BILA JE SRPKINJA KOJU SU USVOJILI HRVATI: Majku čuvene glumice streljale USTAŠE, a tek sa 36 godina otkrila je POREKLO

Čuvena glumica, Božidarka Frajt tek sa 36 godina otkrila je svoje pravo poreklo.

Celebrities
BILA JE SRPKINJA KOJU SU USVOJILI HRVATI: Majku čuvene glumice streljale USTAŠE, a tek sa 36 godina otkrila je POREKLO
Foto: Printscreen Youtube / Krležin Gvozd - službeni kanal Ive Štivičića

Čuvena glumica Božidarka Frajt obeležila je jugoslovensku kinematografiju, dok je njeno lice postalo jedno od najprepoznatljivijih. Bila je jedna od onih koju je Diana Budisavljević spasila iz ustaškog logora smrti. Kreatorima filma "Dara iz Jasenovca" i njena priča bila je inspiracija za scenario.

Rođena je sa prezimenom Grublješić 1940. godine u selu Velika Žuljevica pod Kozarom. Imala je nepune dve godine kada su joj ustaše streljale majku Vidu. Zajedno sa hiljadama dece deportovana je u dečji logor u Sisku, odakle je prebačena u prihvatilište Crvenog krsta u Zagrebu.

Božidarka Frajt
foto: Printscreen/YouTube

Tamo su je usvojili Katarina i Stjepan Frajt, koji su je odgajali kao ćerku, a Božidarka je tek u 36. godini saznala svoje pravo poreklo, kada ju je napokon našla tetka Dara Grublješić, prvoborac sa Kozare.

Budući da je bila veoma mala, nije bila svesna svoje sudbine i porodične tragedije koja slama srca. Međutim, pojavila se njena tetka Dara, koja je posle Drugog svetskog rata je radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra. Dara je na filmski način došla do Božidarke. Na poslu je čula tužnu priču o danima rata, o ženi iz njenog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta ćerka, a ispostavilo se da priča o Vidi Grublješić, Božidarkinoj majci. Nakon što je shvatila da je ona živa, Dara je počela da traga za devojčicom, ali nije imala mnogo uspeha, sve dok jednog dana nije na ekranu ugledala Božidarku i shvatila da je lepa glumica Vidino dete.

Božidarka Frajt
foto: Printscreen Youtube

Božidarka je uvek isticala zahvalnost prema svojim usvojiteljima.

"Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu", ispričala je ona.

Božidarka Frajt
foto: Printscreen/Instagram/Bojana Gregović Vejzović

Glumica danas živi u Zagrebu, ima dvoje dece, a malo je poznato da je njena ćerka glumica Bojana Gregorić Vejzović. Majka i ćerka su zajedno glumile u filmskom ostvarenju "Put za Montevideo".

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs