Kada kažemo integralna hrana, to se pre svega odnosi na žitarice i to one koje nisu prošle proces obrade, već je njihovo zrno celovito.
Obradom zrno gubi svoju nutritivnu vrednost, što nije slučaj sa integralnim zrnom koje zadržava hranljivost, a zdravstvena korist je višestruka.
Zdravstvene koristi integralnih namirnica su dobro varenje, redovno pražnjenje creva, sniženje nivoa lošeg holesterola. Dodatna korist integralnih namirnica jesu vitamini.
Integralne namirnice imaju značajnu veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizamugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Što se tiče mršavljenja vlakna su krucijalna za svaku dijetu, iz dva razloga.
Razlog zašto treba da jedete integralne žitarice jeste jer uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi. Integralne žitaricesadrže više vlakana i zato duže pružaju osećaj sitosti, za razliku od belog brašna koje dovodi do naglog skoka šećera, a potom i gladi.
Umerena konzumacija
Ne bi trebalo da jedete više od 3 parčeta pravog integralnog hleba na dan. Isto važi i za integralnu testeninu – iako jeste zdravija u smislu da održava nivo šećera u krvi, sadrži vitamine B grupe, poboljšava varenje – onda i dalje ima isto kalorija kao bela testenina.
Toliko puta ste čuli izraz "integralna hrana", a možda ne znate šta znači ovaj izraz i kakva je to hrana