SVI SU OBOŽAVALI BAKU IZ FILMA "RANE", NJENE REPLIKE I SAD OMLADINA GOVORI: A niko ne zna je majka naše glumačke legende

Čuvena scena iz filma "Rane" sa bakom, Švabom i Pinkijem svima ostane urezana u sećanju!

Celebrities
14:31h Autor:
SVI SU OBOŽAVALI BAKU IZ FILMA "RANE", NJENE REPLIKE I SAD OMLADINA GOVORI: A niko ne zna je majka naše glumačke legende
Ko je majka Mikija Manojlovića?, Foto: Printscreen Youtube / Dusko Sreckov

Kultni film "Rane" koji je urađen po istinitoj priči i prati sudbinu dvojice mladića nikoga ne ostavlja ravnosdušnim, a neke replike se i danas mogu čuti među ljudima, iako je snimljen pre četvrt veka. A jedan od najupečatljivijih likova bila je baka koja je imala čuvenu scenu sa Pinkijem i Švabom. Iako njena uloga nije bila velika, pobrala je sve simpatije gledalaca.

Međutim, decenije su prošle, a malo ko zna da je ova glumica, zapravo, majka legendarnog Mikija Manojlovića. Kada malo bolje pogledate sliku, videćete da neverovatno liče.

Naime, Zorka Manojlović je filmska, televizijska i pozorišna glumica. Rođena je 1929. u Beogradu. Ali, tokom života se suočavala sa brojnim nedaćama, te je jednom prilikom otkrila da je umalo umrla na porođaju.

Miki Manojlović
foto: Zorana Jevtić/ Kurir

- Jedva sam preživela porođaj. Lekari su rekli da je to jedan od hiljadu slučajeva da i majka i beba ostanu živi - rekla je jednom prilikom.

Supruga Ivana Manojlovića upoznala je u Abraševiću, kad je njoj bilo šesnaest a njemu dvadeset četiri godine. Ljubavne varnice su se odmah pojavile među njima, a u divnom braku su živeli više od pet decenija. Oboje su bili u svetu glume i jedno drugom neizmerna podrška.

Osim u filmu "Rane" i pozorištu, ostvarila je velike uloge u filmovima, od kojih su najpoznatije uloge baka u "Tuđa Amerika", "Rane", "Jagoda u supermarketu" i "Sedam i po", "Kamiondžijama", "Otpisanima" i "Diplomcima".Bila je dugogodišnja članica pozorišta "Boško Buha" gde je odigrala više uloga od kojih su značajnije u predstavama "Tom Sojer", "Haklberi Fin", "Oliver Tvist", "Snovi Simone Mašar", a ulogu u predstavo Srboljuba Stankovića "Ukradeni princ i izgubljena princeza" igrala je trideset godina.

1 / 5 Foto: Kurir / Nenad Kostić

Iako je joj subina postavila brojne prepreke, sa ponosnom je isticala da je Miki dete pozorišta.

— U Niškom pozorištu smo imali sve, čak i toplu vodu. Presvlačila sam ga i dojila u garderobi, u pauzama. Miki je dete pozorišta. Sve smo podredili njegovom srećnom detinjstvu. Moj sin je uvek imao doručak, ručak i večeru. I našu ljubav. Znalo se – kuća, pozorište, kuća. Nisam htela slavu, a dete da mi se drogira. Bio je skroman toliko da me je nervirao. Odemo u poslastičarnicu i ja ga pitam: "Šta ćeš, sine, da kupi majka?", a on kaže: "Vodu". "Kakvu vodu?", iznerviram se ja, a u suštini smo i Ivan i ja takvi, skromni. I naš Miki je, stvarno, bio i ostao jedno normalno, skromno biće — ispričala je njegova majka Zorka.

Umrla je 2013. godine, u 85. godini života.

Čuvene replike iz film "Rane":

„Rane su ponovo počele da krvare. Imao sam osećaj kao da grickaju zavoje i furaju napolje. Stvar kalibra rođaci, kalibra od koga rana teško zarasta.”

„Batine mogu da budu i gotivna stvar rođaci... malo proveriš da l' si čovek ili pi*ka. Problem je samo što većina ukapira da je ovo drugo.”

„Ubiće te ta romantika, stalno pričaš o tome kako je nekad bilo bolje.”

„Kraj, rođaci. I sve mi se nešto čini da sam prošao bolje od vas.”

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs