ŽARKA SU NA VEČNI POČINAK ISPRATILI PESMOM UZ KOJU JE PLAKALA JUGA: Tužni stihovi su uz jecaje odzvanjali kapelom

Ogroman broj prijatelja i kolega ispratio je velikog glumca na njegov poslednji put uz pesmu čije stihove pamte svi koji su gledali seriju "Sivi dom"

Celebrities
17:35h Autor:
ŽARKA SU NA VEČNI POČINAK ISPRATILI PESMOM UZ KOJU JE PLAKALA JUGA: Tužni stihovi su uz jecaje odzvanjali kapelom
Žarko Laušević, Foto: preentscreen/Youtube

Uz pesmu hora i govor Nebojše Dugalića ispraćen je na kremaciju glumac Žarko Laušević na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice i velikog broja prijatelja i kolega.

Ispred kapele su počeli da se okupljaju njegovi prijatelji, kolege i članovi porodice da se zauvek oproste od jednog od najvećih glumaca na ovim prostorima.

Laušević je preminuo 15. novembra, u 63. godini života, posle borbe sa karcinomom pluća.

Na večni počinak su ga ispratili pesmom "Sve što želim u ovom trenutku".

Pesma je, zapravo, muzička tema iz serije "Sivi dom", koja se odmah "primila" među omladinom 80-ih godina.

Šilja u seriji Sivi dom

Jedan glumac se u seriji posebno istakao, Žarko Laušević. U već izuzetno talentovanom ansamblu predstave, do tada nepoznat Laušević se isticao za korak ispred ostalih. Njegova interpretacija i odmeren stav, donela mu je najtežu ulogu - "Šilju", lika gotovo nema u dijalozima. Lika koji skoro da ne govori. Harizmatični Laušević munjevito je postao zvezda: sve devojke su bile zaljubljene u njega. Ubrzo, skoro da nije bilo "opasnog" momka u Jugoslaviji koji nije imao obrijan deo desne obrve, baš kao što je Laušević nosio u seriji.

Žarko Laušević
foto: preentscreen/Youtube

U jednoj emisiji Televizije Beograd za tinejdžere, voditeljka u prilogu o glumačkim školama rekla: "Ako želite biti Miki Rurk, Kim Besindžer ili Žarko Laušević...".

Zbor dečaka i devojčica u seriji zapevao je pesmu gotovo anonimne grupe Far: "Sve što želim u ovom trenutku, idi, idi iz života moga..." ("Deco, što tako tužno?", prekinuo ih je Bata Živojinović — upravnik doma iz serije. Rečenicu su uvek citirali kad bi je neko zapevao). Pesma je vremenom toliko dobila na popularnosti, da je bilo nezamislivo napraviti feštu, ili "after parti" a da ona nije na plej-listi.

Žarko Laušević
foto: Kurir / Zorana Jeftić

S obzirom na Novi talas koji je bio zastupljen na muzičkoj sceni 80-ih, za ovu bi se možda moglo reći da je kičerska, ali je u njoj bilo prave tuge, one iz svezaka s prepisanim pesmama kakve su imala deca iz domova, "poezije" koju su čitali po surovim tv-dokumentarcima, podsećajući "mejnstrim"društva na jedan svet, najčešće skriven. Pesma je bila hit, spontana, prava.

Sve što želim u ovom trenutku, idi, idi iz života moga. Srce mi je izgorelo moje, a duša je ostala bez svoga…

Ref. Ne, neću plakati, srce mi je puno radosti. Ne, neću plakati, srce mi je puno radosti.

Veselo mi s tobom nekad beše, al’ kad je sa neba zvezda pala, sad mi osta samo bleda slika, što mi tvoja sestra jednom dala.

Situacija kod nas danas u kulturnom smislu može se uporediti s onom posle kakve kataklizme, kad preživeli izlaze iz skloništa i kopaju po blatu i pepelu da vide da li je išta ostalo. Za svaki kulturni pojam Jugoslavije, čovek se mora upitati — kako se danas odnose prema njemu, je li zabranjen, prećutan, ili je pak, uprkos svemu, modifikovan.

Hit je preživeo. Laušević je otišao prerano. Ali ako u smrti možemo da pronađemo zrno lepote, neka to bude ovaj dostojanstojni ispraćaj.

Serija ,,Sivi dom prikazana je 1986. godine, a priča nas uvodi u život štićenika doma za nezbrinutu decu. Za potrebe serije, trebala je tužna pesma, koja će se lako uklopiti u dramu.

Danas je ova pesma jedna od najboljih numera iz domaćih serija, rame uz rame sa pesmama kao što su A sad adio ( iz serije Vruć vetar ), Ja hoću život ( iz serije Bolji život ) ili Zaboravljeni ( iz serije ,,Zaboravljeni” ).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs