Predjelo: Pita sa ajvarom i pečurkama
Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 1/2 tegle ajvara
- 500 g šampinjona
- 1 praziluk
- So po ukusu
Priprema:
Šampinjone operite i iseckajte na tanke listiće. Praziluk očistite i iseckajte na kolutiće.
Na malo ulja propržite praziluk dok ne omekša, dodajte šampinjone i pržite još nekoliko minuta dok voda iz pečuraka ne ispari. Posolite po ukusu.
U činiji pomešajte ajvar sa malo vode i ulja da se dobije kremasta smesa.
Uzmite kore i svaku premazujte pripremljenom smesom ajvara i šampinjona. Redjajte ih u pleh, po želji možete slagati po dve-tri kore zajedno kako pita ne bi bila suviše tanka.
Pitu prelijte mešavinom vode i ulja i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Serviranje: Pitu služite toplo, isečenu na trokute ili kvadrate, uz dodatak svežeg povrća ili jogurta po želji.
Brza riblja čorba sa povrćem
Sastojci:
- 1 glavica luka
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 1 celer
- 1 paprika
- 1 veća šargarepa
- 1 list lovora
- 3-4 zrna bibera
- 500 g somovine
- 1 kašika brašna
- 1 kašika začina za riblju čorbu
- Malo suvog začina
- Mleveni biber po ukusu
- 1 kašičica aleve paprike
- Listovi celera i peršuna
- Maslinovo ulje
Priprema:
Priprema povrća: Luk očistite i sitno iseckajte, paškanat, peršun, celer, papriku i šargarepu isecite na kockice.
Dinstanje: Na malo maslinovog ulja propržite luk dok ne postane staklast, dodajte ostalo povrće i dinstajte 3-4 minuta.
Kuvanje: Nalijte vodu da pokrije povrće i kuvajte oko 15 minuta.
Dodavanje začina i ribe: Ubacite lovorov list, biber u zrnu i isečenu ribu. Kuvajte još 10-15 minuta dok riba ne omekša.
Završni dodaci: U malo vode razmutite brašno, začine za ribu, aleve paprike, suv začin i mleveni biber, pa dodajte u čorbu. Na kraju ubacite seckan list celera i peršuna.
Čorbu poslužite toplu, idealno uz krišku hleba ili koru domaćeg hleba.
Posna sarma od listova blitve i pirinča
Sastojci:
- Listovi blitve
- 150 g pirinča
- 1 crni luk
- 1 veća šargarepa
- 1 kašičica aleve paprike
- Biber po ukusu
- 2 kašike začina od povrća
- Sitno seckan beli luk
- Svež peršun i origano
- Maslinovo ulje
- Voda
Priprema:
Priprema listova: Operite listove blitve i prelijte vrelom vodom. Ostavite da odstoje nekoliko minuta, a potom odstranite korenast deo da bi se lakše savijali. Procedite i stavite sa strane.
Priprema fila: U šerpi zagrejte ulje, propržite sitno iseckani crni luk, dodajte rendanu šargarepu i pirinač. Mešajte minut-dva dok pirinač ne postane staklast.
Začinjavanje: Dodajte kašičicu aleve paprike, biber i suve začine. Polako sipajte vodu u kojoj se držala blitva (oko dve čaše) i mešajte dok pirinač ne nabubri. Na kraju dodajte sitno seckan peršun, beli luk i origano. Ostavite da se fil malo prohladi.
Formiranje sarmi: Filujte listove blitve i formirajte posne sarme. Ređajte ih u posudu za pečenje i prelijte preostalom vodom do ivice sarmi. Poklopite i pecite u rerni na 200 stepeni oko sat vremena.
Serviranje: Posne sarme možete služiti tople ili hladne, idealno uz ohlađeno belo vino. Kreativni kuvari mogu dodati i kukuruz šećerac ili pečurke u fil za raznovrsnije ukuse.
Tradicionalno staro jelo: Posna slana varica
Sastojci:
- 1 kg pšenice
- 250 g kukuruza
- 250 g pasulja
- 200 g ječma
- voda
- so po ukusu
Priprema:
Pšenicu, ječam, kukuruz i pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Ovo omogućava da zrna omekšaju i skrate vreme kuvanja.
Sutradan, vodu u kojoj su se natapala zrna zameniti svežom. Preko zrna naliti dovoljno vode da ih prekrije za oko 2 cm.
Na tihoj vatri kuvati smesu oko 2 do 2,5 sata, povremeno promešati.
Na kraju dodati so po ukusu. Bitno je da u varici ostane oko 100 ml tečnosti na dnu i da zrna ostanu cela, bez raspadanja.
Napomena: Ova slana varica je idealna kao prvo jelo na novogodišnjoj trpezi i predstavlja simbol tradicionalne srpske kuhinje, zdravo i hranljivo.
Čokoladne šišarke od 3 sastojka
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 3 kašike kakao praha
- 2–3 kašike meda ili šećera u prahu
- 1 kašika ruma šećera (ili vanilin šećer)
- 30 g putera ili margarina
- 80 g čokoladnog kornfleksa
- 4–6 kašika nugat kreme ili džema
- Po potrebi malo mleka
- Malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
U velikoj posudi pomešati mleveni keks i kakao. Dodati med ili šećer i rum šećer.
Puter otopiti na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj i dodati u smesu. Zatim umešati nugat kremu ili džem.
Ako je smesa suva, dodati po malo mleka dok se ne dobije ujednačena masa.
Oblikovati male šišarke veličine oraha i uvaljati u čokoladni kornfleks.
Složiti na tacnu obloženu papirom za pečenje i ostaviti u frižideru 1–2 sata da se stegnu.
Pre služenja posuti šećerom u prahu za „snežni“ efekat.
Napomena: Hrskave spolja, mekane i aromatične iznutra – idealne kao praznični desert ili poklon u teglici.
Posna Švarcvald torta
Sastojci:
Čokoladni biskvit – kao kod standardne čokoladne torte
Krem od čokolade i višnje:
- 500 ml biljne pavlake
- 150 g tamne posne čokolade
- 300 g višanja bez koštica
- 3 kašike šećera
- 1 kašika gustina
Priprema:
Višnje kuvati 5 minuta sa šećerom, zatim dodati gustin razmućen u vodi. Ohladiti.
Pavlaku zagrejati, preliti preko čokolade i mešati dok se ohladi – dobijate lagani čokoladni krem sa voćnom svežinom.
Sklapanje torte: kora – krem – višnje – kora – preostali krem – višnje – kora. Premazati kremom i po vrhu, ukrasiti strugotinama čokolade.
Napomena: Posna verzija klasične Švarcvald torte – bogata čokoladom, ali bez mlečnih proizvoda.