LEGENDA DEVEDESETIH

MNOGE JE USREĆILA, A SUROVU IZDAJU ČUVENOG PEVAČA NIJE PREBOLELA: Atrakcija 90-ih je promenila veru i živela MISTERIOZNO

Burnih devedesetih, Božen Žumbor je bila osoba koja izaziva ogromnu pažnju. Jedna od najbogatijih Srpkinja je mnogima učinila život lepšim!

Celebrities
17:35h
MNOGE JE USREĆILA, A SUROVU IZDAJU ČUVENOG PEVAČA NIJE PREBOLELA: Atrakcija 90-ih je promenila veru i živela MISTERIOZNO
Zašto je Božen Žumbor prešla u pravoslavlje?, Foto: Pritnscreen Youtube /BozenCosmetics

Čuvena Božen Žumbor, poznatija kao "kraljica algi", je bila Holanđanka mađarsko-hrvatskog porekla. Prvi prvom dolasku u Srbiju, zaljubila se u našu zemlju, naročito u Zlatibor. Ostala je upamćena po dobrotvornnom radu posebno u ratnim vremenima, ali i po kompaniji "Božen Cosmetics".

- Potpuno mi je normalno da u ovakvoj situaciji pomognem ugroženima koliko to mogu jer volim ljude i verujem im, iako sam se mnogo puta opekla zbog toga. Ali ja jako verujem da je Bog na strani dobrih ljudi, zato sam i prešla u pravoslavnu veru. Imala sam i još imam takav osećaj i potpuno sam mu se prepustila - rekla je 1999. u intervjuu za "Borbu".

Božen Žumbor
foto: Printscreen Youtube / Dobrica Vulović

Živela je na relaciji Srbija – Holandija, te da je važila za jednu od najbogatijih žena u našoj zemlji, nije bilo poznato da li je bila udata, kao ni kome je kompanija ,,otišla u ruke”, zajedno sa nekretninama na Dedinju, pod Avalom… Nije imala dece i bila je jedinica, a bavila se i humanitarnim radom.

Nasmejana i uvek spremna za pomoć kada su zabavni programi u pitanju. Sponzorisala je čak i spotove, albume i koncerte mnogih estradnih pevač. Pojavila se na malim ekranima prvi put u okviru emisiji “Minimaksovizija” na TV Politika 1991.

- Da bi mogao da dobije ljubav, čovek mora i da je podari. Kakvo je zadovoljstvo imati ako ne delimo sa onima koji nemaju i kako da se radujem životu ako ne ublažim nečiju patnju – objašnjavala je Božen svojevremno.

Božen Žumbor je rodom iz Koprivnice u Hrvatskoj i tamo je i sahranjena. Pevači su isticali tada da poštuju želju njene porodice, koji su želeli da se Božen sahranu u okviru najbližih ljudi, naglašavajući da će je pamtiti zauvek. Jedino se pojavila Neda Ukraden.

Bilo kako bilo, ova žena treba ostati u sećanju – kao javna ličnost koja je preko "Božen Cosmetics" firme za negu i lepotu, pomagala mnogim ugroženim ljudima. Međutim, suočavala se i sa optužbama da je utajila porez. Mediji se i danas pitaju “kome je pripalo njeno bogatstvo", koje se, procenjuje desetinama miliona.

Božen
foto: Printscreen Youtube / trista300

U martu mesecu 2012. primljena je na VMA zbog visokog krvnog pritiska. Oporavljala se na odeljenju toksikologije i potom je puštena na kućno lečenje. Probala je da se izleči i u Holandiji, ali ju je bolest nažalost savladala, te je ubrzo preminula.

Firmu je osnovala u Beogradu 1991. i napravila bum na srpskom tržištu sa svojim poznatim proizvodom za mršavljenje. Upravo taj omiljeni proizvodi izazvao je kontroverzu kada se u javnosti pojavila informacija da je neispravan, zbog čega je i jedno vreme povučen iz prodaje. Božen je morala da dokazuje kvalitet proizvoda, a čak se jedno vreme povukla iz javnog života.

Marinko Rokvić
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Ljubav sa Marinkom Rokvićem

Pre nego što je upoznao suprugu Slavicu, Marinko Rokvić bio je u vezi sa Božen Žumbor, vlasnicom čuvenog brenda "Božen kozmetika". Ova ljubav bila je toliko velika, da su mnogi čekali trenutak kada će romansa prerasti u brak.

- Marinko je nastupao u kafani u Roterdamu i tamo upoznao Božen. Njeni roditelji su bili vlasnici kafane i bili su veoma bogati. On je svima pričao da ne oseća ništa prema njoj, a ona je njega istinski volela. Bili su oko dve godine u vezi, a Marinko joj je obećao brak - rekao je dobro obavešten izvor tada.

Božen
foto: Printscreen Youtube / Dobrica Vulović

Kada je veza pukla, domaća javnost ostala je u šoku, a raskid Božen i Marinka pratile su brojne priče, koje su kasnije ostavile traga na njegovom imenu, zbog čega se i njegova porodica dugo oporavljala.

Njihova veza navodno je pukla nakon što ju je pevač prevario za 100.000 maraka. Poznati sa domaće estrade znaju za ovu vezu, ali niko nije želeo da o tome javno govori.

Rokvić ju je ubedio da je našao kuću u Beogradu u kojoj će živeti kad se ona doseli. Rekao joj je da je šmeknuo vilu na Bežanijskoj kosi, a Božen mu je navodno finansijski pomogla da je kapariše. Ali Marinko je prestao da joj se javlja čim je stigao u Jugoslaviju. Posle nekoliko meseci oženio se Slavicom, s kojom ima sinove Nikolu i Marka - završava izvor.

Posle kraha ljubavi sa Marinkom, Božen je svoj emotivni život duboko skrivala, dece nije imala, a o njenom emotivnom izabraniku, ako ga je i imala, nikada nije bilo reči, kao ni o udaji. Vlasnica poznate linije za kozmetičke važila za jednu od bogatijih žena u Srbiji, a kako nije imala dece, a i sama je bila jedinica, još nije poznato kome je ostavila imperiju građenu decenijama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs