Život čuvene televizijske kuvarice je filmska priča: Završila 2 fakulteta, optužena za prevaru i šutnula slavnog glumca

Poznata televizijska ličnos Marta Stjuart iako izgleda kao obična domaćica iz predgrađa nikako to nije, ovo je njena životna priča

Celebrities
Život čuvene televizijske kuvarice je filmska priča: Završila 2 fakulteta, optužena za prevaru i šutnula slavnog glumca
Foto: Dimitrios Kambouris / Getty images / Profimedia

Marta Stjuart je jedna od najpoznatijih svetskih kuvarica čiji su recepti obišli svet. Pored kuvanja, ona je i biznismenka, spisateljica, bivša manekenka i televizijska ličnost.

Rođena je u Nju Džersiju i drugo je od šestoro dece, ima kompletno poljsko poreklo, a kada je imala samo tri godine, porodica se preselila u Natli, ime Grejs preuzela je po ulasku u katoličanstvo.

Sa samo 10 godina, radila je povremeno kao dadilja, a često je deci koju je čuvala organizovala i rođendanske žurke. Već sa 15 godina se pojavila prvi put na televiziji i počela je da se bavi manekenstvom.

Nastavila je da se pojavljuje u reklamama i časopisima tokom fakulteta, kako bi platila školarinu za studije umetnosti i istorije. Vredno je radila na svom budžetu, te je kao model za sat vremena uzimala po 50 dolara, što je u to vreme bilo jako mnogo novca.

Ljubav prema kuvanju nasledila je od majke koja ju je naučila i da šije, a otac joj je preneo ljubav prema baštovanstvu.

Marta Stjuart
foto: Profimedia

Na studijama je upoznala i dečka sa kojim je uplovila u bračne vode 1961. godine, a samo godinu dana posle ulaska u brak, Marta je dobila čak dve diplome: sa Fakulteta umetnosti i istorije, ali i iz istorije arhitekture.

Karijeru je Marta maltene preuzela od svog svekra i bila je u početku berzanski poserdnik. Ubrzo se sa mužem preselila u Konektinat gde su kupili i preuredili seosku kuću koja je kasnije postala TV studio.

Poziv prijatelja koji je bio očaran Martinim umećem kuvanja, promenio joj je život. On joj je dao ponudu koja se ne propušta za izradu knjiga sa receptima i slikama i tako je nastala njena prva knjiga 1982. godine.

Zatim je odpočeo njen polusatni televizijski program nazvan "Marta Stjuart Living". Toliko je bila gledana, da su joj produžili emisiju na sat vremena. Njujorški magazin ju je 1995. godine proglasio "američkom ženom našeg vremena".

Marta Stjuart
foto: Profimedia

U međuvremenu je uspela svoje ime da zaštiti kao brend, osnovala je kompaniju pod svojim imenom. Ubrzo je izašla u javnost na berzi u Njujorku, početna javna ponuda je bila na 18 američkih dolara, a na kraju je došla do 38 dolara, piše "Vikipedija".

Iako je cena akcija počela da pada, Marta je i dalje bila većinski akcionar upravljajući sa 96% kontorlom glasačke moći u kompaniji. Međutim, prodaja deonica nije pošla po planu i desio je vrtoglavi pad.

Već 2003. godine ju je vlada optužila po devet tačaka optužnice, uključujući optužbe za prevaru hartijama od vrednosti i ometanje pravde. Dobrovoljno se povukla sa mesta izvršnog direktora ali je ostala na mestu kreativnog direktora.

Posle šestonedeljnog suđenja, proglašena je krivom u martu 2004. godine za krivično delo zavere, opstrukciju postupka agencije i davanje lažnih izjava saveznim istražiteljima. Osuđena je na izdržavanje petomesečnog mandata u saveznoj popravnoj ustanovi i dvogodišnji period nadziranja, od toga je bila pet meseci pod elektronskim praćenjem, a i platila je kaznu od 30.000 američkih dolara.

Marta Stjuart
foto: RW/MPI / Capital pictures / Profimedia

Nije Marti dugo trebalo da povrati staru slavu, a ubrzo se vratila na mesto predsednice kompanije, a i u deo Upravnog odbora.

Marta se, kao što smo napomenuli ranije, udala za Endrua Stjuarta, tada studenta Pravnog fakulteta. U braku su dobili ćerku Aleksis, a posle više od 25 godina par se rastao i tri godine kasnije i zvanično razveo.

Ono što možda malo njih zna jeste da je bila u vezi sa holivudskim glumcem Entonijem Hopkinsom, ali posle gledanja filma "Kad jaganjci utihnu" u kom je on igrao glavnu ulogu - raskinula je vezu.

Posle Hopkinsa sreću je pronašla kraj milijardera Čarlsa Simonjija, ranog osnivača Majkrosofta. Nažalost, posle 15 godina i ova veza je okončana.

Poznata je i kao veliki ljubitelj životinja i ima nekoliko kućnih ljubimaca, između ostalog pse čau-čau, francuskog buldoga, himalajsku mačku pa čak i konja i ponija.

Stil / Ona.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs