Jedno testo - 5 različitih posnih peciva: Najukusnija večera koju ćete ikada probati

Ako tražite recept koji će vam uštedeti vreme, a doneti mnogo različitih ukusa na sto, našli ste ga, od samo jedne smese možete napraviti desetine oblika i punjenja – od slanih i pikantnih, do blagih i aromatičnih, pa čak i slatkih varijanti
Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

Osnovne informacije

Vreme pripreme: oko 60 minuta

Vreme pečenja: 25–30 minuta (po turi)

Količina: zavisi od veličine peciva (1 testo = mnogo različitih vrsta)

Težina: jednostavno

Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

SASTOJCI

Osnovno testo (baza za sva peciva):

  • 50 g svežeg kvasca
  • 600 ml mlake vode
  • 200 ml ulja
  • 2 kašičice šećera
  • 2,5 kašičice soli
  • 1.200–1.400 g brašna (T-400 ili T-500, da se dobije mekano testo)

PRIPREMA TESTA

Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

  1. U mlakoj vodi rastvoriti kvasac, šećer i ulje.
  2. Postepeno dodavati brašno, pa tek kad ste dodali deo brašna dodati i so.
  3. Zamesiti meko i glatko testo.
  4. Ostaviti da odmara 10 minuta.
  5. Podeliti na više jufki – u zavisnosti koliko različitih vrsta peciva želite.

Napomena: Nakon oblikovanja, svako pecivo treba ostaviti da nadođe 30 minuta pre pečenja.

VARIJANTE PECIVA

1. Dupli pužić sa senfom i makom

Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika maka

Postupak:

Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

Razviti jufku, premazati senfom, posuti makom, uviti u rolat i iseći pužiće. Za „dupli“ efekat – spojiti dva pužića pre pečenja.

2. Pogačice sa belim lukom

  • 50 g margarina
  • Malo belog luka u prahu
  • Prstohvat suvog začina (vegeta)
Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

Postupak:

Margarin izrendati na testo, premazati mešavinom belog luka i vegete, pa iseći i oblikovati manje pogačice.

3. Pužići sa ajvarom

Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

  • 5 kašika ajvara
  • 1 kašika ljute tucane paprike (po želji)

Postupak:

Razvučeno testo premazati ajvarom, po želji posuti tucanom paprikom, urolati i seći na pužiće.

Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

4. Lisnati štapići „pizza ukus“ (kečap + origano)

  • 100 g kečapa
  • 100 g margarina
  • 1 kašičica origana ili bosiljka

Postupak:

Testo razvući, premazati kečapom i posuti origanom. Preko narendati margarin. Iseći na trake i uvijati lagano da dobiju lisnatu strukturu.

Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

5. Kiflice sa spanaćem i belim lukom

  • 150 g spanaća (svež blanširan ili odmrznut)
  • Malo soli
  • ½ kašičice belog luka u prahu ili sitno seckanog svežeg
  • 100 g margarina

Postupak:

Spanać začiniti i pomešati sa belim lukom. Razvučeno testo narendati margarinom, zatim filovati spanaćem i uviti u kiflice.

Foto: Printscreen Youtube / Šerpica

DODATNI SAVETI

  • Peciva pre pečenja premazati uljem.
  • Kada se ispeku, dok su još vruća, ponovo blago premazati uljem da ostanu mekana.
  • Po želji možete praviti i slatke varijante: džem, krem, orasi, mak…
  • Za one koji ne poste – može i sir, kajmak, pavlaka, kulen.

PEČENJE

  • Sve vrste peciva peku se oko 30 minuta na 200°C.
  • Pre pečenja obavezno ostaviti da nadođu 30 minuta.