Snažno delovanje
Top 5 razloga da u svako jelo ubacite malo kurkume: Kraljica svih začina!
Smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova, zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upale
Autor:
Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protivupalna svojstva. Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, gvožđe koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale.
Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, još se u davnoj istoriji koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i lečenje rana.
U istočnjačkoj kulturi koristi odse davnina za ublažavanje probavnih tegoba i bolnih menstrualnih ciklusa. Podstiče rad sistema za varenje i sagorevanje masti. Studije pokazuju da upotreba kurkume znatno olakšava tegobe obolelima od upalnih bolesti creva poput Kronove bolesti, blagotvorno deluje na smanjenje bolova i upala kod obolelih od reumatoidnog artritisa.
Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao jak antioksidans i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam. Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospešuje detoksikaciju jetre. Preporučuje se i kod hroničnih oboljenja kostiju.
Studije su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova, i da zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upale. Za razliku od klasičnih lekova za upalu - kortikosteroida, kurkuma je odlična prirodna zamena bez nuspojava.
Za brojne zdravstvene dobrobiti dovoljno je uvrstiti pola do jedne kašičice kurkume dnevno u ishranu. Ova količina je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smuti možete da ubacite prstohvat tog začina.
Napomena: Trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, kamenja u žuči ili dijabetesa, treba da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja kurkume.
Odlično se slaže s pirinčem i povrćem, a možete je dodati i napicima, supama, čajevima i ceđenim sokovima, pa čak i desertima.
Evo i 5 razloga zašto treba da uvrstite kurkumu u ishranu:
1. Zdravlje srca
2. Dobra je za creva
3. Pomaže kod artritisa
4. Čuva zube i uklanja zadah
5. Odličan je izvor gvožđa
Gvožđe u hrani: Namirnice za uvek dobru krvnu sliku!