Treba da znate

Šta su zapravo upale u organizmu: Telo pomoću njih pokreće isceljenje, šećer ih pogoršava, a ove namirnice sprečavaju!

Spoljašnji znakovi unutrašnje vatre

Objavljeno: 10.09.2018. 11:23h
Autor:
Foto: Shutterstock

Funkcija upale u organizmu je podsticanjeimunog sistema na reakciju kako bi se pokrenulo isceljenje.

Na primer, kad se negde udarite, podstiče se proizvodnja belih krvnih zrnaca, koja "lociraju" upalu i kreću u borbu s njom, štiteći tako povređeni deo tela. Takva upala prolazi već nakon tri dana i ne treba je posebno lečiti.

Neke upale se javljaju kao reakcija na određenu promenu u organizmu, koju istovremeno prati i infekcija, poput upala zuba, sinusa, bešike... Većina njih ima konkretan uzrok, najčešće bakterije. Leče se antibioticima i ne izazivaju trajnije posledice, iako se mogu učestalo ponavljati.

Ali, najveći problem su takozvane tinjajuće upale, blagih ili zavaravajućih simptoma. Prisutne su stalno i to kod većine ljudi. Njih osećamo kroz simptome poput pogoršanja u čistoći i izgledu kože, bolova u vratu, manjka energije, probavnih tegoba, glavobolje ili lošeg raspoloženja, a najgore je to što se te upale često ne leče, ili se leče neadekvatno. Razlog tome je to što ih zapravo ili nismo svesni ili nam krvna slika pokazuje da je "sve u redu". Pročitajte i Tumačenje krvne slike: Šta znače sve one skraćenice i na šta njihove vrednosti upućuju!

One mogu da traju i duže od šest meseci i tako prerastu u hronični oblik. Stručnjaci objašnjavaju da kod hronične upale koja traje dugo imuni sistem proizvodi višak nepotrebnih belih krvnih zrnaca i citokina, koji dugo ostaju u krvotoku. Kako trajna imunološka reakcija nije normalno stanje organizma, oni nakraju napadaju ostale ćelije tela i tako "otvaraju" mesto za nastanak bolesti.

Novija istraživanja ukazuju na to da se hronična upala povezuje i s visokim pritiskom, povišenim holesterolom, nekim vrstama raka, bolestima pluća, artritisom, dijabetesom, erektilnom disfunkcijom, pa i Alchajmerom. Hroničnim upalama pogoduju sedelački tip posla, stres, nedostatak sna, pušenje, prekomeran unos alkohola i izloženost otrovima iz okoline, ali i loše navike u ishrani.

Čini čuda za vaš organizam: Evo kako da uz pomoć cimeta smršate očas posla!

foto: Shutterstock

Takođe, neke namirnice mogu da budu "okidači" za pojavu upale, dok neke deluju preventivno, kao lek.

"Kako bismo sprečili upalne procese u organizmu, treba izbegavati brzu hranu, mesne prerađevine, gotova i polugotova jela, pa i neke vrste zamrznutih jela, kao i prekomeran unos rafinisanog šećera i loših masti kroz slatkiše i slane grickalice. Takva hrana sadrži razne vrste kukuruznih sirupa, kukuruzno ulje i kukuruzni skrob, koji se dodaju zbog pojačavanja ukusa i produžavanja roka trajanja. Ali, ti dodaci naglo podižu nivo šećera u krvi, što dovodi do povećane proizvodnje insulina i može da izazove upalne procese", objašnjava nutricionista Sandra Marić Bulat za 24sata.hr.

Ako se pitate koji su to znakovi upale u telu - odgovor je jednostavan. Što je veći "masni pojas" oko struka ili viši nivo šećera u krvi, to je veći rizik od upala, pa tako i od hroničnih bolesti. Tu su i bol u mišićima i umor od ranog jutra, kao i otežano mokrenje i iritacija očiju, zapravo svi oni simptomi koji mnoge svakodnevno muče.

Što su ovi simptomi dugotrajniji, mogućnost tinjajuće upale u organizmu je veća.

Jedan od najčešćih simptoma upale je vidljiv kao "rezervna guma" oko struka. Masne ćelije podstiču stvaranje hemikalija koje pogoduju razvoju upale. Što više masnoće oko stomaka imate, to je veći rizik od hroničnih upala. Štaviše, stručnjaci za kardiovaskularne bolesti "šlauf" oko struka smatraju glavnim "leglom" upala koje dovodi do brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Na upalu upućuje i visok nivo šećera u krvi, koji povećava broj upalnih citokina koji putuju kroz krv. To, sa druge strane, povećava nivo destruktivnih molekula koje se nazivaju "age" molekuli i povezuju se s bržim starenjem organizma. Njihovom razvoju pogoduje višak šećera u ishrani, zbog kojega slabi kolagen, pa dobijamo bore i podočnjake.

Mučite muku sa štitnom žlezdom? Sa ovom hranom tiroida radi kao sat!

foto: Profimedia

Ti molekuli otežavaju cirkulaciju i dovode do zadržavanja vode u telu, a nalaze se i u namirnicama životinjskog porekla. Prženjem ili pečenjem namirnica na ulju, kao i pasterizacijom, dimljenjem, jedenjem crvenog mesa, brze hrane, trans masti i veštačkih zaslađivača dodatno se povećava njihov broj.

Ako vas muče probavni problemi, gasovi, proliv, nadutost ili zatvor, imajte na umu da oni mogu da proizađu iz upaljenog, preterano propusnog creva koje omogućava otrovima iz organizma da izađu u krvotok. To je jedan od najčešćih i vrlo raširenih uzroka širenja upalnih procesa u telo. Isto tako, mučnina, žgaravica i bol u predelu stomaka ne moraju da nastanu zbog loše ishrane, stresa, lekova ili viroze, već mogu da ukazuju na neki upalni proces.

Reč je o gastritisu - upali sluzokože želuca, koja, ako se ne leči, može da postane vrlo bolna. Ako osećate spomenute promene, potražite pomoć lekara opšte prakse.

Bol u mišićima i zglobovima normalna je pojava nakon treninga ili neke teže fizičke aktivnosti, ali ako traju duže vreme ili se javljaju bez nekog posebnog razloga, i to može da bude znak neke veće upale. Bolovi u mišićima, ligamentima i tetivama mogu da upućuju na upalu nerava ili neku reumatsku bolest, a učestali bolovi u zglobovima mogu da budu pokazatelj artritisa - upale zglobova.

Ćelije zahvaćene upalom su bolesne i ne mogu da proizvode energiju, koja je čoveku potrebna da bi normalno funkcionisao. Kao rezultat toga javlja se osećaj teškog umora i iscrpljenosti već od ranog jutra, čak i ako ste prošle noći dovoljno spavali i trebalo bi da ste odmorni i osnaženi nakon sna.

Osećaj kao da morate da mokrite, iako to ne uspevate, ili mokrite otežano, uz bol i pritisak, najčešći su znakovi upale bešike. Ti simptomi su pokazatelj ozbiljnog upalnog procesa, koji ne biste smeli da ignorišete, jer ako se ne leči, upala bešike može da izazoveupalu bubrega i zahvati i druge organe.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Mnogi lekari koji se bave prirodnim metodama lečenja kažu da su crvene mrlje, bubuljice i akne na koži samo spoljašnji znak unutrašnje vatre, odnosno upale. I istraživanja su, osim toga, potvrdila snažnu vezu između psorijaze i upalnih stanja koja se manifestuju unutar organizma.

Iritacije oka mogu biti uzrokovane alergijama, prašinom, vetrom, predugim korišćenjem kompjutera ili raznim povredama. Simptomi poput curenja, crvenila i peckanja oka trebalo bi da traju kratko i stanje oka ne bi smelo da se pogoršava. Ali, ako crvenilo postaje sve izraženije i prate ga otok i bolovi, to može da bude pokazatelj upale. Najčešća upala oka je konjunktivitis.

Zeleno i riba

Kod prevencije ili smanjenja upala preporučuju se namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline - riba i morski plodovi, maslinovo ulje, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće i bobičasto voće, kao i grožđe.

Prevencija

Rafinisani šećeri i masnoće okidači su upala koje mogu da izazovu hronične bolesti, a spas je u ribi, povrću, voću...

Riba

Riba, posebno plava riba (tuna, losos, skuša, sardele i inćuni), izuzetno je bogata omega-3 masnim kiselinama i dokazano štiti od Alchajmerove bolesti, bolesti srca, moždanog udara i raka. Plava riba sadrži i široki spektar vitamina B, koji je posebno koristan kod velike izloženosti stresu.

Laneno seme

Naučno je dokazano da redovno uzimanje lanenih semenki, između ostalog, pomaže u smanjuju naslaga u arterijama i upalama koje uzrokuju gubitak elastičnosti krvnih sudova. Novija istraživanja upućuju na to da slično delovanje imaju i čia semenke.

Šta ste sve uneli u organizam sa svakim zrnom grožđa: Obavezno pročitajte!

foto: Profimedia

Tamnozeleno lisnato povrće

Spanać, blitva, kelj i zelena salata bogati su vitaminom K, koji je vrlo važan za borbu protiv upala. U to se ubrajaju i kelj i brokoli, koji su bogati sulforafanom, antioksidansom koji smanjuje nivo citokina, koji pokreće upalne procese u organizmu.

Luk

Beli luk deluje kao antibiotik, ima antikancerogena i protivupalna svojstva, a i suzbija gljivice i pojedine viruse. Na sličan način deluje i crni luk, a u oba slučaja kuvanjem se samo pojačavaju njihova antioksidativna svojstva. Ukratko, dodajte ga što češće u kuvana jela.

Bobičasto voće

Borovnice, jagode, maline, kupine, ribizla i brusnica izuzetno su korisni protiv upala. Sadrže visok nivo mangana, koji se smatra ključnim antioksidativnim mineralom i odličan su izvor vitamina C, koji se smatra glavnim antioksidativnim vitaminom. I antocijanini i flavonoli koje to voće sadrži imaju antioksidativna i protivupalna svojstva.

Crno grožđe

Sadrži antocijanine, koji smanjuju upale. Osim toga, nekoliko biljnih jedinjenja koje grožđe sadrži, među kojima je i polifenol resveratrol, mogu da smanje upale i deluju preventivno protiv srčanih bolesti i dijabetesa. Ali, sadrži ga prvenstveno crno grožđe, jednako kao i tamno bobičasto voće.

Maslinovo ulje

Studije koje su pratile efekat mediteranske ishrane, u kojoj se koristi maslinovo ulje, kod ispitanika koji su konzumirali 50 ml tog ulja dnevno pokazale su značajno smanjenje upalnih markera. Efekat oleokantala, antioksidansa koji to ulje sadrži, može se uporediti s antiupalnim lekovima.

Rajsko voće Mediterana: Smanjuje krvni pritisak, pomaže pri mršavljenju, sadrži bogatstvo vitamina i minerala!

foto: Shutterstock

Avokado

Bogat je kalijumom, magnezijumom, biljnim vlaknima i mononezasićenim mastima zdravim za srce. Sadrži i karotenoide i tokoferole koji se povezuju s manjim rizikom od raka.

Probiotici

Potpomažu dobru probavu i osiguravaju zdravu floru u želucu i crevima, pa probavni sistem bolje radi i ne može da dođe do upalnih procesa.

Zeleni čaj

Dokazano je da smanjuje rizik od srčanih oboljenja, raka, Alchajmerove bolesti i mnogih drugih. Povoljno delovanje čaja podstiče supstanca skraćeno nazvana EGCG, koja inhibira proizvodnju proinflamatornih citokina i oštećenje masnih kiselina u ćelijama organizma.

Višnje i trešnje

Bogate su antioksidansima, među kojima su antocijanini i katehini, značajni za prevenciju i borbu protiv upala. U jednom istraživanju ispitanici su jeli 280 g trešanja na dan tokom mesec dana - nivo CPR (inflamatornog markera) smanjila se i ostala takva 28 dana nakon što su prestali da jedu trešnje.

Kakao i crna čokolada

Čokolada s najmanje 70 odsto kakaa ima visok udeo antioksidanasa koji mogu da smanje upale. Glavni među njima su flavonoli, koji smanjuju rizik od niza bolesti povezanih s upalama.

Paradajz

Sadrži mnogo vitamina C, kalijuma i likopena koji imaju antiupalno delovanje. Istraživanja pokazuju da i sok od paradajza može značajno da smanji sklonost upalama kod ljudi s povišenom telesnom težinom.

Paradajz za zimnicu: Kuvani sok koji će vam čuvati zdravlje do proleća! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Orašasti plodovi

Posebno bademi i lešnici, sadrže zdrave masti koje deluju protivupalno i pogoduju zdravlju krvnih sudova. Bademi su posebno bogati salicinom, protivupalnom aktivnom materijom koja deluje protiv bolova, pa ga mnogi nazivaju i prirodnim aspirinom.

Atipični znakovi hroničnih upala:

- Nervoza

- Depresija

- Razne alergije

- Krvarenje i bolesti desni

- Uznemirenost, smušenost

- Erektilna disfunkcija

- Povišen holesterol

Doručkujte ovako i skinućete 13 kilograma: Ova caka uspeva svima, ne može da omane!