DRUGAČIJA OD SVIH OSTALIH

ZANIMLJIVOSTI SA SAHRANE PRINCA FILIPA: Poslednje putovanje u Land Roveru, kraljičina limuzina i kripta!

Ceremonija sahrane vojvode od Edinburga bila je specifična i dosta se razlikovaala od ispraćaja ostalih članova kraljevske porodice u prošlosti

Celebrities
14:01h Autor:
ZANIMLJIVOSTI SA SAHRANE PRINCA FILIPA: Poslednje putovanje u Land Roveru, kraljičina limuzina i kripta!
Foto: Profimedia

Princ Filip, suprug kraljice Elizabet II sahranjen je juče u kraljevskoj kripti u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, u skladu sa epidemiološkim merama, uz prisustvo 30 ljudi.

Poslednji ispraćaj vojvode od Edinburga se u mnogo čemu razlikuje od drugih.

Kad odem, strpaj me u gepek Land Rovera'

Land Rover, vozilo britanske vojske, princu Filipu bilo je omiljeno decenijama. Kada je detaljno planirao svoju sahranu, nije bilo potrebe razmišljati. Posebno prilagođeni Land Rover Defender TD130, po zahtevu pokojnog princa ofarban je u vojnu tamno zelenu boju. Rad na projektu trajao je 16 godina, a završen je 2003. godine.

sahrana princa Filipa
foto: Profimedia

"U svojoj 82 godini počeo je da modifikuje za svoju sahranu. Pomislio je kako bi u zadnji deo Land Rovera mogao stati njegov mrtvački sanduk. Tu ideju je sproveo u delu 2019. godine kada je napunio 98 godina. Lično je dizajnirao i taj deo za mrtvački sanduk.

Njegov ispraćaj u čvrstom Land Roveru umnogome se razlikuje od ispraćaja ostalih članova kraljevske porodice. Međutim, njemu to nije smetalo, kao ni kraljici Elizabeti II:

Iako su članovi kraljevske porodice poznati po strogim pravilima, pogotovo kada je reč o imidžu, kraljica je za svog voljenog supruga ipak napravila presedan.

" Samo me 'ubaci' u zadnji deo Land Rovera i odvezi me u Vindzor", često je govorio kraljici, prenose britanski mediji.

sahrana princa Filipa
foto: Profimedia

Kraljica je jednu od njegovih poslednjiih želja, ostvarila neposredno pre sahrane, kada je njegov mrtvački sanduk prevezen u zadnjem delu Land Rovera u čijem dizajniranju je učestvovao.

Kraljičin Bentli

Prisutni na sahrani pešačili su tokom ceremonije iza pomenutog Land Rovera, ali ne i kraljica. Njeno Veličanstvo se vozilo u Bentli Stejt limuzini.

sahrana princa Filipa
foto: Profimedia

Kako navodi Bentli, kraljica i vojvoda od Edinburga su bili uključeni u dizajniranje ove limuzine koje je trajalo dve godine.

Naravno, automobil je uzak i otporan na metke kako bi zaštitio vozača i putnike. Uz to, ima i zatamnjene ploče kod zadnjih sedišta kako bi obezbedila kraljici privatnost, ako bude potrebna.

Bentli je napravljen u boji vina, može dostići brzinu 209 km/h i gume su podebljane kako bi se smanjila mogućnost njihovog pucanja.

sahrana princa Filipa
foto: Profimedia

Kraljevska kripta dvorca Vindzor

U kraljevskoj kripti je sahranjeno 44 člana kraljevske porodice. Među njima su Henri VIII koji je umro 1547. godine, Čarls I. kojem je odrubljena glava 1649., kao i kraljevi Džordž III, Džordž IV i Džordž V koji su vladali od 18. do 20. veka.

sahrana princa Filipa
foto: Profimedia

Tamo počiva i kraljičina mlađa sestra, princeza Margaret koja je umrla 2002. godine. Osim kraljičinih predaka, u kripti su je smeštena i Filipova porodica. Njegova majka, princeza Alis od Batenberga se 19 godina nalazila u kripti dok njeni ostaci, prema njenoj želji nisu prebačeni u Jerusalim.

Posao za pričljive

Nakon što je telo princa Filipa sahranjeno, nastupa čovek čija titula nosi naziv „Garter King of Arms“. Ova čast pripala je Tomasu Vodkoku, a njegov posao je bio da izgovori sve vojvodine titule i uspehe. Reč je o titulama koje zajedno broje 133 reči. Osim toga , brinuo je o načinu nošenja zastava.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs