Preporuka naučnika

Kako da spremate prženu hranu, a da ostane zdrava: Trik koji ćete obožavati!

I ukus će ostati isti - savršen

Objavljeno: 18.04.2018. 12:37h 12:53h
Autor:
Foto: Shutterstock

I vrapci na grani verovatno već znaju da je pržena hrana najštetnija za ljudsko zdravlje.

Razlog tome jeste stvaranje akrilamida, hemijskog jedinjenja koje prirodno nastaje tokom termičke obrade hrane koja sadrži skrob pri visokim temperaturama, što uključuje prženje, pečenje i industrijsku preradu.

Kada se stvori akrilamid, hrana poprima onu divnu smeđu boju, po kojoj smo navikli da ocenjujemo da li je jelo gotovo, čak se i ukus baš tada poboljšava.

Ali, naučnici veruju da redovno unošenje akrilamida povećava rizik od razvoja raka, pa se savetuje potpuno izbacivanje pržene i prepečene hrane. Ipak, postoji jedan trik da i ovako spremljenu hranu očuvate značajno zdravijom!

Sve što treba da uradite jeste da prekinete termičku obradu u trenutku kada hrana dobije zlatno smeđu boju, i da izbegavate "reš" pečene namirnice.

Ipak, čak i tada, trudite se da konzumirate što više svežeg povrća umesto termički obrađenog, osim kada je u pitanju kuvanje.

(Stil.kurir.rs)