NAZIVALI SU JE GRČKOM BOGINJOM, A PAPA JOJ JE TRAŽIO DA ISUSU PRENESE PORUKU: Slavnoj glumici bolest je uništila život

Irene Papas jedna je od najpoznatijih grčkih glumica, a njena životna priča veoma je neobična.

Celebrities
19:48h Autor:
NAZIVALI SU JE GRČKOM BOGINJOM, A PAPA JOJ JE TRAŽIO DA ISUSU PRENESE PORUKU: Slavnoj glumici bolest je uništila život
Životna priča Irene Papas, Foto: Pierre Zucca / Christophel Collection / Profimedia

Legendarna grčka glumica Irene Papas igrala je u više od 70 filmova, a na velikom platnu je dočarala junakinje kao što su Antigona i Elektra, a njen privatni život bio je više nego interesantan.

Rođena je 1926. godine u Kilimodiju u Korintu kao Irena Lelekou, u porodici učitelja. Njeni roditelji imali su četiri devojčice i protivili su se kada je Irene kao tinejdžerka rekla da želi da postane glumica.

Do kraja života je živela na Peloponezu, u jednom malom selu u kojem je i odrasla, sa zdravstvenim problemima prouzrokovanim Alchajemerovom bolešću, a preminula je 14. septembra 2022. godine.

Kada je debitovala u pozotištu Irene je opisivana kao "divno stvorenje s jednostavnom dugom haljinom sa naborima, koja se kreće veličanstveno i istovremeno jednostavno, kao da je oživela karijatidu (mermernu statuu žene u arhitekturi starih Grka).

Irene je najuspešnija grčka glumica ikada
Irene je najuspešnija grčka glumica ikada foto: Metro Goldwyn Mayer / Christophel Collection / Profimedia

Stroga, arhaična, kao isklesana iz vizantijskih vekova, sa strašću u svojim pokretina, s dubokim pogledom i misterijom koja se ne može proniknuti, postala je predmet obožavanja. Neko bi rekao: tipična mediteranska lepotica avanturističkog duha, sa ljupkim glasom i talentom za pevanje.

Godine 1952. godine, popela se na sam vrh, probila se u bioskope širom sveta, što su mnogi drugi ranije bezuspešno pokušavali. Kao Grkinja pred kamerama, zebeležena je u istoriji filma. Preko 70 snimljenih filmova, što je rekord za grčku glumicu.

Irene je osvajala lepotom, ali i talentom
Irene je osvajala lepotom, ali i talentom foto: Pierre Zucca / Christophel Collection / Profimedia

Irene Papas koja svojim ulogama dočarava drevne tragedije i predstavlja mediteransku kulturu, papa Benedikt poziva u Sikstinsku kapelu da je zamoli da prenese poruku svojom umetnošću Isusu.

Ljubavni život Irene Papas

Nikada nije pričala o svom ličnom životu, o ljubavi, o venčanjima, deci. Nikada nije dozvoljavala da joj se postavljaju pitanja o privatnom životu. Ono što su svi znali je da je sa 18 godina bila udata za Alkieja Papasa. Njen brak nije potrajao, ali je zadržala muževljevo prezime, koje je postalo poznato u celom svetu.

Bila je u braku 18 godina sa Alkijeom Papasom
Bila je u braku 18 godina sa Alkijeom Papasom foto: Profimedia

Nakon razvoda je uplovila u romansu sa slavnim Marlonom Brandom. Veza je dugo bila tajna, i tek 50 godina kasnije, kada je Brando umro, rekla je da nikada nije nikoga volela kao njega.

"Bio je velika strast mog života, prema njemu sam osećala najviše nežnosti i poštovanja, što su dve inače teško pomirljive stvari. Nisam nikoga posle volela koliko njega", rekla je svojevremeno Irene.

Marlon Brando je bio njena velika ljubav
Marlon Brando je bio njena velika ljubav foto: Profimedia

Irene Papas i Marlon Brando su se srelu Rimu kada je on imao 30, a ona 24. godine. Brando je već bio planetarno poznat, dok je ona polako gradila svetsku karijeru.

Tek 2002. godine, u jednom od svojih retkih intervjua, priznala je da živi veliku i poslednju ljubav u Italiji, sa muškarcem mnogo mlađim od nje.

Kada je reč o ljubavi, Irena je uvek isticala da je njena najveća ljubav, pored Branda i grada Atine bio i Rim.

- Ona voli Rim, drugu majku kako ga zove, a prava majka joj je uvek bila Atina - stoji u biografiji Irene Papas.

1 / 8 Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs