Francuskinje su poznate kao najbolje obučene žene, ali se ističu i kada je hranau pitanju. U Francuskoj se zna, hrana se nikada ne baca i svaki komad se iskoriti na najbolji mogući način. Veruju da jedna namirnica ima više načina na koje može da se iskoristi.
Ideja je jednostavna: kuhinja nije mesto za nepotreban otpad, već prostor u kome skoro sve može dobiti "drugi život".
Prezrelo voćenikada ne bacaju već ga uglavnom koriste za pravljenje kolača ili neke šekjkove.
Takođe, nikada ne bacaju ni ljuske od krompira i luka. Evo i zašto:
Ljuske od krompira, krajevi šargarepe, stabljike celera, ljuske od luka, sve to se skuplja u jednu posudu i odlaže u zamrzivač. Kada se posuda napuni, sadržaj se koristi za kuvanje domaćeg bujona od povrća.
Ovaj bujon služi kao osnova za supe, sosove i rižota, a mnoge domaćice tvrde da je ukus bogatiji nego kada se koriste "lepi" komadi povrća. Nije reč o štednji, već o maksimalnom iskorišćavanju namirnica.
Osim povrća, maksimalno koriste i meso. Na primer, ostaci od pileta posle ručka se ne bacaju već se, takođe, zamrzavaju u malim porcijama, a po potrebi se koristi za supe, umake i variva.