Ova torta je bogata, raskošna i neverovatno nežna zahvaljujući tri različita sloja fila: vanila, kakao i kokos. Teksture se prelivaju jedna u drugu, a svaki zalogaj ostavlja utisak torte pravljene u najfinijoj poslastičarnici. Ne peče se i jednostavna je za pripremu, pa je zato savršena poslastica za post.
Osnovne informacije
- Tip jela: Posna torta (bez pečenja)
- Težina pripreme: Srednje lako
- Vreme pripreme: oko 45 min + hlađenje
- Porcije: 12–14 parčadi
Sastojci
Za koru:
- 400 g posnog mlevenog keksa
- 200 ml gazirane vode
- 120 ml ulja
- 120 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 3 kašike kakaoa
Fil 1 – Vanila krem (osnovni beli fil):
- 500 ml posnog mleka (sojino/ovseno/bademovo)
- 4 kašike brašna
- 2 kašike gustina
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 120 g posnog margarina
Fil 2 – Kakao krem:
- Polovina gotovog vanila fila
- 3 kašike kakao praha
- 50 g posne crne čokolade (otopljene)
- Fil 3 – Kokos krem:
- Polovina gotovog vanila fila
- 100 g kokosa
- 2 kašike šećera (po potrebi)
Za dekoraciju:
Mleveni keks, kokos, rendana posna čokolada ili glazura (po želji)
Priprema
1. Priprema kore
- U većoj posudi pomešati mleveni keks, šećer u prahu, kakao i vanilin šećer.
- Dodati ulje, pa postepeno sipati gaziranu vodu dok se ne dobije ujednačena i mekana smesa.
- Podeliti smesu na dva dela – jedan je donja kora, drugi gornja.
- Donji deo utisnuti u kalup (preporuka: okrugli prečnik 26 cm).
2. Kuvanje osnovnog (vanila) fila
- U šerpi pomešati brašno, gustin, šećer i vanilu.
- Dodati malo posnog mleka i umutiti da nema grudvica, zatim doliti ostatak mleka.
- Kuvati na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se fil ne zgusne kao puding.
- Skloniti sa vatre i dodati margarin isečen na kockice. Mešati dok se ne otopi.
- Ostaviti fil da se malo prohladi (da bude mlak, ne vreo).
3. Podela fila na tri jednaka dela
Kuvani fil podeliti u dve jednake posude:
Posuda A: za kakao fil
Posuda B: za kokos fil
Pošto je ukupna količina fila veća, odvojite oko 1/3 u prvu posudu (za kakao), 1/3 u drugu (za kokos), a 1/3 zadržite kao osnovni sloj (vanila).
Time dobijate tri sloja različitog ukusa.
4. Priprema tri fila
Fil 1 – Vanila sloj (ostaje takav kakav je)
Samo blago promešajte da bude svilenkast i gladak.
Fil 2 – Kakao fil
U topli fil dodati kakao i otopljenu posnu čokoladu.
Dobro sjediniti da masa bude glatka i čokoladna.
Fil 3 – Kokos fil
U fil dodati kokos i po potrebi 2 kašike šećera (ako volite slađe).
Izmešati i ostaviti minut-dva da kokos upije vlagu.
5. Slaganje torte
- Preko donje kore od keksa rasporediti vanila fil, poravnati.
- Preko njega pažljivo naneti kakao fil.
- Na vrh rasporediti kokos fil i lepo zagladiti.
- Na kraju staviti preostali deo smese od keksa kao gornju koru (nije obavezno – po želji).
- Ako ne stavljaš koru, samo dekorisi tortu.
6. Dekoracija
Po želji posuti:
- kokos,
- mleveni keks,
- rendanu posnu čokoladu,
- ili preliv od rastopljene posne čokolade i malo ulja.
7. Hlađenje
- Torta treba da stoji u frižideru najmanje 4–5 sati, a idealno preko noći.
- Što duže stoji – to je kremastija i lepše se seče.
Saveti
- Po želji možeš dodati malo ruma ili limunove kore u vanila fil za aromu.
- Ako želiš bogatiji ukus, u kakao fil ubaci šaku seckanih oraha.
- Torta se može praviti i u obliku kocki – samo koristi manji pravougaoni pleh.