BIO JE DETE KADA JE POSTAO MILIONER I NAJVEĆI IDOL TINEJDŽERA: Sigurno ste čuli najveće svetske hitove čiji je on autor

Njegove pesme su i danas popularne i deljene na društvenim mrežama, jedne su od najprepevanijih ikada.

Celebrities
Autor:
BIO JE DETE KADA JE POSTAO MILIONER I NAJVEĆI IDOL TINEJDŽERA: Sigurno ste čuli najveće svetske hitove čiji je on autor
Životna priča najvećeg tinejdžerskog idola 50-ih., Foto: Wil Roberts / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Pol Anka je jedan od najvećih tinejdžerskih idola kasnih 50-ih i ranih 60-ih. On je i danas uspešan tekstopisac, biznismen, snimatelj i ovaj novi milenijum ga nije pregazio.

Pesma koja ga je davne 1957. godine proslavila bila je "Diana" koja je bila jedna od najslušanijih singlova u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon niza narednih hitova, konačno je zauzeo prvo mesto na listi singlova u SAD sa "Lonely Boy" iz 1959. a iste godine je izašla i kultna numera "Put Your Head on My Shoulder".

Anka je ostao prisutan na vrhovima top listi sa pesmama kao što su „Puppy Love“ i „Dance on Little Girl“ sve do vremena britanske invazije – njegov poslednji hit iz Top 40 iz 60-ih bila je „Remember Diana“ iz 1963. godine. Njegov poslednji ulazak u top 40 u SAD bila je balada iz 1983. „Hold Me 'til the Mornin' Comes,” iako su periodični albumi probijali Bilbordovu listu tokom decenija koje su usledile.

U međuvremenu, njegovi tekstovi su se mogli čuti u hitovima poput "She's a Lady" Toma Džonsa, "Teddy" Koni Frensis, stihovi verzije Frenka Sinatre "My Way".

Njegov album Duets iz 2013. dostigao je 95. mesto, što je njegova najbolja rang lista od 70-ih. Uz proslavu svog 80. rođendana, vratio se sa Making Memories 2021. godine, nakon čega je usledio album obrada iz 50-ih i 60-ih, Sessions, 2022. godine.

Rođen u Otavi, Ontariu, 1941. od roditelja libansko-hrišćanskog porekla koji su posedovali lokalni restoran, Anka se pokazao kao čudo od deteta, započevši svoj život u šou biznisu sa samo 12 godina kao impresionista. Sa 14 godina krao je porodični automobil da bi se vozio na amaterska pevačka takmičenja u obližnjem Halu u Kvebeku i pisao sopstvene pesme.

Njegov prvi singl, "I Confess", pojavio se na Rivijeri podružnici Jules and Joe Bihari's RPM label. Dok je bila na putovanju u Njujork sa grupom prijatelja koji su pevali kao Rover Bois, Anka je dobila audiciju kod ABC producenta Dona Koste i otpevala sopstvenu kompoziciju „Diana“, odu bivšoj dadilji. Kosti se dopalo ono što je čuo, snimio je tinejdžera i gledao kako je singl kasnije 1957. godine dospeo u top tri na obe strane Atlantika, na kraju prodavši prijavljenih deset miliona primeraka širom sveta.

Ublažio je sveopšti bunt rokenrola pesmama koje su dovele u pitanje autoritet roditelja umesto da promovišu direktnu neposlušnost. Napisao je jedan od poslednjih hitova Badija Holija, "It Doesn't Matter Anymore". Pisao je numere i za mnogobrojna filmska ostvarenja.

Do 1961. godine, kada je pomama za idolima tinejdžerima počela da opada Anka koji je postao milioner dok je još bio maloletan mogao je da se pohvali sa preko 125 kompozicija koje je lično on napisao, sopstvenom izdavačkom kućom (Spanka) i priznanjem da ima drugi -najprodavaniji singl svih vremena (samo "White Christmas" je prodat u više primeraka od "Diane").

Obzirom da više nije bio tinejdžer pripremao se za solo nastup u jednom sofisticiranom klubu Kopakabana. Zaradio je bogatstvo na prepevavanjima svojih starih hitova. Svoju karijeru je obogatio pojavljivanjem u još nekoliko filmova uključujući dramu The Longest Day iz 1962, za koju je napisao naslovnu numeru.

Jedan od prvih pop pevača koji je nastpao u Las Vegasu, takođe je bio domaćin mnogobrojnih tv šoua kao što su Hullabaloo, The Midnight Special, i Spotlite.

Zatim je prešao i na evropsko i azijsko tržište gde je upoznao i svoju suprugu pariskog modela Anu Zogheb. Ona je takođe radila u muzičkom studiju snimajući tematske albume Excitement on Park Avenue i Strictly Nashville.

Napisao je jednu od najpoznatijih pesama Frenka Sinatre, „My Way,“, a takođe je napisao i Tom Džonsov najveći hit, "She's a Lady".

Anka je i tokom ranih 80-ih, nastavljao sa svojim brojnim međunarodnim nastupima po kazinima i raznim lokalima širom sveta. Koncertni snimci i kompilacije činili su najveći deo njegove diskografije iz 80-ih i 90-ih, iako je povremeno i ulazio u studio.

Njegov veliki uspeh podstakao je nastavak karijere i snimanja pesama poput : My Way, iz 2007. godine, kao i dueta sa Majklom Bablom i Džonom Bon Džovijem.

Anka se vratilo 2011. sa albumom božićnih pesama, Songs of December, iza kojeg je stajao sastav punog orkestra. Godine 2013. izdao je album Duets kao sponu sa svojom autobiografijom My Way. Sadržao je kako solo numere tako i duete sa Majkl Bablom, Selin Dion i Kris Boti.

Tokom prethodnih godina imao je turneje širom sveta na kojima je izvodio svoje omiljene pesme i klasike.

Pol Anka
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs