oblači ga čuveni dizajner

Džo Bajden će na inaugurciji nositi odelo Ralfa Lorena: Rešio da prekine dugogodišnju tradiciju američkih predsednika!

Sutra će Amerika i zvanično dobiti novog predsednika

Celebrities
13:27h Autor:
Džo Bajden će na inaugurciji nositi odelo Ralfa Lorena: Rešio da prekine dugogodišnju tradiciju američkih predsednika!
Foto: Profimedia

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden (78) će na svečanoj inauguraciji koja će se sutra održati u Vašingtonu najverovatnije nositi odelo sa potpisom Ralfa Lorena.

Ovaj proslavljeni modni dizajner postao je sinonim američkog stila odevanja, a prema pisanju svetskih medija, očekuje se da će Bajdenovo odelo biti u tamnoplavoj nijansi i da će ga nositi u kombinaciji s belom košuljom ili u bebi plavoj verziji.

'Ralf Loren je brend koji je postao modni sinonim za Ameriku na globalnoj sceni. Svetsku prepoznatljivost stekao je odećom u znaku boja američke zastave i kreiranjem odela za američki olimpijski tim', kaže kustos njujorškog Muzeja modnog instituta (FIT) Emi Meklendon.

Ralf Loren
foto: Profimedia

Kao i mnogo toga u američkom javnom životu, Bajdenovi odabiri odela nisu odvojeni od političkog konteksta. Loren odgovara trezvenom raspoloženju u kojem će se održati inauguracija nakon četvorogodišnje vladavine Donalda Trampa.

Izbor odela novog američkog predsednika mnogi ljudi tumače i kao suptilan odgovor na prethodnu Trampovu eru.

Isplivali detalji porođaja princeze Judžin: Izvor blizak kraljevskoj porodici otkrio kada stiže beba!

Džo Bajden
foto: Profimedia

Zar odelo Ralpha Laurena ne bi trebalo biti izraz podcenjivanja, trezvene pouzdanosti, pa čak i predvidljivosti?' zapitao se Majkl Zakim, autor knjige 'A History of Men's Dress in the American Republic'.

Sa tri godine razlike, Bajden i Loren pripadnici su takozvane 'tihe generacije'. 'To je muški oblik nepristojne skromnosti po kojem niko ne bi trebalo da bude primećen – stvarajući naglašen kontrast Trampovoj kliničkoj impulsivnosti i potrebi za pažnjom', kaže Zakim.

Američki dizajner do danas je obukao brojne demokratske i republikanske šefove država, uključujući prvu damu Melaniju Tramp, a koja je za suprugovu inauguraciju obukla njegovu svetlo plavu haljinu. Budući da je jedan od retkih dizajnera koji je pristao da obuče američku prvu damu na odlasku, hešteg #boycottralphlauren tada je postao veliki trend na Tvitteru.

'Dizajn Lorena češće se povezuje sa ženama Zapadnog krila nego s muškarcima', mišljenja je njujorški kustos, uz Melaniju spomenuvši Hilari Klinton, koja je u belom odelu Ližorena prihvatila svoju

predsedničku nominaciju na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji 2016. godine.

'Na taj način Bajdenov odabir Lorena mogao bi da se smatra odabirom američke marke koju su podržale obe političke strane', rekla je, što se takođe sigurno slaže s temom inauguracije - 'America United'.

Lorenov zaštitni znak možda će nekima biti preteran, ali postoji srećna paralela s Bajdenom, čiji se stil odevanja nije puno promenio od ludih 70-ih.

Ipak, izbor dizajnera suptilno se razlikuje od očekivanog izbora Brooks Brothersa, od prošle godine u stečaju. Četrdeset i jedan od poslednjih 45 predsednika nosio je tu marku, uključujući Baraka Obamu i Trampa.

'On se očigledno oseća ugodno u svojoj odeći i projektuje sliku koja je istovremeno mladolika i zrela', izjavila je Đurđa Bartlet, urednica knjige 'Fashion and Politics'.

'Bajdenova odeća bez napora podseća Amerikance i svet na vremena u kojima je Amerika bez napora bila sjajna', smatra Bartlet

Životna priča Dragane Mirković: Teško detinjstvo devojčurka iz Kasidola, slučajni susret sa Tonijem promenio joj život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs