Recept za domaći burito: Savršena večera - sprema se brzo i lako, a ukus će vas lansirati u srce Meksika

Burito je brzo, zasitno i prilagodljivo jelo koje se može pripremiti sa mesom, piletinom ili u vegetarijanskoj varijanti, a jednako je ukusno sveže ili blago zapečeno
Foto: Shutterstock

Burito je popularno meksičko jelo koje kombinuje mekanu pšeničnu tortilju i bogat, aromatičan nadev.

Može se pripremiti sa mlevenim mesom, piletinom ili potpuno bez mesa, uz dodatak pasulja, kukuruza, povrća i sira.

Idealan je za brz ručak, večeru ili druženje, a lako se prilagođava različitim ukusima.

Foto: Shutterstock

Osnovne informacije

Vrsta jela: Glavno jelo

Vreme pripreme: 25–30 min

Vreme pečenja (opciono): 5–10 min

Ukupno vreme: oko 40 min

Količina: 4 porcije

Težina pripreme: srednja

Sastojci

Osnovno

  • 4 velike pšenične tortilje

Nadev

  • 400 g mlevenog mesa (junetina ili svinjetina)
    (ili piletina / mešavina povrća za bezmesnu verziju)
  • 1 konzerva pasulja (crveni ili beli, oceđen)
  • 1 konzerva kukuruza (oceđen)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 crvena paprika (seckana)
  • 2 paradajza ili 200 ml pelata
Foto: Youtube printscreen, Rašina kuhinja

Začini

  • 1 kašičica kumina
  • ½ kašičice origana
  • čili po ukusu
  • so i biber
  • slatka mlevena paprika
  • prstohvat karija (opciono)
  • sok od ½ limuna

Dodaci

  • rendani kačkavalj
  • kisela pavlaka
  • avokado ili guacamole
  • svež peršun ili korijander

Priprema

Foto: Thinkstock

1. Priprema nadeva

Na srednjoj vatri zagrejati malo ulja u većem tiganju.
Dodati seckani luk i beli luk, pa propržiti dok ne postanu staklasti.

Dodati mleveno meso i pržiti dok ne promeni boju, uz stalno mrvljenje.

2. Dodavanje začina i povrća

Dodati kumin, origano, so, biber, čili, slatku papriku i kari. Dobro promešati.

Ubaciti seckani paradajz, pasulj, kukuruz i papriku. Kuvati 10–15 minuta na umerenoj vatri dok se ukusi ne sjedine. Na kraju dodati sok od limuna.

3. Zagrevanje tortilja

Svaku tortilju kratko zagrejati u suvom tiganju ili rerni da omekša i postane savitljiva.

4. Punjenje burita

Na sredinu tortilje posuti malo rendanog kačkavalja, dodati topli nadev, zatim pavlaku i avokado po želji.

5. Umotavanje

Preklopiti donji deo tortilje preko nadeva, zatim bočne stranice i pažljivo zarolati.
Po želji, burito kratko zapeći u tiganju ili rerni 5 minuta da dobije hrskavu koricu.

Foto: Shutterstock

6. Serviranje

Servirati toplo, posuto svežim peršunom ili korijanderom, uz dodatak pavlake ili guacamole sosa.

Saveti

  • Burito možete lako prilagoditi vegetarijanskoj ili posnoj ishrani izbacivanjem mesa i sira.
  • Umesto pasulja mogu se koristiti leblebije ili sočivo.
  • Odličan je i sutradan, samo ga kratko podgrejte u tiganju ili rerni.