Glumac umro na snimanju filma u krevetu s verenicom: Majka mu izdahnula na rukama, ostavljen u sirotištu, dosegao zvezde

Život mu je bio isprepletan tragčnim događajima, a umro je mirno i u snu

Celebrities
Glumac umro na snimanju filma u krevetu s verenicom: Majka mu izdahnula na rukama, ostavljen u sirotištu, dosegao zvezde
Foto: Profimedia

Rej Liota, poznat po ulogama u filmovima Dobri momci i Polje snova, umro je u snu u 67. godini, 26. maja 2022. na snimanju filma u Dominikanskoj Republici.

Glumac najpoznatiji po ulozi gangstera Henrija Hila u filmu "Dobri momci", bio je poznat po svom intenzitetu. Liota je uživao u dugoj, uspešnoj karijeri, radeći na televiziji i filmu skoro 50 godina — i nije nameravao da prestane. Međutim, nažalost, život je imao druge planove, a smrt Reja Liote naglo je prekinula sve buduće ambicije koje je glumac imao.

Rej Liota
foto: Profimedia

Liota je bio u Santo Domingu, snimajući Opasne vode, kada je umro. Godinu dana kasnije, obdukcijski izveštaj je otkrio da je smrt uzrokovana srčanim i respiratornim problemima, uključujući plućni edem (tečnost u plućima), respiratorna insuficijencija i akutna srčana insuficijencija.

Autopsija je takođe primetila da je Rej Liota patio od ateroskleroze - nakupljanja masti, holesterola i drugih supstanci na zidovima njegovih arterija - što je verovatno takođe potpomoglo u izazivanju njegove iznenadne smrti.

Liotini voljeni, kolege i fanovi bili su šokirani i tužni vestima o glumčevoj smrti, a njegov kolega Robert De Niro je primetio da je Liotta „previše mlad da bi nas napustio“. Manje od godinu dana kasnije, Liota će dobiti posthumnu zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih kao svedočanstvo njegovog izuzetnog rada tokom decenija.

Glumac je rođen u Njujorku, Nju Džersi, 18. decembra 1954. Napušten kao dete u sirotištu, odrastao je u domu svojih usvojitelja, Meri i Alfreda Liote. Iako je usvojen kada je imao samo šest meseci, Liotta je u intervjuu sa Larijem Kingom rekao da je znao da je usvojen još od malih nogu.

U stvari, rekao je da je jedno od njegovih najranijih sećanja bilo pomaganje roditeljima da izaberu njegovu mlađu sestru Lindu iz sirotišta. Biti usvojeno dete, razumljivo, imalo je veliki uticaj na Liotino odrastanje.

Rej će kasnije biti privučen filmskim projektima koji su se doticali tema usvajanja, kao što je "Identičan". Na kraju je čak ušao u trag i svojoj biološkoj majci kako bi je mogao sresti kasnije u životu.

Rej Liota
foto: Profimedia

„Nekada se nisam osećao ogrčeno zbog usvajanja“, rekao je Rej jednom prilikom. „’Kako si mogao da se odrekneš deteta?’ Takve stvari. Ali kada sam je sreo shvatio sam da ima zaista valjane razloge. Tada sam shvatio da skoro 99 odsto dece koja se daju na usvajanje, to je za boljitak deteta... Domaćinstvo, situacija, godine samo nalažu da je to najbolja stvar za dete.”

Kao mladić, Liota je pohađao i diplomirao na Univerzitetu u Majamiju pre nego što se preselio u Njujork da nastavi glumačku karijeru. U Njujorku je ubrzo dobio agenta i pojavio se u sapunici Drugi svet od 1978. do 1981. pre nego što je spakovao kofere za Los Anđeles.

Glumac je uspevao da pronađe posao u Holivudu, ali se borio da se probije. To se promenilo kada je dobio ulogu u filmu Nešto divlje iz 1986. godine, što mu je donelo nominaciju za Zlatni globus za najbolju glumačku sporednu ulogu. Tri godine kasnije, Liotta je slavno igrao duha „Džoa bez obuće“ Džeksona u Polju snova — filmu koji Liota nikada nije gledao, kako je rekao u intervjuu za Deadline.

„Znate, zapravo nikad nisam gledao film“, rekao je. „Zato što je moja majka imala rak, a ja sam bio usred igranja u "Dobrim momcima2... Ne znam zašto to nikada nisam odgledao. Nije da bih plakao da sam ga gledao."

Njegova glumačka karijera je zaista uzletela nakon što je glumio stvarnog njujorškog gangstera Henrija Hila u filmu Martina Skorsezea "Dobri momci", kada je stekao ime kao karakterni glumac.

Tokom snimanja, Rej Liota je primio srceparajuću vest da mu je majka blizu smrti. Nakon što je završio snimanje scene filma u kojoj gangsteri spaljuju restoran da bi prikupili novac od osiguranja, Liota je požurio da vidi svoju majku.

„Ona je ležala tamo i spavala je“, rekao je. „Stavio sam drugi krevet pored nje i rekao: 'Ćao, mama', a onda, možda u roku od 30 sekundi ili šta već, ravna linija. To je bio rak. Ali ona me je čekala da se pozdravimo. Nisam želeo da idem jer sam znao šta dolazi.”

Rej Liota
foto: Profimedia

Na kraju je preskočio premijeru filma, uprkos tome što je zamoljen da prisustvuje. Naravno, "Dobri momci"će biti odlučujući film i za Liotu i za Skorsezea, a glumac će se kasnije pojaviti i u drugim kriminalističkim filmovima, kao što su "The Iceman" i "The Mani Saints of Nevark", "Sopranovi".

Međutim, šokantna činjenica je da Rej Liota nije osvojio svoju prvu veliku glumačku nagradu sve do 2005. kada je dobio Emi za gostovanje u medicinskoj dramskoj seriji Hitna.

Tokom svoje karijere, ovaj talentovani glumac se bavio različitim portretima likova, glumeći u komedijama, dramama, akcionim filmovima i TV emisijama, uključujući dramsku seriju "Shades of Blue", u kojoj je takođe glumila Dženifer Lopez. I nikada nije prestao da radi. U stvari, snimao je film i kada je umro.

Prema izveštaju, uzrok smrti Reja Liote bio je „prirodan i nenasilan“. Policija je saopštila da je primila poziv nešto pre 6 sati ujutro 26. maja i da je odgovorila u hotelu u kojem je Liota odseo sa svojom verenicom Džejsi Nitolo. Nažalost, u tom trenutku je bilo nemoguće da mu hitne službe spasu život.

Nitolo je kasnije progovorila o svom srceparajućem gubitku na Instagramu: „Moj život ovih poslednjih nekoliko godina nije bio ništa drugo nego zaista magičan. Rej i ja delimo duboku ljubav koju ću zauvek čuvati u svom srcu.”

Martin Skorseze takođe je tom prilikom izjavio: „Apsolutno sam šokiran i razoren iznenadnom, neočekivanom smrću Reja Liote. Bio je tako jedinstveno nadaren, tako avanturistički, tako hrabar kao glumac. Igrati Henrija Hila u Goodfellas-u bilo je teško, jer je lik imao toliko različitih aspekata, toliko komplikovanih slojeva, a Rej je bio u skoro svakoj sceni dugog, teškog snimanja. Apsolutno me je zadivio.”

U februaru 2023, Rej Liota je posthumno odlikovan sopstvenom zvezdom na Holivudskoj stazi slavnih. „Svestrana karijera Reja Liote učinila ga je trostrukom pretnjom i, nažalost, njegova smrt je bila razarajuća za svet zabave“, rekla je Ana Martinez, producentkinja holivudske Staze slavnih. „Likovi koje je tumačio uvek će biti urezani u holivudsku filmsku istoriju.

Istog dana premijerno je prikazan film Elizabet Benks Kokainski medved u kojem je Liotta glumio u jednoj od njegovih poslednjih filmskih uloga.

Sa više od 60 filmova u svom katalogu, nekoliko nagrada za svoje nastupe i brojnim nastupima u TV emisijama i brodvejskim produkcijama, Rej Liota je uspostavio trajnu zaostavštinu o kojoj većina glumaca samo sanja.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs