POPARA JE UMRO U STARAČKOM DOMU, ZABORAVLJEN I NAPUŠTEN: Na sahranu su došla samo 2 glumca

Zoran Rankić ostaće upamćen po ulozi Popare u seriji "Srećni ljudi", ali način na koji se penzionisao i danas prepričavaju

Celebrities
08:28h Autor:
POPARA JE UMRO U STARAČKOM DOMU, ZABORAVLJEN I NAPUŠTEN: Na sahranu su došla samo 2 glumca
Zoran Rankić, Foto: Printscreen/youtube/ Mirko drive a Steamroller

Glumac Zoran Rankić preminuo je 9. decembra 2019. godine u 84. godini, nakon duge i teške bolesti.

Srbija ga najviše pamti po čuvenoj ulozi Popare iz serije "Srećni ljudi".

Glumio je autoritativnog, plahovitnog direktora firme koji je flertovao sa skoro svim ženskim likovima serije, a njegova čuvena "Mmmm Bebo..." jedna je od onih rečenica koje su obeležile domaću televizijsku epohu devedesetih.

Svakoj se obraćao sa "gospođice, gospođo", a umeo je i da zaviri ženama pod suknju i da kaže: "Tražite, Bebo, samo tražite...".

Rođen je u Derventi 1935. godine i bio je prvak Beogradskog dramskog pozorišta, reditelj, dramski pisac, aforističar, pesnik i satiričar.

Glumom je počeo da se bavi 1951. godine, kada je zaigrao u Narodnom pozorištu Sarajevo, čiji je bio član do kraja 1960. godine. Od 1961. do 1996. bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je glumio u velikom broju pozorišnih predstava. Ostvario je 26 filmskih i TV uloga.

Osim po ulozi Popare, publika fa se seća i po ulozi Nikole Kalabića u seriji Poslednji čin, ali i mnogim drugim.

On se poslednjih godina, pred smrt, posetio svojoj drugoj velikoj ljubavi - pisanju. "Napisao sam i objavio o svom trošku 16 knjiga", otkrio je tada Zoran.

"Živela sloboda"

Glumac se i na nesvakidašnji način oprostio od pozorišta. Zoran je pobegao sa oproštajnog govora kojim su iz Beogradskog dramskog pozorišta hteli da ga isprate u penziju tako što je skočio kroz prozor šminkernice.

"Nisam želeo da i meni pred odlazak u penziju pričaju ono: 'Dragi naš, bio si nam oslonac, zvaćemo te, dao si mnogo za nas...', a posle te svi zaborave. Da bih sve to izbegao, zaključao sam se u šminkernici, napisao krejonom na ogledalu 'Živela sloboda' i iskočio sam kroz prozor. Srećom, ta prostorija je bila u prizemlju. Eto tako sam se oprostio od glume", ispričao je glumac jednom prilikom, prenose Novosti.

Skromna sahrana

Kako su mediji prenosili nakon njegove smrti, umro je zaboravljen od svih i ogorčen zbog toga što nakon "Srećnih ljudi" nije dobio nijednu veću ulogu.

Sahranjen je 12. decembra 2019. na Novo bežanijskom groblju, a na večni počinak ispratilo ga je tridesetak ljudi, među kojma je bilo samo dvoje njegovih kolega - glumac Vlasta Velisavljević i glumica LJiljana Lašić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs