuvenim političarem i ljubavnicom tresla je Jugu: Jasnu je obožavao Balkan, ali joj skandal nisu zaboravili

Balkan je ludio za njom, a njenu pesmu su zbog afere zabranili

Celebrities
17:18h Autor:
Afera sa čuvenim političarem i ljubavnicom tresla je Jugu: Jasnu je obožavao Balkan, ali joj skandal nisu zaboravili
Foto: preentscreen/Youtube

U bivšoj Jugoslaviji, retko ko nije čuo za hit "Skitnica" i pevačicu Jasnu Zlokić, čije ime je sinonim za emocije i autentičnu interpretaciju. Njena karijera bila je na vrhuncu osamdesetih godina, a pesma "Skitnica" postala je gotovo himna za mnoge. Međutim, iako je Jasna bila voljena širom regiona, jedna pesma i skandal koji ju je pratio ostavili su neizbrisiv trag na njenoj karijeri.

Sve se desilo kada je izdala pesmu "Pismo". Ova pesma, iako umetnički vredna, postala je epicentar kontroverze koja je zahvatila ne samo muzičke krugove već i širu javnost. Navodno, tekst pesme je bio inspirisan ljubavnom aferom koja je uključivala poznatog političara i njegovu ljubavnicu. Ta asocijacija izazvala je veliko negodovanje tadašnjih društvenih struktura, koje su bile izuzetno osetljive na ovakve skandale. Nije prošlo dugo pre nego što su vlasti odlučile da zabrane emitovanje pesme, što je ozbiljno ugrozilo Jasninu karijeru.

Iako Jasna Zlokić nije bila direktno odgovorna za skandal, njeno ime je postalo povezano sa kontroverzom, a pesma "Pismo" bila je zabranjena na mnogim radio i TV stanicama širom Jugoslavije. Ta zabrana je uticala na njeno povlačenje sa scene, iako su njeni prethodni hitovi ostali neizbrisivi deo regionalne muzičke baštine. Nažalost, skandal je bacio senku na njene uspehe, i mnogi su tadašnji događaji zauvek promenili tok njene karijere.

Jasna Zlokić je, uprkos tome, nastavila da ostavlja svoj trag u muzičkoj istoriji Balkana, ali se ovaj veliki skandal nikada nije u potpunosti zaboravio.

Jasna Zlokić rođena je u Veloj Luci, baš kao i njen kolega Oliver Dragojević.

Ova pevačica je već kao tinejdžerka izgradila karijeru muzičara, a 1974. godine je osvojila titulu Prvog glasa Dubrovnika.

Zlokićeva 1986. godine nastupila u Splitu a tekst pesme “Pismo” izaziva ogroman skandal na festivalu, te pesma nije smela da se pušta na radiju do 1990. godine.

Jasna Zlokić
foto: preentscreen/Youtube

Mediji su tada podigli veliku prašinu oko toga, a pompa se podigla jer se u numeri ljubavnica obraća zakonitoj suprugi.

Jasna je nastavila sa pevanjem, a o spornom tekstu "Pisma" je rekla.

- To je malo provokativna pesma i malo neobičnog teksta, ali vrlo životnog. Čula sam za tu priču da nije smela da se pušta na radiju. Možda su veliki moralisti smatrali da nije zgodno da se to peva - izjavila je ona svojevremeno.

Jasna Zlokić
foto: preentscreen/Youtube

Jasna Zlokić iza sebe ima tri platinasta albuma i velike hitove kao što su "Skitnica" i "Adio Bella". Pevačica je snimila 20 albuma, a u Beogradu je dva puta, 1984. i 1989., proglašena pevačicom godine. Kao mlada vreme je najviše provodila uz more, na barci, u igri i vinogradima.

Starija sestra Mirjana je takođe pevala, ali muzičkli autoritet u familiji bila je majka Olga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs