zdravi kao dren

Doktor za krvnu sliku i izvor energije: Napravite salatu od cvekle i pucaćete od zdravlja! (RECEPT)

Dobra krvna slika je osnova dobrog zdravlja i zato u svoj jelovnik morate da uvrstite hranu bogatu gvožđem

Objavljeno: 16.01.2019. 17:45h
Autor:
Foto: Shutterstock

Brojne namirnice pomažu telu da stekne otpornost na viruse i bakterije koji nas okružuju, ali osim ciljanog "lečenja" hranom u trenutku kada nas savlada prehlada ili grip, moramo misliti i na svoje opšte zdravstveno stanje.

Jedan od naših najjačih saveznika za odličnu krvnu sliku i imunitet je svakako – cvekla.

Upravo je ona jedan od "superjunaka" koje uvek treba imati u kuhinji tokom hladnih dana. Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni saveznik u lečenju anemij.

Naime, pigment betacijanin koji se nalazi u cvekli pomaže hemoglobinu da prenesi kiseonika. Time utiče i na povećanje energije, ali i sprečava vrtoglavice koje često idu ruku pod ruku s anemijom. Ako se redovno konzumira, ona može značajno pročistiti jetru.

Čudesno korenasto povrće: Cvekla, rotkva, šargarepa i celer leče ovih 12 zdravstvenih problema!

foto: Shutterstock

Mnogi ipak ne vole cveklu zbog njenog specifičnog "zemljanog" ukusa, ali zato je možete kombinovati s drugim namirnicama koje će neutralizovati taj ukus i istaći njenu slatkoću.

U nastavku vam donosimo recept za ukusnu salatu koja će vam pomoći da ojačate organizam.

Sastojci:

  • ¼ glavice crvenog zelja
  • 2 cvekle srednje veličine
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 veća jabuka
  • 10 dag rukole
  • 1 mali crveni luk
  • 1 šaka peršunovog lišća
  • 1 šaka semenki ili orašastih plodova po želji
  • 1 veći limun
  • sl i biber
  • ulje

Moćna cvekla: 5 stvari koje morate da znate o korenastoj kraljici zime!

foto: Shutterstock

Priprema:

  • Iseckajte zelje pa ga dobro operite.
  • Ogulite cveklu, šargarepu i jabuku, operite ih i iseckajte.
  • Očistite i operite rukolu.
  • Luk i peršun naseckajte sitno.
  • Ako ćete u salatu stavljati orašaste plodove, naseckajte i njih. Ako koristite manje jemenke, njih ne morate seckati.
  • Sve sastojke stavite u posudu, posolite, pobiberite, te začinite uljem i sokom od jednog limuna.

Savet:

  • Ako ne volite limun u salati, umesto njega možete koristiti sirće, ali imajte na umu da je limun važan deo salate jer vitamin C iz te voćke pomaže u apsorpciji gvožđa.
  • U salatu slobodno dodajte i ostalo povrće po svom ukusu poput zelene salate.
  • Ako želite da je jedete kao samostalni obrok, možete u nju dodati malo mesa poput pečene piletine koju ste iseckate na sitnije kockice ili pak žitarice poput ječma, te mahunarki poput leće.

Svekrvina zimnica iz mašine za sudove: Jednostavno, brzo i preukusno! (RECEPT)