VEZAO ME ZA STOLICU, IZVADIO JE KONDOM I GURNUO MI GA U USTA: Svi su mislili da ŽIVI BAJKU, a on je koristio kao krpu

Mira Sorvino jedna od retkih glumica koja je istupila i progovorila o strahotama koje je proživela kao tinejdžerka, u želji da pomogne i drugim ženama koje su se naše u sličnoj situaciji.

Celebrities
16:23h Autor:
VEZAO ME ZA STOLICU, IZVADIO JE KONDOM I GURNUO MI GA U USTA: Svi su mislili da ŽIVI BAJKU, a on je koristio kao krpu
Mira Sorvino, Foto: NDZ / StarMax / Profimedia

Oskarovka Mira Sorvino poznata je po svojim izvanrednim glumačkim sposobnostima i impresivnoj karijeri u filmskoj industriji. Rođena je kao kćerka slavnog italijanskog glumca Paula Sorvina, što joj je možda pomoglo da se usidri u svetu glume, ali je pokazala da na delu da je zahvaljujuči velikom trudu i radu sama postigla ogroman uspeh i izgradila zavidnu karijeru.

Sorvino je stekla svetsku slavu svojom ulogom u filmu "Mighty Aphrodite" iz 1995. godine, u kojem je igrala prostitutku Lindu Ash. Za rolu u ovom ostvarenju osvojila je brojne nagrade, uključujući i Oscara za najbolju sporednu glumicu. Upravo lik žene lakog morala ju je vinuo u sam vrh Holivuda i otvorio vata mnogim značajnim projektima.

Mira Sorvino
foto: NDZ / StarMax / Profimedia

Nakon smrti njenog oca Pola, društvenim mrežama širi se stari snimak na kom vidimo kako je ponosni glumac i tata doživeo ovaj trenutak — briznuo je u plač kao malo dete, naočigled kolega, kamera i celog sveta.

— Kada ste mi dali ovu nagradu, odali ste počast i mom ocu Polu Sorvinu, koji me je naučio sve što znam o glumi. Volim te mnogo, tata — poručila je Mira s govornice, držeći Oskara u ruci.

Kako je Sorvinova pričala, na snimanju ovog filma joj nije bilo lako i osećala je da je neprestano pod velikim stresom.

— Bila sam apsolutno neurotična dok sam snimala "Moćnu Afroditu". Svake noći sam bila na ivici nervnog sloma. Plakala sam, obraća se Bogu, bila sam toliko nervozna. A onda bih sutradan došla i odradila svoje scene — priznala je Mira svojevremeno.

Mira Sorvino
foto: NDZ / StarMax / Profimedia

Nakon toga, Sorvino je nastavila da gradi svoju karijeru birajući raznovrsne uloge koje su joj omogućile da pokaže svoj raskočni talenat. Neki od njenih značajnijih filmova su: Romy and Michele's High School Reunion", "The Replacement Killers", "Summer of Sam", "The Grey Zone" i "Human Trafficking".

Pored filmskog rada, Sorvino je takođe angažovana u humanitarnim i aktivističkim aktivnostima. Posebno se ističe njen rad u borbi protiv trgovine ljudima i borbi za prava žena

Zanimljivo je da je naučnik Tomas Ajzner u čast njenoj ulozi Suzan Tajler, entomologa u filmu "Mimikrij" jedinjenje koje jedna vrsta gnjuraca izlučuje kao odbrambeni mehanizam nazvao — mirasorvone.

Mira Sorvino
foto: Profimedia

Nasledila ljubav prema glumi od roditelja

Rođena je u Njujorku 28. septembra 1967. godine u umetničkoj porodici. Njena majka Lorejn Rut Dejvis je kao bivša glumica radila na tzv. drama terapiji, s pacijentima obolelim od Alchajmrove bolesti, dok je njen otac Pol Sorvino, čuveni glumac i filmski režiser, najpoznatiji publici po ulozi u mafijaškom filmu "Dobri momci" iz 1990. godine.

Još od malih nogu shvatila je da želi da se posveti glumi, te je sama pisala komade koje je izvodila sa prijateljima u dvorištu, potom je učestvovala i školskim predstavama, a na nagovor majke Lorejn učestvovala je i u čuvenom Maršu na Vašington za posao i slboodu 1963. Tada je obećala sebi da će se truditi da pronađe prave odgovore na brojna društvno odgovorna pitanja.

Studirala na Harvardu

Posle završene srednje škole sa najboljim uspehom, uspela je da upiše Harvard, a tokom strudija je bila godinu dana i u Kini na rameni studenata, te tečko govori i mandarinski jezik.

Mira Sorvino
foto: HUT / The Photo One / Profimedia

Bark i seksualno uznemiravanje

Malo je poznato da je Mira Sorvino 1996. godine bila u vezi s Kventinom Tarantinom, s kojim se pojavljivala i na crvenom tepihu, ali ova ljubav nije opstala. Godinama kasnije je upoznala glumca Kristofera Bakusa na jednoj žurki, a već sledeće — 2004. godine — rekla mu "da" na intimnoj ceremoniji u Santa Barbari. Par je dobio četvoro dece, dve ćerke i dvojicu sinova, koje ne žele da eksponiraju u javnosti.

Jedna od žena koje su smelo istupile 2017. godine i progovorile o seksualnom uznemiravanju od strane producenta Harvija Vajnstina, a tada je istakla i da veruje da je njena karijera značajno trpela jer je odbila da ima odnose s njim. Kako je kasnije ispričao režiser Piter Džekson, Vajnstin je uništio karijeru Mire Sorvino i Ešli Džad, koje je trebalo da igraju u "Gospodaru prstenova".

Mira Sorvino
foto: BauerGriffin/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Glumica je 2019. godine ispričala da je od strane jedne poznate ličnosti doživela stravičan napad kad je imala 16 godina, ali nije otkrila identitet svog silovatelja.

— Ovde sam da bih pomogla. Drugi koji su preživeli isto ovo zaslužuju pravdu i više vremena kako bi naučili da se nose s tim. Osećate sramotu, kao da ste vi krivi. Hteo je da me uplaši za horor scenu. Vezao me je za stolicu, izvadio je kondom iz džepa i ugurao mi ga u usta, počela sam da se gušim — s bolom je ispričala Mira.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs