zdravi kao dren
Doktor za krvnu sliku i izvor energije: Napravite salatu od cvekle i pucaćete od zdravlja! (RECEPT)
Dobra krvna slika je osnova dobrog zdravlja i zato u svoj jelovnik morate da uvrstite hranu bogatu gvožđem
Autor:
Brojne namirnice pomažu telu da stekne otpornost na viruse i bakterije koji nas okružuju, ali osim ciljanog "lečenja" hranom u trenutku kada nas savlada prehlada ili grip, moramo misliti i na svoje opšte zdravstveno stanje.
Jedan od naših najjačih saveznika za odličnu krvnu sliku i imunitet je svakako – cvekla.
Upravo je ona jedan od "superjunaka" koje uvek treba imati u kuhinji tokom hladnih dana. Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni saveznik u lečenju anemij.
Naime, pigment betacijanin koji se nalazi u cvekli pomaže hemoglobinu da prenesi kiseonika. Time utiče i na povećanje energije, ali i sprečava vrtoglavice koje često idu ruku pod ruku s anemijom. Ako se redovno konzumira, ona može značajno pročistiti jetru.
Čudesno korenasto povrće: Cvekla, rotkva, šargarepa i celer leče ovih 12 zdravstvenih problema!
Mnogi ipak ne vole cveklu zbog njenog specifičnog "zemljanog" ukusa, ali zato je možete kombinovati s drugim namirnicama koje će neutralizovati taj ukus i istaći njenu slatkoću.
U nastavku vam donosimo recept za ukusnu salatu koja će vam pomoći da ojačate organizam.
Sastojci:
- ¼ glavice crvenog zelja
- 2 cvekle srednje veličine
- 2 srednje šargarepe
- 1 veća jabuka
- 10 dag rukole
- 1 mali crveni luk
- 1 šaka peršunovog lišća
- 1 šaka semenki ili orašastih plodova po želji
- 1 veći limun
- sl i biber
- ulje
Moćna cvekla: 5 stvari koje morate da znate o korenastoj kraljici zime!
Priprema:
- Iseckajte zelje pa ga dobro operite.
- Ogulite cveklu, šargarepu i jabuku, operite ih i iseckajte.
- Očistite i operite rukolu.
- Luk i peršun naseckajte sitno.
- Ako ćete u salatu stavljati orašaste plodove, naseckajte i njih. Ako koristite manje jemenke, njih ne morate seckati.
- Sve sastojke stavite u posudu, posolite, pobiberite, te začinite uljem i sokom od jednog limuna.
Savet:
- Ako ne volite limun u salati, umesto njega možete koristiti sirće, ali imajte na umu da je limun važan deo salate jer vitamin C iz te voćke pomaže u apsorpciji gvožđa.
- U salatu slobodno dodajte i ostalo povrće po svom ukusu poput zelene salate.
- Ako želite da je jedete kao samostalni obrok, možete u nju dodati malo mesa poput pečene piletine koju ste iseckate na sitnije kockice ili pak žitarice poput ječma, te mahunarki poput leće.
Svekrvina zimnica iz mašine za sudove: Jednostavno, brzo i preukusno! (RECEPT)