BIO JE NAJPOZNATIJI MUZIČAR NA SVETU PA SKONČAO JEZIVO: Dva dana niko nije znao da mrtav u lokvi krvi leži u svom stanu

Životna priča Kurta Kobejna prepuna je zanimljivih detalja.

Celebrities
12:54h
BIO JE NAJPOZNATIJI MUZIČAR NA SVETU PA SKONČAO JEZIVO: Dva dana niko nije znao da mrtav u lokvi krvi leži u svom stanu
Foto: Profimedia

Kurt Kobejn, frontmen Nirvane i muzička ikona, umro je 5. aprila 1994, pre 30 godin. Sa Nirvanom, Kobejn je objavio samo tri albuma tokom svog života u periodu od pet godina, uključujući "Nevermind" sa sertifikatom RIAA Diamond, što ga čini licem kontrakulture i "grunge" i alternativnog pokreta ranih 90-ih.

Ipak, uprkos svom kratkom stažu, Nirvana i njen frontmen su imali dubok uticaj na rok muziku i pop kulturu, što se nastavlja više od jedne generacije kasnije.

Dugotrajnu borbu sa depresijom lečio je lekovima i alkoholom većinu svog vremena u centru pažnje. Te borbe su došle do vrhunca 5. aprila 1994. godine, kada je sebi pucao u glavu i skončao na licu mesta.

Kurt Kobejn
foto: Profimedia

Iako je postojalo nekoliko teorija oko njegove smrti – neke su utemeljenije u stvarnosti od drugih.

Kurt Donald Kobejn je rođen je 20. februara 1967. godine u Aberdinu u Vašingtonu. Njegovo odrastanje obeležili su teški i emotivni detalji.

Naime, odrastao je u skromnoj porodici- otac mu je bio mehaničar, a majka konobarica. Kada mu je bilo devet godina, roditelji su mu se razveli, a kasnije je otkrio da ga je to iskustvo zauvek obeležilo. Nakon razvoda je neko vreme proveo s ocem i njegovom novom porodicom, no Kurtovo buntovničko ponašanje u tinejdžerskoj dobi bilo im je previše. Zato ga je 'prepustio' na brigu prijateljima i porodici.

Sa druge strane, majka Vendi je nakon razvoda ušla u vezu sa nasilnim čovekom, pa je Kurt kao jako mlad prisustvovao scenama nasilja prema svojoj majci i nije mu bilo jasno zašto ona ne želi da ga prijavi, uprkos bolu koji joj nanosi. Taj odnos koji je bio prinuđen da gleda Kurta je frustrirao, pa je i sam počeo da pokazuje znake nasilja, tako što je maltretirao jednog dečaka u školi, nakon čega je završio na terapiji kod psihologa.

Poslednji album koji je izdao – In Utero je jedna vrsta intimne ispovesti o njegovom detinjstvu, razvodu njegovih roditelja, teretu slave koji je osećao i braku sa pevačicom Korni Lav, sa kojom se venčao na Havajim u zelenoj pidžami i u prisustvu osmoro ljudi, a sa kojom je 1992. dobio i ćerku.

Kurt Kobejn, Kortni Lav
foto: Profimedia

Korti i Kurt voleli su iste stvari, istu muziku, način života i ...imali iste poroke. Opijali su se zajedno, drogirali se, išli po klubovima, a u jednom intervjuu Kortni je čak izjavila da je tokom trudnoće uzimala heroin, što je izazvalo buru osuda u javnosti, a slučaj je završio i pred sudom.

Nakon skandala sa upotrebom heroina u trudnoći, Kurt je 1993. priznao da je biseksualac i da se kao mali oblačio u ženske haljine, a svoje ponašanje okarakterisao kao feminizirano, što je donelo novu buru već fragilnoj ličnosti kakva je bila Kurtova. Ispričao je da je još sa 13 godina prvi put probao marihuanu, da je alkohol redovno konzumirao u ogromnim količinama, a da je na to sve došao heroin, najpre rekreativno, a zatim svakodnevno, jer svime time je lečio depresiju koju je osećao godinama.

Zavisnost od heroina počela je duboko da utiče na njegov život i rad još u vreme izdavanja prvog albuma, jer tokom turneja i gostovanja Kurt bi zaspao u emisiji ili zaboravio tekst pesme ili se prosto obeznanio iza bine. Kada je saznao da će postati otac, rešio je da se očisti i skine sa heroina, ali trezvenost nije dugo potrajala i brzo se vratio starim navikama.

Od tog trenutka problem sa drogom nastavio je da eskalira, pa je pre jednog nastupa u Njujorku Kurt uzeo prekomernu količinu droge i pao u komu, a Kortni mu je dala narkan (lek protiv predoziranja, koji se inače daje samo u kliničkim uslovima) i on se povratio, ali nedugo zatim usledilo je novo predoziranje, kada je pevač prebačen u bolnicu u Rimu, gde se na oporavku, već sledećeg dana predozirao tabletama za smirenje. Njegova supruga je izjavila da veruje da je to njegov prvi pokušaj samoubista, koji nije uspeo.

Kurt Kobejn
foto: Profimedia

Depresija, borba i smrt

Njegovo telo je pronašao električar dva dana kasnije.

U novinskom članku iz 1994. godine, u časopisu Roling Stons, pisac je opisivao poslednje dane pevača Nirvane, uključujući i njegovu dugu borbu sa drogom i depresijom.

Ustanovljeno je da je Kobejnovo telo sadržalo tragove heroina i valijuma kada je umro, mada je u vreme njegove smrti basista Nirvane Krist Novoselić odbacio tvrdnje da je droga kriva za smrt Kurta Kobejna.

"To je čista glupost," rekao je Novoselić tadašnjem novinaru u Sijetlu. "Droga je bila samo mali deo njegovog života."

Kobejn je dugo patio do kliničke depresije, pošto mu je dijagnostikovana još u srednjoj školi.

"Kurt je znao da bude veoma oduševljen i smešan i šarmantan, a pola sata kasnije bi sedeo u ćošku i bio potpuno ćudljiv i nekomunikativa," ispričao je producent Nirvaninog albuma iz 1991. godine.

Danima pre njegovog samoubistva, porodica i prijatelji su bili zabrinuti za Kobejna koji se nije javljao na telefon. Njegova majka Vendi Okonor je izdala poternicu za Kurtom, a njegova žena Kortni Lav, koja je u to vreme bila na odvikavanju od droge, unajmila je privatnog detektiva da pronađe Kobejna.

Nedeljama pre njegove smrti, prijatelji i porodica su pokušali da ga nateraju da ode na odvikavanje od herioina. Kortni je pretila da će ga ostaviti, a članovi benda da će naputiti Nirvanu...

Kurt Kobejn se prijavio na regabilitaciju u klinici u Kaliforniji, ali je nakon dva dana izašao. Petog aprila se zaključao u svoj stan i pucnjem u glavu okončao život.

Njegovo telo je prepoznato po otiscima prstiju. Jedna radio stanica prva je prenela vest o smrti Kurta Kobejna. Ta vest je šokirala muzičku industriju, ali i ceo svet.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs