zasluženo

Posthumno nagrađena: Areta Frenklin je prva muzičarka kojoj je uručeno ovo veliko priznanje!

Areta Frenklin je tako postala prva žena koja je u pojedinačnim kategorijama nagrađena za doprinos muzici i kulturi još od 1930. godine, piše BBC.

Celebrities
Autor:
Posthumno nagrađena: Areta Frenklin je prva muzičarka kojoj je uručeno ovo veliko priznanje!
Foto: Profimedia

Kraljica soula, Areta Frenklin, koja je preminula u avgustu 2018. godine, proglašena je dobitnicom Pulicerove nagrade za svoj pet decenija dug doprinos američkoj muzici i kulturi!

Pulicerova nagrada jedno je od najvećih priznanja u SAD, a ovaj omaž Areti Frenklin ima poseban značaj jer je time ona postala prva žena koja je u pojedinačnim kategorijama nagrađena za doprinos muzici i kulturi još od 1930. godine, piše BBC.

Areta Frenklin je umrla od raka pankreasa prošlog avgusta, u 76. godini.

Tokom svoje karijere osvojila je 18 Gremi nagrada i prva je žena koja je primljena u rokenrol "Kuću slavnih".

Prodala je više od 75 miliona primeraka svojih albuma. Imala je 77 pesama koje su dospele na Bilbordovu listu "Hot 100" i 20 singlova koji su osvojili prvo mesto na ritam i bluz listama.

Areta Frenklin je prva muzičarka kojoj je dodeljeno ovo visoko priznanje.

Prethodni dobitnici Pulicerove nagrade iz oblasti muzike i kulture bili su džez legenda Džon Koltrejn, Skot Džoplin i nobelovac Bob Dilan.

Magazin "Rolling Stone" proglasio ju je za najbolju pevačicu svih vremena, zahvaljujući pesmama poput "Respect", "Chain Of Fools", "Like a Natural Woman".

Godinama se kajala, sahranila svu braću i sestre, veliku tajnu odnela u grob: Teška životna priča Arete Frenklin!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs