Bora Čorba s ovim velikim zvezdama bio je u lošim odnosima: On hteo da ga ubije, s najboljim drugom nije pričao do smrti

Iako je sa mnogim ličnostima Bora Čorba imao razmirice i sukobe mišljenja, svi su ga poštovali i cenili, čak i oni sa kojima nije razgovarao.

Celebrities
15:23h Autor:
Bora Čorba s ovim velikim zvezdama bio je u lošim odnosima: On hteo da ga ubije, s najboljim drugom nije pričao do smrti
Foto: ATA Images

Bora Đorđević, još čuveniji kao Bora Čorba, decenijama je na muzičkoj sceni pisao jedne od najlepših stihova koji su postali vanvremenski. Sa druge strane, uvek je imao čvrst stav, od svojih ciljeva nije odustajao, te je tako zbog velike želje da se bavi muzikom završio i u zavtoru kao mladić. Umetnik autentičnog stila nije se plašio za javno kaže svoje mišljenje, te je sa određenim javnim ličnostima dolazio u sukobe. Ali, njegova priroda je bila takva da niko na njena nije mogao istinski da se naljuti - svi su ga neizmerno poštovali i divili se njegovom radu.

A sa kim sve je legendari Bora imao nesuglasice?

Slobodan Milošević

Gostujuću u emisiji "Goli život" Bora je ispričao sve o nesvakidašnjem odnosu sa Slobodanom Milošević i njegovom suprugom Mirom Marković. Proslavljeni roker nikada nije imao dalku na jeziku, te je kroz njegovu satiru često opisivao i aktuelna dešavanja u državi, tako je čuvena pesma "Baba Jula", napravila je opštu pometnju.

Predsedniku Miloševiću uopšte nije bilo pravo kada je čuo, još burnije je reagovala Mira. Godinama kasnije, kako je Bora istakao, prišao mu je jedan pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) i ispričao da je imao nalog od Državne bezbednosti da ga ubije.

Slobodan Milošević
foto: Profimedia

"Posle svega što sam radio, jedino odbijam da pevam pesmu 'Baba Jula', koja govori o Miri Marković i Slobodanu Miloševiću, mada znam da su mog prijatelja angažovali da me rokne. On je vojni invalid kog je Udba angažovala da mi se približi i da me ubije. Tek posle deset godina mi je sve priznao. To nije jedini slučaj. Jedan čovek iz 'crvenih beretki' mi je u kafani rekao: 'Znaš da je trebalo da te roknem, ali nije mi se dalo, bio si mi simpatičan'", pričao je Đorđević u pomenutoj emisiji.

Ali, došlo je do neočekivanog obrta 2001. godine, kada je Milošević isporučen Haškom trubunalu. Nakon što je proveo nekoliko nedelja u svojoj pritvorskoj jedinici, tražio je da mu donesu paket u kome će se, pored nekoliko knjiga, spisa za pripremu odbrane i ličnih stvari, nalaziti diskovi sa albumima Riblje Čorbe. Tek tada je postalo jasno da je Sloba, zapravo, obožavao njihove pesme, a sve ratne sekire su zakopane.

Đorđe Balašević

Bora i Đole bili su veliki umetnici, i do kraja su poštovali rad jedan drugog, ali zbog mimoilaženja u mišljenjima nisu pričali više od 4 decenije. Zajedno su bili u grupi "Rani mraz" i krčili put ka muzičkom vrhu. Međutim, neslaganje oko pesme "Lutka sa naslovne strane", koja je kasnije postala jedna od najvećih hitova, bila je jabuka razdora.

Naime, sedamdesetih godina prošlog veka Balašević je kritiovao čuvenu numeru, situacije je eskalirala i Bora je otišao iz benda i osnovao "Riblju čorbru".

Iako su se trudili da sukob ostave u prošlosti i ništa ne komentarišu vezano za njega, nekoliko puta obojica su se obojica dotakli indirektno te teme koja i danas intrigira javnost.

Bora Čorba, Đorđe Balašević
foto: Printscreen Youtube/ Kurir Dragana Udovičić

Priče o njihovom konflikut posebno su postale aktuelne kada je Balašević javno kritikovao Đorđevića zbog nastupa kao predgrupa Aci Lukasu na koncertu u beogradskoj Areni.

- Jedan moj nekadašnji kolega iz grupe "Rani mraz" u novogodišnjoj noći na Trgu nastupa kao predgrupa Aci Lukasu… - rekao je Balašević, ali je Čorba odmah odgovorio:

- Ja nisam toliko sujetan, pa nemam problem s tim da budem predgrupa Aci Lukasu. On je veliki umetnik i nama iz "Čorbe" je bila čast da zabavimo narod pre njegovog koncerta - poručio je tada Bora za Informer.

Đorđević je potom napisao knjigu "Pusto ostrvo", u kojoj je Balaševića nazvao "najgorim papučarom" naglašavajući svoj stav da Đoletova supruga Olivera ima preveliki uticaj na njega.

- Ne smem po njima da uriniram jer me oni neizmerno vole, u suprotnom draži će im biti Đole. A on od svoje Olivere niti piša, niti se*e - stihovi su Borine pesme.

Bora Čorba, Bora Đorđević
foto: Kurir/ Zorana Jevtić

Tu nije stao, on je i u pesmi "Predejane" opisao situaciju koja se odnosi na Balaševića, ali je naglasio da ga ne zanima njegova reakcija.

- U mojoj novoj zbirci ima i boljih pesama od te! Ne zanima me da li se Balašević naljutio zbog tih stihova, ne razmišljam o tome - rekao je tada Čorba.

U emisiji Rade Radenović 2008. Bora je izjavio da poštuje rad Đorđa Balaševića, ali njega kao osobu ne.

- Ima jedan autor kojeg privatno ne cenim mnogo, ali ne mogu da mu uskratim da je veliki talenat, ne talenat nego sjajan autor - rekao je jednom prilikom Bora, aludirajući upravo na Đorđa.

Kada je Balašević preminuo, Bora je izrazio veliko žaljenje zbog gubitka neverovatnog umentika i time pokazao da, uprkos nepremostivim razlikama među njima, Đoletov rad je izuzetno cenio.

Momčilo Bajagić Bajaga

Bajaga je bio član "Riblje čorbe" i zajedno za Borom Đorđevićem, frontmenom kultnog benda, stvorio je neke od najlepših hitova. U grupi je svirao gitaru, bio je jedan od glavnh autora pesama, te je umnogome doprineo vtroglavom uspehu popularnog sastava već na samom početku.

Naime, u tada svoj novi bend doveo ga je 1978. gitarista Radislav Rajko Kojić, a Bajaga se zadržao tu do 1984. godine zbog želje da se posveti sopstvenom projektu koji prerasta u grupu "Bajaga i Instruktori".

Momčilo Bajagić Bajaga, Bora Čorba
foto: Printscreen Youtube - Zulfi Nazifovski

Koliko su Bora i Bajaga bili bliski govori i činjenica da je slavnom rokeru bio jedna od najtežih momenata kada je Momčilo otišao iz "Riblje čorbe", te ga je teška srca pustio da ide dalje, iako mu je rastanak naneo veliku bol.

- Imali smo jednu tešku godinu, bili smo popularni, ali... Bajaga je napravio "Instruktore pozitivne geografije" i dogovorili smo se da napravimo pauzu tada. On je otišao na letovanje, a nama je stigla ponuda iz Grčke da sviramo koncerte u jednom hotelu. Rajko je, nažalost, morao da ode iz benda, a mi smo se dogovorili da nastavimo. Zvali smo Bajagu da dođe sa letovanja, on nije hteo da dođe i samim tim više nije bio član grupe. Ali, bilo je i vreme da ode, jer je sazreo kao autor, izvođač i taj njegov prvi album je prošao sjajno - ispričao je Bora Čorba, a njegove reči su oduševile mnogobrojne fanove, pokazavši da nije nimalo sujetan, već je svojim kolegama velika podrška.

Pre tri godine, na koncertu posvećenom čuvenom članu "Riblje čorbe" Miši Aleksiću, koji je preminuo usled posledica korona virusa, na sceni su ponovo zapevali Bora i Momčilo najveće zajednčike hitove, a publika je bila oduševljenja!

Jura Stublić

Stublić je bio nekadašnji veliki Borin prijatelj, međutim, kada je počeo rat na načim prostorima, i njihov odnos je bio poljuljan. Iako su ih različiti stavovi udaljili, nikada nisu prestali da poštuju jedan drugog.

Bora Čorba
foto: preentscreen/Youtube

- Izražavam saučešće porodici, kolegama, prijateljima i svima koji su voleli Boru i njegove pesme. U smrti reč prestaje i jedini odgovor na nju je ćutnja. Zato ću ćutati. Pustiti pesnika da ode u miru. Mir želim svima nama - izjavio je Jura Stublić povodom Borine smrti, a njegovo oglašavanje je mnoge iznenadilo zbog svih neslaganja koja su imali.

Naime, do njihovog sukoba je došlo nakon rata, do tog trenutka, njih dvojica su bili veliki prijatelji, a onda je hrvatski pevač otpevao nadahnutu elegiju čiji stihovi glase: "E moj druže beogradski, Slavonijom sela gore. E, moj druže beogradski, ne može se ni na more. E, moj druže beogradski, Srest' ćemo se pokraj Save… A ja neću nišaniti, I Bogu ću se moliti, da te mogu promašiti, ali ću te pogoditi. Ja ću tebe oplakati, oči ću ti zaklopiti, Joj, kako sam tužan bio Ja sam druga izgubio..".

Međutim, Đorđević mu nije ostao dužan. Na to mu je odgovorio istom merom: "Šta mi vredi kad me ubije da plače za mnom", i nastavio tekst: "Moja braćo zagrebačka, Ja seljačina iz Čačka, nemojte da stavim tačku na svu braću zagrebačku…". Nakon ovoga, njihov odnos je bio trajno narušen.

Bora Đorđević, Bora Čorba
foto: Kurir / Nebojša Mandić

A potom su 2011. pristali za "Kurir" da prokomentarišu jedan drugog, istaknuvši da nisu u lošim odnosima.

- Jura je sasvim dobar i korektan kolega, i o njemu kao muzičaru mislim sve najbolje. Pristao bih da se vidim sa njim i mi privatno nismo ni u kakvoj svađi. Bilo bi mi svejedno gde bismo se našli, ali kako retko svraćam u Hrvatsku, pre bi to bilo negde u Beogradu. Aposolutno mu ništa ne zameram - Rekao je Bora o Juri, a potom je i on imao reči hvale za rokera:

- Veliki srpski (i šire) urbani narodni pesnik, sledbenik Jovana Dučića, umetnik, prisilni notorni antialkoholičar. Za naše viđenje i razgovor nisu potrebni medijski posrednici niti spektakularna mesta, dovoljna je klupa u parku - rekao je Jura o Đorđeviću.

Vojisla Šešelj

Znao je Šešelj da se ne slaže sa Borom oko mnogih stvari, ali oduvek ga je cenio kao čoveka i umentika.

DR Vojislav Šešelj
foto: Printscreen/youtube/Kurir

- Bili smo u dobrim odnosima. Nekad bismo se i sporečkali, ali je bio dobar čovek. Njegov lični stil je neprevaziđen i niko ga ne može ni kopirati - kazao je Šešelj na TV Hepi nakon što je voditelj Milomir Marić pročitao vest da je Bora Čorba preminuo, istaknuvši daje bio veliki čovek dobre pesme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs