Važno otkriće

Ima ukus kao slanina, a hranljivija je od povrća: Ovu namirnicu svi treba da jedu!

Riznica vitamina i minerala, a sadrži i do 16 procenata proteina

Objavljeno: 20.04.2017. 19:14h 18:22h
Autor:
Foto: Thinkstock

Državni univerzitet u Oregonu je uzgojio novu vrstu crvene morske alge zbog koje su naučnici i vegetarijanci uzbuđeni. Ova vodena biljaka je nutritivna elektrana, prepuna je proteina, vitamina, minerala i antioksidanasa, do tačke u kojoj čak i nadmašuje kelj!

Da li smo spomenuli da takođe ima ukus slanine kada se isprži?

Ne samo da je ovo otkriće dobra vest za one koji brinu za zdravlje svoje porodice, nego takođe i za one koji su zabrinuti za dobrobit planete. Kako se ispostavilo, morska trava, posebno ova nova vrsta, može obezbediti prekopotrebno rešenje za neke od naših najurgentnijih pitanja životne sredine i bezbednosti hrane, sa kojima se suočavamo danas.

Uzgoj morske trave je sledeći veliki talas budućnosti, sa dobrim razlogom.

"Imate posla sa usevima koji ne zahtevaju svežu vodu, ne zahtevaj obradivo zemljište", kaže Čarli Jariš, profesor ekologije i evolutivne biologije na Univerzitetu u Konektikatu i dodaje: "Počinjemo da viđamo u zapadnim kulturama da postoje neke veoma interesantne karakteristike morske trave koje odgovaraju našim potrebama. Jedan od glavnih problema sa kojima su se obalni menadžeri suočavali je upravljanje hranljivim materijama", kaže on.

Ukratko, morska trava je jedinstvena po tome što ima sposobnost da preuzme hranljive sastojke u vodi, koje bi inače ugrozili morski ekosistem, i pretvore ih u živo tkivo, proces poznati kao bioekstrakcija.

Ova namirnica menja 5 porcija voća i povrća: Broj 1 u svetu za mršavost i zdravlje!

Foto: Thinkstock, morska trava Dulse

"Ako koristite prave morske trave, zapravo možete početi sa ekstrakcijom hranljivih materija. U oblastima gde imate višak hranljivih materija, to je prilika. Radimo na ekosistemima i stvaramo useve", rekao je Jariš za ThinkProgress.

Često su primorski pravci zagađeni azotom iz oticanja poljoprivrednih đubriva. Kada ovi plovni putevi postanu prezasićeni azotom, fitoplanktoni i alge se razvijaju, što oštećuje kiseonik u okolnim područijma i stvara mrtve zone.

"To jednostavno nije dobro za životnu sredinu. Ekonomske vrednosti opadaju za primorske zajednice i same resurse kraj kojih ljudi žele da žive", rekao je Jarniš. Tu nastupaju farme morskih trava. Ove okeanske biljke ne samo da preživljavaju u problematičnim priobalnim vodama, one veoma napreduju. A morska trava ne samo da kupi višak hranljivih materija, nego takođe i pomaže da se suzbije kiselost okeana usled viška ugljen-dioksida u atmosferi. Poznato je da morska trava izdvaja preterani CO2 iz vode i da ga koristi, dok istovremeno snižava pH vode, stvarajući zdraviji morski ekosistem.

Kako se ispostavilo, crvena morska trava koja je otkrivena na Državnom univerzitetu u Oregonu bi mogla biti baš vrsta izdržljive i prilagodljive biljke koja nam je potrebna da očistimo svoje okeane, kao i da pomogne u održavanju ishrane za oko devet milijardi ljudi koji su projektovani da žive na planeti do 2050. godine.

Pire krompir moramo da izbegavamo: Podmuklo truje naše telo!

Foto: Thinkstock

Morska trava Dulse (Palmaria sp.) raste u izobilju duž pacifičke i atlanske obale. Kada se ubere i osuši, prodaje se za oko 90 dolara za oko pola kilograma. Ali Kris Langdon, profesor na Katedri za ribarstvo i divljač, i njegove kolege, su uzgajili novu vrstu dulse, koja bi zavek mogla da promeni način na koji gledamo na sve morske trave.

Sa pojavom prozračne crvene salate, ovaj novi soj je prepun raznim vitaminima i mineralima, i sadrži i do 16 procenata proteina.

Ono što je počelo kao istraživanje izvora superhrane za komercijalne farme školjki, pretvorilo se u novi "specijalni usev" za ljude, onaj koji je duplo hranljiviji od kelja. Do danas nema komercijalnih poslova koji uzgajaju dulse za ljudsku ishranu. Dulse trenutno postoji u prodavnicama zdrave hrane, ali to je drugačija vrsta od one koju je stvorio OSU tim. Takođe se bere, ne obrađuje se.

Godinama se dulse dodaje u smutije ili se koristi kao pahuljice razbacane po hrani, posebno u severnoj Evropi. Ali nova OSU vrsta je jedinstvena po tome što je svestrana u svom svežem obliku. Kada je ispržite, ima ukus slanine, a ne morske trave.

Ovaj soj je razvijen da se uzgaja, što će, kako se istraživački tim nada, otvoriti vrata nove industrije. Već nekoliko kuvara iz oblasti Portlanda sada testira dulse kao svež proizvod i mnogi veruju da ima značajan potencijal kako u sirovom obliku, tako i kao sastojak hrane.

Na Univerzitetu u Konektikatu, Čarli Jariš naglašava izuzetan potencijal biljke.

"Morske trave ili vodene biljke su u pozadini, ali ja mislim da treba da dođu u prvi plan i da budu prisutne kao važna komponenta u ovoj mešavini. One su prilično lake za uzgajanje, možete ih uzgojiti u uslovima proizvodnje biomase, to su neke od najbrže rastućih namirnica na planeti, i ljudi moraju to da razmotre i iskoriste to", zaključuje on.

Ovih 5 namirnica ubijaju ljude sa visokim pritiskom: Hitno ih izbacite iz ishrane!