Bradata žena je pobednik

Austrija je pobednik Evrovizije: Sve o Končiti Vurst

Umetničko prezime Vurst, Končita bira jer ono na austrijskom dijalektu znači svejedno, čime želi da ukaže da je najbitniji čovek, a ne njegov pol
Celebrities
07:14h Autor:
Foto: Reuters

Austrija i njena predstavnica Končita Vurst pobednici su 59. pesme Evrovizije.Končita je ubedljivom pobedom sa pesmom "Like a phoenix" i 290 poena ostavila iza sebe Holandiju i Švedsku koje su se našle na drugom i trećem mestu.

Austrijska muzička zvezda Končita Vurst, rođena pod imenom Tom Nojvirt, trenutno se nalazi na krovu Evorpe, nakon ubedljivog trijumfa balade “Rise Like a Phoenix” na Pesmi Evrovizije, održanoj 10. maja u Kopenhagenu.

Ministar kulture Austrije Jozef Ostermajer izrazio je zadovoljstvo što je Austrija pobedila i rekao da se raduje što će njegova zemlja biti domaćin ovog takmičenja iduće godine.

“Prvo mesto Austrije na Evroviziji je velika pobeda Končite Vurst, ali i pobeda Evrope po pitanju tolerancije i poštovanja", poručio je on.

Tom Nojvirt je pre Evrovizije duže vremena skupljao iskustvo u raznim emisijama austrijske državne televizije ORF, ali je tek kao Končita Vurst, odeven kao žena sa bradom, ostvario najveći uspeh u svojoj karijeri.

Rođen je u Gmundenu, u Gornjoj Austriji, a odrastao je u Bad Miterndorfu u pokrajini Štajerskoj. Prvi put on se 2006. pojavio na televiziji, kada je učestvovao u šou “Starmania”, gde je osvojio drugo mesto. Godinu dana kasnije postao je bio član boj-benda “Jetzt anders”, a posle raspada istog utihnula je i njegova pevačke karijere postalo je mirnije.Nakon što je 2011.završio školu za modni dizajn on je učestvovao u šouu “Velika šansa”, kada je prvi put izašao u javnost kao Končita Vurst.

Umetničko prezime Vurst bira jer ono na austrijskom dijalektu znači “svejedno”, čime želi da ukaže da je najbitniji čovek, a ne njegov pol. Ime Končita bira po svojoj drugarici poreklom iz Latinske Amerike, a odluka za prerušavanje u ženu sa bradom doneo je, kako stoji na njegovom sajtu, zato što je od rođenja bio suočen sa diskriminacijom.

Končita Vurst je i ranije učestvovala u kvalifikacijama za Evroviziju, ali tada nije uspela da osvoji prvo mesto. Tek prošle godine Končita je od strane stručnog žirija, izabrana za predstavnicu Austrije na Evroviziji.

“Principijelno ne isključujemo mogućnost da ću nekada ostaviti periku kući, ali to neće sigurno biti u bliskoj budućnosti. Moja misija je ostvarena kada više ne budemo diskutovali koga smemo da volimo”, izjavila je tada Končita.

Odlazak transvestitske zvezde na Evroviziju bio je kritikovan u delu austrijske javnosti, koja je oko ove ličnosti bila potpuno podeljena. Tako su neki poznati umetnici, ali i političari govorili da je sramota da takva jedna ličnost predstavlja zemlju.

Svima njima, ali i onima koji mrze homoseksualce Končita je na bini u Kopenhagenu, posle proglašenja pobednika, poručila: “Ne može nas niko zaustaviti.”

Javni servis ORF se, nakon neočekivane pobede, našao se pred problemom da organizuje iduće godine Pesmu Evrovizije.Generalni direktor Aleksander Vrabec rekao je da će se narednih nedelja odlučiti gde će takmičenje biti održano, a šef zabavnog programa Edgar Bem istakao je da će biti uspostavljena radna grupa koja će se baviti pripremama.Inače Austriji je ovo tek druga pobeda na Pesmi Evrovizije. Udo Jurgens pobedio je 1966.u Luksemburgu, a istorija učešća Austrije beleži mnoga poslednja mesta, i lošije plasmane, zbog kojih je ta zemlja često razmišljala od odustajanja od učešća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...