UMRO JE DOK JE VODIO LJUBAV SA DEVOJČICOM OD 17 GODINA, A ŽENA GA ČEKALA KOD KUĆE: Poslednje reči čuvenog dase su ŠOK

Glumac Erol Filn bio je poznatiji po ljubavnom životu, nego po ulogama koje je tumačio u brojnim ostvarenjima.

Celebrities
11:50h Autor:
UMRO JE DOK JE VODIO LJUBAV SA DEVOJČICOM OD 17 GODINA, A ŽENA GA ČEKALA KOD KUĆE: Poslednje reči čuvenog dase su ŠOK
Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Erol Flin bio je australijski glumac koji je stekao svetsku slavu tokom zlatnog doba Holivuda. Bio je poznat po svojim romantičnim glumačkim ulogama, a pratio ga je u stopu glas ženskaroša. Čuveni Robin Hud ostvario je brojne zapažene role, njegov talenat je nagrađivan nekoliko puta, a mnogo više od profesionalnog uspeha javnost su zanimalje njegove ljubavne avanture pune peokreta. Legendarni zavodnik u krevet odvodio najveće lepotice, a njegova intima i danas šokira.

Rođen je 20. juna 1909. u Tasmaniji. Njegov otac, Teodor Tomson Flin, bio je predavač, a kasnije profesor biologije na Univerzitetu u Tasmaniji. U porodici sa majčine strane bilo je mnogo pomoraca, te odatle potiče njegovo doživotno interesovanje za čamce i more.

Pohađao je školu Hačins, koledž Hobart, i osnovnu školu u ulici Albuera i iz svake je bio izbačen. Jedno od svojih prvih nastupa kao izvođač imao je 1918. godine, sa devet godina, kada je služio kao paž Enid Lajons na karnevalu kraljice.

Erol Flin
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

U svojim memoarima, Lajons opisuje Flina kao „hrabru figuru — zgodnog dečaka od devet godina sa neustrašivim, pomalo nadmenim izrazom lica, koji već pokazuje onu opevanost po kojoj je kasnije postao poznat širom civilizovanog sveta.

Od 1923. do 1925. Flin je pohađao South Vest London College, privatni internat u Barnsu, London. Godine 1926. vratio se u Australiju da bi pohađao gimnaziju Engleske crkve u Sidneju (poznatu kao „Šor“), gde je bio drug iz razreda budućeg australijskog premijera Džona Gortona. Njegovo formalno obrazovanje završilo se izbacivanjem iz "Šora" zbog krađe, iako je kasnije tvrdio da je to bilo zbog seksualnog susreta sa čistačicom iz škole.

Nakon što je otpušten sa posla kao mlađi službenik u sidnejskoj brodarskoj kompaniji zbog krađe sitnog novca, otišao je u Papuu Novu Gvineju sa osamnaest godina, tražeći bogatstvo u sadnji duvana i iskopavanju zlata u Morobe Goldfieldu. Proveo je narednih pet godina oscilirajući između života u Novoj Gvineji i Sidneja.

Erol Flin
foto: Profimedia

Australijski reditelj Čarls Šovel snimao je film o pobuni na Bauntiju, "In the Vake of the Bounti " (1933), kombinaciju dramatičnih rekonstrukcija pobune i dokumentarnog filma o današnjem ostrvu Pitkern. Šovel je tražio nekoga da igra ulogu Flečera Kristijana i baš tu stupa na scenu Flin. Postoje različite priče o načinu na koji je dobio ulogu. Prema jednoj, Šovel je video njegovu sliku u članku o olupini jahte. Međutim, postoje i glasine da je otkrio član glumačke ekipe Džon Vorvik. Iako film nije imao veliki uspeh na blagajnama, Flinu je ta glavna uloga otvorila vrata filmskog sveta.

Frapantan život

Flin je stekao reputaciju zbog ženstvenosti, žestokog opijanja, pušenja i, jedno vreme 1940-ih, zloupotrebe narkotika.

Povezivali su ga sa najlepšim damama toga vremena poput: Lupe Velez, Marlene Dietrich i Dolores del Rio. Bio je redovan učesnik afera Vilijama Rendolfa Hersta u zamku "Herst".

Erol Flin
foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Flin je napravio razna ogledala i skrovišta unutar svoje vile, uključujući nadstrešnicu iznad spavaće sobe za goste za potajno posmatranje. Gitarista "Rolling Stonesa" Ronnie Vood obišao je kuću kao potencijalni kupac 1970-ih i otkrio:

- Erol je imao dvosmerna ogledala... sistem zvučnika u ženskom toaletu. Ne zbog sigurnosti. Samo je biovoajer.

Imao je psa šnaucera po imenu Arno, koji je bio specijalno obučen da ga štiti. Išli su zajedno na premijere, zabave, restorane i klubove sve do smrti psa 1941.

Brakovi i afere

Flin je bio oženjen tri puta: za glumicu Lili Damitu od 1935. do 1942. (jedan sin, Šon Flin); Nori Edington od 1943. do 1949. (dve ćerke, Deirdre i Rori); i Patris Vajmor od 1950. do njegove smrti (jedna ćerka, Arnela Roma).

Dok je Flin priznao svoju ličnu privlačnost prema Oliviji de Havilend, ona je demantovala tvrdnje filmskih istoričara da su imali romansu tokom snimanja Robina Huda.

- Da, zaista smo se zaljubili i verujem da je to očigledno u hemiji na ekranu između nas. Ali njegove okolnosti - brak sa Damitom u to vreme sprečile su da veza ide dalje - rekla je ona u intervjuu 2009.

Nakon što je napustio Holivud, Flin je živeo sa Patris u Port Antoniju na Jamajci početkom 1950-ih. Bio je u velikoj meri zaslužan za razvoj turizma na ovim prostorima i jedno vreme je tamo posedovao hotel. Popularizovao je putovanja niz reke na splavovima od bambusa.

Nestanak sina

Njegov jedini sin, Šon (rođen 31. maja 1941), bio je glumac i ratni dopisnik, koji je nestao u Kambodži u aprilu 1970. tokom Vijetnamskog rata. Šon i njegova koleginica, Dana Stoun, radili su kao slobodni fotoreporteri za časopis "Time". Telo nijednog od njih nikada nije pronađeno. Nakon decenijske potrage koju je finansirala njegova majka, Šon je zvanično proglašen mrtvim 1984. godine.

Smrt tokom odnosa

Erol Flin preminuo je usled srčanog udara usred seksa s 17-godišnjom ljubavnicom Beverli Ajlend. Bio je sklon zavođenju maloletnica.

- Pakleno sam se dobro zabavio i uživao sam u svakom trenutku - izjavio je Erol pre nego što je preminuo od srčanog udara 1959. godine.

Sahranjen je sa šest boca omiljenog viskija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs